Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem poměr reálné a skutečné rychlosti Wifi - který poměr je správný

Ahoj všichni a flegu, mám jednoduchou otázku, jaká je reálná rychlost wifi přenosu na transportní vrstvě v limitě velkých přenosů (HTTP stahování, SMB sdílení) vůči tzv "synchronizační rychlosti"? Samozřejmě za přepokladu, že zde nejsou kolize, kanál je volný jen pro přenášející uzly a nejsou zde "chyby přenosu" (nutnost pakety znovu posílat).

Dám příklad: 802.11n - 150 Mbps .... 11 MB/s (88 Mbps)

Doteď jsem myslel, že je to lehce víc jak polovina (což odpovídá příkladu výše i mé zkušenosti) ,ale právě na článku v živě je podíl 0.4. (1/2.5)
Absolutně ty čísla vypadají skoro stejně, ale liší se v poměru 3:2 (300Mbps ---> 176 Mbps vs 120 Mbps )

Ale nikde jsem se nedozvěděl, kolik by to vlastně mělo být Mělo by to být dobře definované číslo, jelikož "Tzv synchro rychlost" již v sobě má započteno vše potřebné (typ kódování QAM, počet bitů na symbol (5/6, 3/4) - známá řada 54, 72 150 300 / ac:433 .... Za toho předpokladu, že tam rušení je pod úrovní významnosti a nikdo jiný nevysílá.

Otázka číslo 2: jak se tento poměr mění, když ty uzly provádějící benchmark jsou oba dva napojená na access point . Hned každého napadne, že to bude polovina. Ale opravdu? Není třeba tohle důvod toho rozdílu ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A ještě jedna věc .Malo kto vie, ze 11ac ma tragicky nizku efektivitu na PHY vrstve a navysenie TCP…
Zoorg-fleg 28.05.2020 13:46
Zoorg-fleg
A tá "ještě jedna věc" pochádza z experimentálnej práce skupiny, ktorá laborovala s tým ako wifi vyl… poslední
Kilo.Viktor 28.05.2020 15:31
Kilo.Viktor

A ještě jedna věc

.Malo kto vie, ze 11ac ma tragicky nizku efektivitu na PHY vrstve a navysenie TCP rychlosti je mozne napriklad agregaciou ramcov. To bohuzial nejde ale donekonecna. Efektivita 11b=75%, 11g=60%, 11n=18%, 11ac=6%
Suvisi to s fixne nastavenymi hodnotami pre pristup na radiovy kanal.
Vylepsenie sa uz rysuje v podobe WiFi nano, takze je mozne, ze za nejake 3 roky budeme prezbrojovat znova na iny standard.

Můžete někdo vysvětlit Co se myslí tou efektivitou? Podle těch hodnot u 11n a 11ac to nemá nic společného s tím na co jsem se ptal (linková rychlost/reálná), protože to jak jsme si dokázali, je něco kolem 0.4 a 0.75.

Mj odjinud: Moja skusenost hovori, ze v mode 11g je mozne dosiahnut prenosovu rychlost na linkovej vrstve napriklad aj 31Mbps ... (pro 54Mbps ) to je 55% 28Mbps a Total Commader mi ukazuje rychlost 3.5MB/s (27)

Takže 10% je může dělat rozdíl mezi rychlosti "zápisu na disk" a linkové (L2) rychlosti (neplést s rychlostí Wifi dle MCS, ta se taky zove nesprávně "linková")

A tá "ještě jedna věc" pochádza z experimentálnej práce skupiny, ktorá laborovala s tým ako wifi vylepšiť. Je to v pdf, ktoré je možné dohľadať na nete. Existuje viac takých experimentov. Poznatky z nich využívajú rôzne firmy ako napríklad UbiQuity. Nič z toho som nevidel použité v domácich wifi routroch. Zrejme je ten výskum hodne drahý, takže sa nepremieta do lacných domácich hračiek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru