Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Datový spoj na 3 kilometry

Zdárec, no jo, v dnešní době se to všechno (ovládání CB staniček) dá vyřešit pomocí PC a příslušného prg. , ale před 25ti lety se to všechno letovalo na koleně..., ale stejně jsi tam musel mít mezi PC a CB nějaký ovládací modul, minimálně na ovládání PTT. V dnešní době by se nechali použít přímo i stanice DRM, ale to je všechno velmi drahé.
Fyzická vrstva (vlastně ten HW) RS485 je velice spolehlivá, odolná proti rušení, je to vlastně proudová nízkoimpedanční smyčka, používaná běžně v průmyslu (dříve - dnes jede všechno samozřejmě po ProfiBusu). Jakou nadstavbu SW si na ní uděláš, a co budeš přenášet, záleží jen na Tobé, ale některá pravidla "provozu" linky 485 se musí dodržet. Jsou na to "zvyklé" ty budiče linky.
Pro představu - cca před 20ti lety jsem na Šumavě realizoval takto spojení mezi dvěma MVE a "dispečinkem" , což byl vlastně penzión, který zásobovaly eletrikou. Z penziónu se vydávaly pokyny k ovládání MVE a příjmala se "telemetrie" a potvrzení regulačních zásahů. Tehdá ještě nebyly tady k dispozici tak pěkné a sofistikované IO, co by dovedly budit tak dlouhou linku (bylo to celkem 4km, a linka byla realizovaná obyč. anténní dvoulinkou ze 70tých let s cenou/a o tu jde vždy především/ 1,-Kč/m z výprodeje, a protože ochranný "husí krk" byl již tenkrát 5x dražší, tak se to hodilo do výkopu podél výkonových kabelů jen tak do písku - buď to pojede, nebo se to pak bude řešit nějak dál.... Byly použité "obyčejné" , ale tenkrát předrahé převodníky RS232/485, jejichž Tx výstupy jsem posílil "zesilovači" s asi 4ma tranzistory...-bylo to takové neohrabané řešení, které sice posilovalo (a proti rušení zodolňovalo) proudovou smyčku, ale při Rx se to bypassovalo, vzhledem k okamžitému provozu Master/Slave - no prostě takovej složák.... Žádné přepěťové ochranné prvky tam nebyly, pač tady nebyly dostupné (ale dvoulinka byla v 1m v zemi, sice vedle výkonových vodičů, které mohly pěkně vyzařovat, vzhledem k pěkně jiskřícím budičům alternátorů ABB, ale buď se to do pracovního vinutí altíků nějak nepřeneslo, nebo tomu pomohlo pár kondíků, co jsem tam ke komutátoru i kroužkům připojil...) . Ale vono to chodilo, byl jsem tam po asi 10ti letech na čundru, a furt to chodilo... Co mám info, tak v dnešní době už to má jiného majitele, jiný přenos dat (zřejmě GSM), a taky jiné turbíny a alternátory - ty původní byly 100let staré ABB, které jsem nechal "přeizolovat" ("vyprat" pracovní vinutí, vakuovat, naimpregnovat tereftalátem a vypálit- zlatá firma Elmot) a pak je uvedl do provozu - až jsem se divil,jak to chodí a jakej maj ty Francisky s dřevěným (!!!) převodem na altík, výkon.
Takže bych ten Tvůj přenos dat fakt hodil po nějaký RSce (dnes je protokolů i HW spousta, no "Profibus" tam asi tahat nehodláš, že...), je to to nejlevnější, a proudová smyčka (485) je sice né v dnešní době už moderní a nejspolehlivější, ale prvky jsou nejlevnější, a spolehlivost stále odpovídá už mnoho let standartu (DIN..). Nic víc bych neřešil.
Jinak na Tvůj dotaz ohledně "IAESTE" odpovídám, že nevím, co to je..?
Zdraví Alfi.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny