Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem hdd seagate ST4000DM004

Dobrý den, prosím Vás měl bych dotaz k hdd seagate st4000dm004. Disk se chová nějak divně, vzhledem k technologii zápisu SMR jsem nečekal zázraky (byl určen na zálohování) , ale jak hdd funguje mě zarazilo, proto bych se chtěl zeptat zda je takové chování disku normální, zda s tím má někdo zkušenosti.
- Hdd jsem připojil do PC , aktivoval v GPT a úplně naformátoval (trvalo to 9h). Dal jsem kopírovat soubory (byly to soubory o velikosti 8Gb a více) , rychlost kopírování byla kolem 130Mb/s což bylo v pořádku, problém nastal asi po zkopírování 15Gb , kdy rychlost spadla na 1,5Mb/s. Otevřel jsem správce úloh a ukazovalo to využití hdd 100% a rychlost zápisu 1,5Mb/s. Kopírování jsem pozastavil, a stav ve správci úloh byl stejný, teprve až po 3 minutách vytížení hdd spadlo na 0%, dal jsem tedy pokračovat v kopírování, a rychlost opět 130Mb/s, jenže po zkopírováni pár Gb nastal stejný problém. Byly to první data které se na hdd kopírovala, nechápu tedy co hdd ty 3 minuty dělal. Tak jsem zapnul program HDDScan v3.3 a udělal test , bohužel asi po 85% spadla neuvěřitelně rychlost (viz. obr). Tohle se mi stalo u dvou HDD, proto by mě zajímalo zda je to normální nebo jsem natrefil na dva špatné kusy.
Popřípadě bych Vás poprosil o doporučení jaký hdd pořídit, koukal jsem na - WD Blue (EZRZ) 4TB WD40EZRZ, ale nevím zda je dobrý či nikoli.
děkuji

Předmět Autor Datum
To je fakt divné, ale je pravda, že jsem nikde nenašel test při němž se zapisuje naráz soubor o veli…
FixExa 03.07.2019 18:20
FixExa
Před časem jsem používal HDD SeaGate 2 TB, nejspíš SMR. Při zápisu image systému (z boot média, něja…
dsa 03.07.2019 18:34
dsa
Je to jen dohad, ale výrobci SMR disků obvykle řeší zápis tak, že část kapacity disku používá běžný…
czcharlie 03.07.2019 19:42
czcharlie
tipuju že u současných disků se posunula mez šindelových disků cca na 8tb, proto jsem loni kupoval d…
lední brtník 03.07.2019 20:33
lední brtník
Ono především zjistit, který disk je SMR je práce pro detektiva. Zpočátku byly tyto disky alespoň ně…
czcharlie 03.07.2019 20:45
czcharlie
Děkuji za Vaše reakce, co vím já tak pokud má HDD cache 256Mb má technologii SMR, někde sem četl že…
pcp 05.07.2019 20:38
pcp
Na WD dosti nadávaji že má velký počet realokovaných sektorů už při koupi tipuju, že to je "jedna p…
lední brtník 05.07.2019 21:32
lední brtník
Jde o to že hdd byl úplně prázdný , bylo to první kopírování dat a po zapsání asi 30Gb v několika so…
MM_tank 07.07.2019 02:01
MM_tank
Dal jsem kopírovat soubory (byly to soubory o velikosti 8Gb a více) , rychlost kopírování byla kolem…
MM_tank 07.07.2019 01:55
MM_tank
Děkuji za reakce, tak to je nemilé, pokud je to jejich vlastnost tak je to na nic. Tak mi nezbude ni…
pcp 12.07.2019 06:31
pcp
K původnímu HDD: Záleží, jak moc ti vadí ty "záseky", ono se to zase rozjede a nakonec se to zkopíru…
dsa 12.07.2019 08:08
dsa
Ahoj já preferuji WD Red. Rok záruky navíc. Na czc vychází ten 2gb model blbě u 3tb je rozdíl + 300.…
MM_tank 12.07.2019 08:58
MM_tank
Ten seagate ST4000DM004 na základě vašich informací jsem vrátil v rámci 14 denní lhůty, tak potřebuj…
pcp 12.07.2019 09:32
pcp
Existuje tutovka 4 TB s PMR, ale není levná: https://pevne-disky.heureka.cz/hgst-4000gb-3_5-7200rpm-…
dsa 12.07.2019 09:45
dsa
No je to moje preference, nejspíš se kazí oba stejně. Ale fakt je záruka a připravenost provozu 24/7… poslední
MM_tank 12.07.2019 09:59
MM_tank

Před časem jsem používal HDD SeaGate 2 TB, nejspíš SMR. Při zápisu image systému (z boot média, nějakých 17 GB) se to občas "zaseklo" a hlásilo třeba 2 hod k dokončení, pak zase rozjelo (celkově to trvalo 15 - 25 minut, přitom velikost byla vždy prakticky stejná). Asi je to vlastnost.

Je to jen dohad, ale výrobci SMR disků obvykle řeší zápis tak, že část kapacity disku používá běžný způsob záznamu (tedy PMR) a zbytek je potom SMR. Část PMR pak funguje jako jakýsi buffer a dokud je na ní volné místo disk zapisuje přijatelnou rychlostí. Dojde-li k zaplnění PMR části musí se její obsah přepsat tam, kam patří a v tu chvíli se SMR disk začne chovat "normálně". Nevím z hlavy jak velkou PMR část má předmětný disk, ale jsem téměř jistý, že právě toto je důvodem chování disku. Za normálního provozu zřejmě PMR část svou velikostí stačí a přepis pak může proběhnout v době "klidu".

tipuju že u současných disků se posunula mez šindelových disků cca na 8tb, proto jsem loni kupoval do nasky 6tb disky (ironwolf pro). dávkově na tu nasku kopíruju pár set giga přes celkem pomalou síť takže to nepoznám. zkoušel jsem to ověřit v datašitu, výrobci se vyjadřují dost neurčitě, ví bůh co tam je.

Kvalitní disk s kapacitou HDD a SSD přístupem, velikost 3,5“, kapacita 4 TB, rozhraní SATA 6 Gb/s,
5400 ot./min., rychlost čtení/zápisu 190 MB/s, vyrovnávací paměť 256 MB.

chcou tím naznačit "ssd přístup" do kapacity 256mb??
má to pomalé otáčky, rychlost 190mb (to se při těch otáčkách nezdá) a spoléhá to na větší cache. nechápu co je to za krám, nebo spíš za zfetovaného markeťáka.
segate to firemně označuje jako tgmr, jsou to vtipálci.

klidně ten modrý pomalý wd, nebo wd red jestli má delší záruku.

Děkuji za Vaše reakce,
co vím já tak pokud má HDD cache 256Mb má technologii SMR, někde sem četl že je možné i 128Mb ale nevím.
To že do jisté míry používají PMR zápis jsem nikde nenarazil.
Jde o to že hdd byl úplně prázdný , bylo to první kopírování dat a po zapsání asi 30Gb v několika souborech se zpomalil jak jsem psal v otázce a po znovu spuštění už jen stačilo 15gb aby se zpomalil. hdd jsem ještě jednou úplně formátoval, a sledoval ve správci jeho rychlost a i při formátování jeho rychlost kolem těch 85procent spadla na 20Mb/s tak jak na obr.. Tak v čem je chyba že i při formátování je to tak špatné.
Používám hdd seagate ST2000DM006 a nikdy nebyl problém, kopíruji na něj data za ráz i o velikosti v součtu 300Gb a nikdy se hdd nezasekl, a potom ho přestanou prodávat a nahradí takovou sra..kou. Proto je jasné že výrobce se nechlubí tím zda hdd má či nemá SMR, dokonce i technologie HAMR bude SMR využívat, SMR je technologie na nic, vemte si že uvádí 300 000 cyklů, jenže v tom je háček, na hdd zapíšete data což je 1 cyklus, potom z nich něco smažete, samozřejmě hdd je fyzicky smazat nemůže aby nepoškodil okolní data, a počká až bude v nečinnosti, potom celý blok nahraje do cache a znovu přepíše, což znamená druhý cyklus, pokud to uděláte znovu hdd udělá třetí cyklus, přitom jste data nahráli jen jednou ale cykli byly tři, kde je potom těch 300 000 cyklu, když půlku s toho udělá hdd jen proto aby si poskládal data.
Našel by se někdo kdo ten HDD má doma a podělil se zda má také takové problémy.
Na WD dosti nadávaji že má velký počet realokovaných sektorů už při koupi, tak nevím
děkuji

Na WD dosti nadávaji že má velký počet realokovaných sektorů už při koupi

tipuju, že to je "jedna paní povídala" tradované mezi dětmi na živě, výrobce s takovou pověstí by rychle skončil, viz kdysi ibm.
občasně sleduju stav smart u našich disků, je to právě proto že kdysi nám odešly i nové wd včetně enterprise modelů, ale dlouhodobě se nepotvrzuje, že by šlo o horšího výrobce než seagate.
nemám k dispozici hodně modelů, poslední léta jsme se soustředili na seagate (ale ne na desktop/lowcost řadu barracuda), nemůžu zobecňovat.
pro kusové použití v domácnosti tě nějaké desetiny procenta v nějak zjištěné spolehlivosti nemusí trápit.
ostatně pokud po koupi zjistíš realokované sektory u libovolného výrobce, vrátíš to.

Jde o to že hdd byl úplně prázdný , bylo to první kopírování dat a po zapsání asi 30Gb v několika souborech se zpomalil jak jsem psal v otázce a po znovu spuštění už jen stačilo 15gb aby se zpomalil. hdd jsem ještě jednou úplně formátoval, a sledoval ve správci jeho rychlost a i při formátování jeho rychlost kolem těch 85procent spadla na 20Mb/s tak jak na obr.. Tak v čem je chyba že i při formátování je to tak špatné.

Šindel disk ve skutečnosti při zápisu zapisuje na malou vyhrazenou část disku (30-100g?) - "cache", počítači následně nahlásí že zápis proběhl OK a je hotový. Potom ale si disk teprve dlouhé minuty překopírovává hlemýždím tempem na finální místo kde data zůstanou. Jakmile disk ve chvíli kdy dojde místo na vyhrazené části vytížíš dalším zápisem jde rychlost doprdele.

Podruhé to zpomalilo po 15gb protože disk ještě nepřeslintal data z cache.

Běžný formát disku /zápis null/ si myslím to simuluje stejně jako moderní disky, pokud jsi pustil něco jiného tak nastalo zpomalení.

Dal jsem kopírovat soubory (byly to soubory o velikosti 8Gb a více) , rychlost kopírování byla kolem 130Mb/s což bylo v pořádku, problém nastal asi po zkopírování 15Gb , kdy rychlost spadla na 1,5Mb/s. Otevřel jsem správce úloh a ukazovalo to využití hdd 100% a rychlost zápisu 1,5Mb/s. Kopírování jsem pozastavil, a stav ve správci úloh byl stejný, teprve až po 3 minutách vytížení hdd spadlo na 0%, dal jsem tedy pokračovat v kopírování, a rychlost opět 130Mb/s, jenže po zkopírováni pár Gb nastal stejný problém. Byly to první data které se na hdd kopírovala, nechápu tedy co hdd ty 3 minuty dělal.

Přesně takový popis odpovídá tomu, co jsem četl o šindel discích. Takže vlastnost. Vyměň je.
Kupuju řadu WD Red/WD Gold. Radši se podívej do datasheetu, vidím že je možné vše. Nevěřil bych že ty šindel disky naserou mezi normální bez nějakého označení...

edit: Ten archive disk měl cache zonu 16gb a v datasheetu to bylo popsaný. U nových disků to seagate skrývá
https://www.reddit.com/r/DataHoarder/comments/9ludbz/how_is_seagates_shady_practice_of_hiding_whether/

Děkuji za reakce,
tak to je nemilé, pokud je to jejich vlastnost tak je to na nic.
Tak mi nezbude nic jiného než koupit WD
Koukal jsem na WD blue (EZRZ) - https://www.czc.cz/wd-blue-ezrz-3-5-4tb/178167/produkt
Bude mi na zálohování dat stačit, bude spolehlivý, HDD je k PC připojeno jen když na něj zálohuji data nebo je z něj čtu, a to přes dokovací HDD stanici připojenou přes USB3. (jen pro představu vytíženosti hdd, mám tu disk z roku 2013 a s.m.a.r.t. ukazuje 300hodin provozu)
Koukal jsem na ten WD red a to je NAS hdd 24/7, není o moc dražší tak nevím zda pořídit tento, má sice 2 roky záruku oproti blue, tak nevím, nebude moc hlučnější oproti blue.
děkuji

K původnímu HDD: Záleží, jak moc ti vadí ty "záseky", ono se to zase rozjede a nakonec se to zkopíruje v rozumném čase (nejhorší čas řekněme 2x delší než nejkratší). Na druhé straně, pokud to vadí, ten https://www.czc.cz/wd-blue-ezrz-3-5-4tb/178167/produkt za tu cenu vypadá dobře a ten původní můžeš použít na zálohy, kde nejsou tak velké soubory (a ten efekt se v takové míře neprojeví).

Ahoj
já preferuji WD Red. Rok záruky navíc. Na czc vychází ten 2gb model blbě u 3tb je rozdíl + 300.
Podle mě budou hlučné naprosto stejné, WD Blue i WD Red mají 5400 otáček. Jedině pokud by šlo (?) u WD Blue přenastavovat APM a ztišit disk zpomalením rychlosti přesunu hlaviček. U WD red to natuty nejde.
Pozor WD Red Pro mají 7200 otáček a budou hlučné.

Zvážil bych koupi většího disku, 2tb v dnešní době se mi zdá málo.

Ten seagate ST4000DM004 na základě vašich informací jsem vrátil v rámci 14 denní lhůty, tak potřebuji náhradu.

ten WD blue je 4TB

U toho WD Red jsem na czc našel negativní recenze a i na heureka a u toho blue tam nic není (i když tam má menší počet recenzí)

A u toho blue když má tedy 64MB cache, bude mít zápis pomoci PMR ? nebo je to i tak nejisté

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru