Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Datový spoj na 3 kilometry

Zdravím místní osazenstvo!
Stojím před výzvou, jak zrealizovat datový propoj na vzdálenost tří kilometrů po telefonním vedení (privátní spoj vedený po sloupech, dříve patřil CETINu ale kvůli nerentabilitě deaktivovaný a přenechaný do soukromého vlastnictví). Na natažení optiky prozatím nejsou peníze, takže chci využít to co tam momentálně je.

Wi-fi ani jiný druh rádia nelze použít kvůli terénním překážkám.

Napadlo mě použít powerline adapéry (respektive jen jejich datovou část) ale nejsem si jistý na jak daleko se dostanu. Dál je ještě v úvaze použít S.SHDSL modemy a případně VDSL převodníky.
Ještě než koupím železo, neřešil někdo podobnou výzvu?

O rychlost mi nejde, i 192/192 kbps bude úspěch.

Díky všem za konstruktivní rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na to ti odpovi mistni sitari, ale to bydlite v horach ? :) Wi-fi ani jiný druh rádia nelze použít…
XoXoChanel 23.04.2019 13:50
XoXoChanel
V zásadě ano, je to hluboké údolí a všude kolem jsou husté lesy. Navíc je tam magnetická anomálie (k…
Tbrthg iodzvj 23.04.2019 13:54
Tbrthg iodzvj
Zaujimave, na kratkych vlnach mam spravene spojenie z BA na stredny ural, t.j. niekolko tisic km s v…
Kilo.Viktor 23.04.2019 14:31
Kilo.Viktor
Na jedné straně byla půlka a na druhé 5/8, výkon 4 W ale jak říkám, bylo to nepoužitelné. Stejně by…
Tbrthg iodzvj 23.04.2019 14:38
Tbrthg iodzvj
Zdravím, dost by mě zajímalo, jak a čím jsi klíčoval ty CBéčka, a jaký jsi měl modemy na obou straná…
Alfi 23.04.2019 23:34
Alfi
Ty modemy ti uz nepovim, byl to software v pocitaci ktery klicoval ty stanice. Je to rok zpatky co j…
Tbrthg iodzvj 24.04.2019 00:04
Tbrthg iodzvj
Zdárec, no jo, v dnešní době se to všechno (ovládání CB staniček) dá vyřešit pomocí PC a příslušného… poslední
Alfi 29.04.2019 18:14
Alfi

Na to ti odpovi mistni sitari, ale to bydlite v horach ? :)

Wi-fi ani jiný druh rádia nelze použít kvůli terénním překážkám.

Myslis ze by urcite nestacilo zarizeni na 24 dBi typu TP-Link "TL-ANT2424B" (v profilu Adhoc) . Nevim co to stoji jedna v Cr, 2500Kc ?
* Muzes ho chytnou na budove které jsou zpravidla vys jako prekazky a kablem stahnout dolu. Ale jen se ptam, s tim ti poradi nekdo jiny.

V zásadě ano, je to hluboké údolí a všude kolem jsou husté lesy. Navíc je tam magnetická anomálie (kompas se točí kolem dokola) a není tam ani mobilní signál.
Internet se dá pořešit satelitem, ten mám v jednání. Ale nejde mi o internet jako takový, potřebuju spojit dvě místa kvůli přenosu telemetrie.

Zkoušel jsem packet radio přes CB stanice, ale slyšel jsem spíš bulharské převaděče a kamioňáky, signál mojí protistanice byl těžko čitelný a hodně záleželo na sluneční aktivitě.

Zaujimave, na kratkych vlnach mam spravene spojenie z BA na stredny ural, t.j. niekolko tisic km s vykonom nepresahujucim 12W. Na kratkych vlnach je dolezita antena, vyska anteny nad zemou a ciastocne aj vodivost zeme. Moja antena bola vo vyske 15m orientovana vertikalne. S pendrekovymi antenami, teleskopkami, rucnymi radiostanicami sa na prekonavanie prekazok moze rovno zabudnut. S ruckami to nechodi ani za jednym panelakom na kratkych vlnach.

Na jedné straně byla půlka a na druhé 5/8, výkon 4 W ale jak říkám, bylo to nepoužitelné.

Stejně bych raději využil ten kabel. Jo, polní telefony na tom fungují parádně, ale potřebuju nést data. Ještě mě napadlo vrazit tam pobočkovou ústřednu a na koncích mít dial-up modemy.

Zdravím, dost by mě zajímalo, jak a čím jsi klíčoval ty CBéčka, a jaký jsi měl modemy na obou stranách pro přenos dat....? My jsme s přenosem dat přes CB šíleli s kámošema asi tak před 25ti lety, a když bylo dobré vybavení (stanice + topení) a příslušný modemy (ty se musely dělat samo-robo) tak to chodilo po celý Praze i v tom hrozným rušáku, co tam je.
Ale když je tam ten kabel, nic takovýho bych neřešil, prostě bych vzal dva Maximáče, integráče pro převod USB / RS485 a zpět, aje hotovo. Akorát bych tam přidal transily, nebo lépe varistory na výstup do toho kabelu a proti zemi (ono 3km, navíc ještě kdesi v horách, už dost hrozí naindukováním napětí, o blízkém úderu bleku ani nemluvě.... ), ty Maximy mají sice už dost dobrou ochranu EMC, ale v tomto případě by "výkonově" nemusela stačit, proto radši přidat pár součástek za pár kaček, než pak složitě vyměňovat IO. Optické oddělení linky/kabelu budicích Maximů od PC a sledované (telemetrické) periferie, je samozřejmostí. Vše je v dnešní době za pár korun, udělat tišťák a postavit to, zvládne i číňanská vopice za jeden večer.... Tak hodně zdaru s přenosem dat, Alfi

Ty modemy ti uz nepovim, byl to software v pocitaci ktery klicoval ty stanice. Je to rok zpatky co jsem to resil.

Diky za tip ohledne RS485, mrknu na to. Nad tim si uz nejspis nahodim PPP/SLIP (potrebuju pres to tahat IP a mit na obou koncich ethernet)

Btw, nemas neco spolecneho s IAESTE?

Zdárec, no jo, v dnešní době se to všechno (ovládání CB staniček) dá vyřešit pomocí PC a příslušného prg. , ale před 25ti lety se to všechno letovalo na koleně..., ale stejně jsi tam musel mít mezi PC a CB nějaký ovládací modul, minimálně na ovládání PTT. V dnešní době by se nechali použít přímo i stanice DRM, ale to je všechno velmi drahé.
Fyzická vrstva (vlastně ten HW) RS485 je velice spolehlivá, odolná proti rušení, je to vlastně proudová nízkoimpedanční smyčka, používaná běžně v průmyslu (dříve - dnes jede všechno samozřejmě po ProfiBusu). Jakou nadstavbu SW si na ní uděláš, a co budeš přenášet, záleží jen na Tobé, ale některá pravidla "provozu" linky 485 se musí dodržet. Jsou na to "zvyklé" ty budiče linky.
Pro představu - cca před 20ti lety jsem na Šumavě realizoval takto spojení mezi dvěma MVE a "dispečinkem" , což byl vlastně penzión, který zásobovaly eletrikou. Z penziónu se vydávaly pokyny k ovládání MVE a příjmala se "telemetrie" a potvrzení regulačních zásahů. Tehdá ještě nebyly tady k dispozici tak pěkné a sofistikované IO, co by dovedly budit tak dlouhou linku (bylo to celkem 4km, a linka byla realizovaná obyč. anténní dvoulinkou ze 70tých let s cenou/a o tu jde vždy především/ 1,-Kč/m z výprodeje, a protože ochranný "husí krk" byl již tenkrát 5x dražší, tak se to hodilo do výkopu podél výkonových kabelů jen tak do písku - buď to pojede, nebo se to pak bude řešit nějak dál.... Byly použité "obyčejné" , ale tenkrát předrahé převodníky RS232/485, jejichž Tx výstupy jsem posílil "zesilovači" s asi 4ma tranzistory...-bylo to takové neohrabané řešení, které sice posilovalo (a proti rušení zodolňovalo) proudovou smyčku, ale při Rx se to bypassovalo, vzhledem k okamžitému provozu Master/Slave - no prostě takovej složák.... Žádné přepěťové ochranné prvky tam nebyly, pač tady nebyly dostupné (ale dvoulinka byla v 1m v zemi, sice vedle výkonových vodičů, které mohly pěkně vyzařovat, vzhledem k pěkně jiskřícím budičům alternátorů ABB, ale buď se to do pracovního vinutí altíků nějak nepřeneslo, nebo tomu pomohlo pár kondíků, co jsem tam ke komutátoru i kroužkům připojil...) . Ale vono to chodilo, byl jsem tam po asi 10ti letech na čundru, a furt to chodilo... Co mám info, tak v dnešní době už to má jiného majitele, jiný přenos dat (zřejmě GSM), a taky jiné turbíny a alternátory - ty původní byly 100let staré ABB, které jsem nechal "přeizolovat" ("vyprat" pracovní vinutí, vakuovat, naimpregnovat tereftalátem a vypálit- zlatá firma Elmot) a pak je uvedl do provozu - až jsem se divil,jak to chodí a jakej maj ty Francisky s dřevěným (!!!) převodem na altík, výkon.
Takže bych ten Tvůj přenos dat fakt hodil po nějaký RSce (dnes je protokolů i HW spousta, no "Profibus" tam asi tahat nehodláš, že...), je to to nejlevnější, a proudová smyčka (485) je sice né v dnešní době už moderní a nejspolehlivější, ale prvky jsou nejlevnější, a spolehlivost stále odpovídá už mnoho let standartu (DIN..). Nic víc bych neřešil.
Jinak na Tvůj dotaz ohledně "IAESTE" odpovídám, že nevím, co to je..?
Zdraví Alfi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru