Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno WD Security nebo BitLocker

Zdravím,
objednal jsem si WD Black SN750 NVMe SSD 1TB a mám dotaz ohledně šifrování.

Je lepší použít WD Security - hardwarové šifrování nebo softwarové od microsoftu - BitLocker? Četl jsem několik článků a pořád nemám přehled, co je "bezpečnější". Zdali šifrování od WD je skutečně šifrování a ne jen "na oko". Máte někdo zkušenosti? Co je vhodnější zvolit? s WD disky budu mít zkušenosti poprvé. U starších Samsung disků byl problém, že hardwarové šifrování ani pořádně nešifrovalo. Jak jsou na tom disky od WD, je lepší použít jejich řešení než BitLocker? Disk bude ve stolním PC, které se přenášet nikdy nebude, nehrozí odcizení a je určený na domácí využití.

Dále ať už u WD Security nebo BitLocker, vyplatí se využít možnost "auto-unlock" (nemusím pořád zadávat heslo, automatické odemykání). Je to nějaké silné riziko v bezpečnosti?

Dále je potřeba při zapnutí hardwarového šifrování provést vymazání disku? Myslím tím "Secure Erase" a přeinstalaci systému?

Předem děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
šel bych do bitlocker. stupeň bezpečí neřeš, budeš rád, když se po první přeinstalaci nebo po pádu s…
lední brtník 24.10.2020 15:16
lední brtník
Dobrá, takže WD Security nemám aktivovat? Jen BitLocker? Nebo mám zapnout oboje? V tomto mám docela…
Tayen 24.10.2020 15:21
Tayen
nevěřím ničemu od wd. dělej tak, ať se hlavně ty dostaneš ke svým datům.
lední brtník 24.10.2020 15:39
lední brtník
Proč nevěříš WD? A samsungu věříš? Mám se WD vyhnout spíše, nebo máš špatnou zkušenost?
Tayen 24.10.2020 15:42
Tayen
na disku není co zkazit, dokud do něj výrobce nepřidá své další nekompatibilní výmysly jako šifrován…
lední brtník 24.10.2020 16:18
lední brtník
Takže šifrování raději žádné? Co jsem se díval po netu ještě, tak WD Security u tohoto disku je údaj…
Tayen 24.10.2020 16:32
Tayen
Na načítání hry to nemá vliv v porovnání s normálním M.2 rozdíl mezi různými nvme nemusí být rozezn…
lední brtník 24.10.2020 19:23
lední brtník
Antiviry probírat nebudeme, ale myslel jsem vždy Total Security balík (vždy ten nejlepší balík od ni…
Tayen 24.10.2020 20:17
Tayen
Total Security balík (vždy ten nejlepší balík od nich) je samozřejmě nejhorší, právě kvůli antisíťo…
lední brtník 24.10.2020 21:50
lední brtník
Takže dle tvého tu řeším blbosti. Myslel jsem, že total security je ochrana opravdu proti všemu možn…
Tayen 24.10.2020 22:33
Tayen
Myslel jsem, že total security je ochrana opravdu proti všemu možnému. myslí si to fůra laiků a pla…
lední brtník 24.10.2020 23:56
lední brtník
Souhlas, takový Avast a AVG dokážou celý systém potopit, setkal jsem se s tím. Hlavně AVG už pak neš…
Tayen 25.10.2020 00:04
Tayen
mě se líbí adata řady 8200 pro, nebo s11. z levných by to mohl být kingston a2000, toho výrobce já n…
lední brtník 25.10.2020 02:08
lední brtník
No ADATA jsem v ruce nikdy neměl, takže nemohu posoudit, jak jsou na tom. Zdali jsou lepší jak WD at…
Tayen 25.10.2020 02:14
Tayen
ten tvůj: ddr4 cache, takže ok. https://www.cnews.cz/western-digital-wd-black-sn750-nvme-ssd-uvedeni…
lední brtník 25.10.2020 02:40
lední brtník
Ano, to jsem četl. Taky, že jsem strávil nad články a videi asi 3 hodiny, než jsem se rozhodl. Hele…
Tayen 25.10.2020 12:53
Tayen
ty hodnoty mbyte/s jsou nesmyslne. secure erase ma mit jaky vyznam? jdou po tobe? zatim jen vymyslis…
mobilni brtnik 25.10.2020 14:44
mobilni brtnik
Jen jsem se díval po rychlém SSD. Secure erase byla nutnost pro zapnutí "security" u samsung SSD, je… poslední
Tayen 25.10.2020 15:36
Tayen

Dobrá, takže WD Security nemám aktivovat? Jen BitLocker? Nebo mám zapnout oboje? V tomto mám docela zmatek. Na hesla mám svůj trik, takže bez obav, heslo nezapomenu. Jen doufám, že při vkládání hesla (při startu pc) bude zapnuté CZ rozhraní klávesnice.

na disku není co zkazit, dokud do něj výrobce nepřidá své další nekompatibilní výmysly jako šifrování. navíc u tebe úplně nesmyslně - co chceš šifrovat na stažených hrách?
ale zkus si zachránit vlastní data z šifrovaného disku bez přístupu do windows.

disk už objednaný máš, klasický nějaký model kde výrobce tají osazení. ale co už, vybrané je tak co s tím.
nvme: větší zkušenosti nemám, na to jsou moc nové, aspoň se snažím vybírat neošizený hw.
mě se líbí adata řady 8200 pro, nebo s11. z levných by to mohl být kingston a2000, toho výrobce já nemusím, ale ta řada má dobré parametry.

tragické je považovat antivir za zabezpečení pc. ten, co relativně neškodí, je už součástí windows.
když ho výslovně zmiňuješ, chceš si doinstalovat nějaký shit extra - tak mnoho štěstí.
nějaký antivir je vyloženě nutný u warezáků. u ostatních lidí záleží na příčetnosti. na co si kupovat rychlý hw a pak ho zásadně zpomalovat antivirem, který mě nic nepřinese.

a ve slušné společnosti se nikdy nevyslovuje firma zeleného zmrda. vy všichni si tu zrůdu platíte.

Takže šifrování raději žádné? Co jsem se díval po netu ještě, tak WD Security u tohoto disku je údajně hardwarové šifrování, takže akorát zmatek kolem toho. Někdo tady říkal, že softwarové, no asi lepší neřešit.

Tak je to 2280 (můj samsung aktuální je též 2280, takže pasovat bude). S NVME zkušenosti mám já, samsung co mám teď je též NVME. Je trošičku rychlejší než normální M.2 disk, ale to je asi tak vše. Na načítání hry to nemá vliv v porovnání s normálním M.2. Adata disky jsem nikdy neměl v ruce, takže říct o nich nic nemohu.

Tak já používám převážně kombinaci MalwareBytes + Windows Defender. Sice to není úplně mega ochrana (Kaspersky nachází i věci, které MalwareBytes vůbec, ale to je jedno). Antiviry typu AVG/Avast a podobně, o nich vím toho dost a nikdy bych si tento balast do PC nedal. MalwareBytes nezpomaluje PC vůbec, alespoň mě ne, běží téměř bez jakékoliv zátěže na systém.

Vím, o kom mluvíš, ale bohužel u tohoto "zeleného zmrda" byla nabídka nejvýhodnější co se ceny týče. Na CZC byla trošičku dražší a tak jsem sáhnul hold po této nabídce.

Na načítání hry to nemá vliv v porovnání s normálním M.2

rozdíl mezi různými nvme nemusí být rozeznatelný. možná až u pcie 4.0
největší skok je mezi klasickým diskem a ssd. těmto rychlostem sata3 odpovídají m.2 disky se starším rozhraním sata, konektor "key b".
další třeba 4-násobné zvětšení rychlosti přes novější režim nvme, konektor "key m", půjde poznat jen v některých situacích (více disku a méně grafiky, což není případ her)

skoro ve všech dnešních notebucích jsou nvme disky různé kvality, nikdo tam necpe velký ssd. ono už to dál není moc kam zrychlovat, proto není vidět rozdíl mezi m.2 disky sata nebo nvme typu pcie 3.0

z antivirů jmenuješ různé názvy výrobců bez upřesnění verze antivirů, přitom jde o velké rozdíly.
asi tak: pokud je to balík typu "internet security", nemá v pc co dělat. respektive je to teoretická ochrana právě pro warezáky, ale těmto typům nepomůže nic.
protože většina dnešního malware nejsou viry a antiviry tak většinou nemají smysl. na druhou stranu warezáci patří mezi ty, kteří chytnou opravdu všechno.

ale to už jsme od ssd a nvme dost pryč. a právě rychlost ssd/nvme vrací zpět výkon, o který antiviry viditelně degenerovaly výkon pc.

edit:
tvoje první věta se ptá na šifrování: ve tvém případě nedává žádný smysl, čili žádné. jestli se tím chceš bavit, tak bitlocker jako nativní součást windows.
wd kdysi používal své šifrování do některé řady usb disků, při jejich vysoké poruchovosti to pak znamenalo nemožnost obnovit data.

Antiviry probírat nebudeme, ale myslel jsem vždy Total Security balík (vždy ten nejlepší balík od nich). PCIE 4.0 nemám na desce, takže musím 3.0 4x. Warez vůbec neřeším, mám hry kupované. Ono se dá hlavně nakazit i tím, že vlezeš na nějaký web, tak proto jsem to nakousl. Šifrování tedy asi nebudu řešit, zatím nikdo nebyl pro WD Security, spíše jen BitLocker, ale asi šifrovat ještě nebudu, uvidím. Ono stejně kdyby někdo chtěl mé údaje, tak ty jsou schované v password manageru, nebo cloudu, nebo uložené přes microsoft účet. Kdyby PC chcípl z minuty na minutu, nepřijdu o nic. Jen jsem si myslel, že mít šifrování v pc znamená lepší ochranu a bezpečnost, ale dle diskuzí tomu tak není.

Total Security balík (vždy ten nejlepší balík od nich)

je samozřejmě nejhorší, právě kvůli antisíťovým funkcím.

Ono se dá hlavně nakazit i tím, že vlezeš na nějaký web, tak proto jsem to nakousl.

na weby lozím s windows už 20 let a furt nic.

o šifrování už ti psali: aby mohl systém fungovat, za chodu je ten disk otevřen, teddy viditelný pro jakoukoli tebou spuštěnou nákazu.
šifrování se používá pro případ ztráty/odcizení pc, ať se špionáž nedostane k datům. ty tam stejně žádná nemáš, jen tupé cizí hry.

vím že nemáš pcie 4.0, to je novinka která teprve míří na trh. jde o to, že rozdíl mezi rychlostí ssd (500mb) a současných nvme (2.000mb) tak možná naměříš, ale prakticky nerozlišíš.

Takže dle tvého tu řeším blbosti. Myslel jsem, že total security je ochrana opravdu proti všemu možnému. Tak já využívám ještě NordVPN, což taky dává nějaký ten "protect". Šifrování pro mé domácí PC tedy ztrácí význam. Když jsi zapnu WD Security a bude mi v programu svítit "protected: ON" (nebo off), tak to neznamená vůbec nic. Bezpečnost je pořád stejná, je to jen šifrování, které mě osobně vůbec v ničem nepomůže.

Tak desku s PCIE 4.0 jsem chtěl koupit, ale napřed se musí našetřit, mám aktuálně intel procesor a chci rozhodně přejít na komplet AMD build. Ano vím, že to, že se program otevře o 0.2sec rychleji, nebo, že start OS bude o vteřinu rychlejší vůbec nemá význam řešit.

Hele uvidíme, jak WD disk bude fungovat. Jen doufám, že jsem si vybral dobře a že WD je vážně kvalitní firma. Šifrování teda řešit zatím nebudu, dle snad všech odpovědí to vypadá, že bych akorát udělal kktinu.

Myslel jsem, že total security je ochrana opravdu proti všemu možnému.

myslí si to fůra laiků a platí za ty av balíky, úplně zbytečně.
získají pocit sucha, bezpečí (falešný, antiviry toho fůru nedetekují) a mnozí si způsobí nové potíže se sítí, které předtím neměli. u horších av se pak dostanou do stavu, že s novým velkým servicepackem w10 už nenabootují.

wd přišel do světa ssd mezi posledními, koupí nějaké firmy - toho co zbylo k mání. a navíc já nemám rád modely bez ddr cache.

Souhlas, takový Avast a AVG dokážou celý systém potopit, setkal jsem se s tím. Hlavně AVG už pak nešlo ani odinstalovat. Ještě poslední dotaz, kterého výrobce disků tedy doporučuješ? Plánuji do budoucna PC a WD se mi jeví docela fajn, moc jich nepoznám a jaký je best též nedokážu říci.

mě se líbí adata řady 8200 pro, nebo s11. z levných by to mohl být kingston a2000, toho výrobce já nemusím, ale ta řada má dobré parametry.

a samsung, když to nebude qlc.
na wd bych musel googlit recenze, co obsahuje dram cache. nebo aspoň fotky plošáku bez krycího štítku, ale to výrobci nezveřejňují.

Ano, to jsem četl. Taky, že jsem strávil nad články a videi asi 3 hodiny, než jsem se rozhodl. Hele uvidíme, oproti tomu co mám si polepším, ne o moc, ale polepším. Aktuálně mám Sansung 960 Evo - 2.7 MB/s read, 1.2 MB/s write, 278K IOPS read, 228K IOPS write a velikost 250GB (naměřené hodnoty v samsung magician). Disk byl i mazaný přes secure erase na zapnutí "security". Jen nevím, zdali právě díky tomu nejsou ty hodnoty tak nízké.

ty hodnoty mbyte/s jsou nesmyslne.
secure erase ma mit jaky vyznam? jdou po tobe?
zatim jen vymyslis zbytecnosti, abys system znefunkcnil.
nebo mas ssd jen na to, abys na nem meril? kdyz chces neco testovat, musi byt jasny zbytek hw a postup instalace ovladacu - doma obvykle nebyva zadny.

Jen jsem se díval po rychlém SSD. Secure erase byla nutnost pro zapnutí "security" u samsung SSD, jen je možné, že jsem ho tím jen zpomalil a nic mi to nepřineslo. No necháme to tak, šifrovat zatím nebudu a uvidíme, jak vše poběží. Nejspíš jsem měl ohledně šifrování jen špatné informace a domněnky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru