Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kopie nahraného DVD-R z rekordéru

Dobrý den, mám vypálené DVD-R z DVD rekordéru, kterým jsem s pomocí set-top boxu nahrál seriál. DVD jsem "uzavřel" (tak to rekordér nazývá) a mohu ho přehrávat v přehrávačích bez problémů. Je tam menu s tituly a já si vyberu který chci. Chtěl bych toto DVD nakopírovat přes PC a nějak to nejde. DVD v PC přehraji, ale po minutě nejde zvuk. Když zkopíruji adresář DVD a vypálím ho na jiné DVD (zkoušel jsem to na DVD-RW), tak tam není menu (zkoušel jsem to v jiném přehrávači), ale pouze adresář a film přehraji. Ovšem menu tam je jako desetivteřinové video a nic. Další přehrávač to vůbec nepřehraje, ale v PC to funguje: menu s výběrem jde, video také. Ale na PC po minutě nejde zvuk. Originální DVD jde všude, ale tato PC kopie ne. Tituly z DVD vybrat nemůžu, jsou dlouhé prý minutu, ale video trvá asi půl hodiny. Nelze to nějakou jinou cestou kopírovat, aby kopie byla identická jako originál? (DVD je samovýroba, koupená DVD s filmy nekopíruji.) Stahovat z internetu se mi to nechce, hlavně když mám přes deset krátkých dílů. Jestli se někomu nezdá, že to nahrávám na DVD a ne na USB, nechť si připomínky nechá. Také to DVD chci darovat někomu k svátku a nechci mu dávat poloprázdné USB. Děkuji za rady. Karel_com.

Předmět Autor Datum
Zkus make MKV : https://www.makemkv.com/
HPET 14.11.2020 17:15
HPET
Děkuji, zkusím.
karel_com 14.11.2020 17:17
karel_com
Jakym zpusobem to kopirujes? Musis udelat kopii, ne kopirovat soubory.
Jan Fiala 14.11.2020 17:27
Jan Fiala
Pokud tvůj DVD rekordér umožňuje vytvářet nechráněné DVD ve formátu https://en.wikipedia.org/wiki/DV…
petrM 14.11.2020 18:19
petrM
Mám rekordér Toshiba a je tam složka VIDEO_TS a tam jsou soubory .bup a další. Když to zkopíruji tak…
karel_com 14.11.2020 18:23
karel_com
ve video_ts by měly být soubory .vob, na DVD obvykle cca 1 GB.Bup jsou jen nějaké zálohy. VOB je sa…
Karel04 14.11.2020 18:39
Karel04
Nějak se v tvém popisu ztrácím. Pokud DVD vypálené na DVD rekordéru funguje i v jiných přehrávačích,…
petrM 14.11.2020 20:13
petrM
Rekordér nahrává přímo televizní vysílání z externího set-top boxu přímo na DVD v kvalitě SP, LP, EP…
karel_com 14.11.2020 23:33
karel_com
kopíruješ jen soubory, nebo celé VIDEO_TS? otázka je, co ten rekordér vlastně ukládá za .ifo soubory…
lední brtník 15.11.2020 04:18
lední brtník
ms se rozhodl ve w10 neplatit licenční poplatky za mpeg2, proto tam není přehrávač dvd. MS se rozho…
HPET 15.11.2020 10:38
HPET
Volá sa to Klon, dáta sú presne zosnímané v tvare a forme každého vypáleného puntíka, ďulíčku, pomlč…
Nuda 15.11.2020 11:09
Nuda
Na kopírování je asi nejlepší DVD Decrypter. Nejdřív ISO do počítače, tam zkontrolovat, jestli to př…
ml1 16.11.2020 14:05
ml1
Jestli jsem dobře pochopil, jak zakladatel vlákna vytváří DVD, není to klasické DVD video, ale multi… poslední
petrM 16.11.2020 17:28
petrM

Nějak se v tvém popisu ztrácím. Pokud DVD vypálené na DVD rekordéru funguje i v jiných přehrávačích, znamená to, že není chráněné.
Pokud toto DVD nefunguje v PC, může být problém v DVD mechanice nebo v systému, tj. neaktuální kodeky.
Pokud DVD funguje v PC, musí fungovat i když ho zkopíruješ na HDD, pokud máš v pořádku HDD a systém.
Pokud toto všechno funguje a nefunguje kopie z PC na další DVD, tak může být problém v tom, jak toto DVD vypaluješ, jaké používáš DVD, jestli jsi ho uzavřel. Problém taky může být v DVD mechanice, sice přehrává, ale špatně vypaluje.

Rekordér nahrává přímo televizní vysílání z externího set-top boxu přímo na DVD v kvalitě SP, LP, EP, atd. Když je DVD plné tak ho uzavřu a funguje všude (DVD přehrávače, PC - ovšem program Windows DVD přehrávač, který byl dříve zdarma - nyní to pouštím ve VLC media player. Neuzavřené samozřejmě jinde nejde. Na DVD je složka VIDEO_TS a v ní soubory. Když je zkopíruji do PC a následně vypálím na DVD, tak se to DVD chová jinak a nemá menu. Mám vypalovačku v PC ASUS a jinak vypaluje bezchybně. Nevím, jestli je DVD chráněno, ale s MakeMKV jsem z toho adresáře tituly vytáhl a fungují. Jsou to DVD-R 4,7 GB 120 min Maxell a vypaluji to přes Průzkumník souborů. Přetáhnu to tam a dám Vypálit. Je to zvláštní. Mohu zkusit jinou mechaniku, kterou mám u pracovního notebooku.

kopíruješ jen soubory, nebo celé VIDEO_TS?
otázka je, co ten rekordér vlastně ukládá za .ifo soubory, jestli tam vůbec má být nějaké menu. nebo jestli je to poskládané z více kousků videa a ty .ifo se strukturou dvd si přepisuje.

ms se rozhodl ve w10 neplatit licenční poplatky za mpeg2, proto tam není přehrávač dvd.
a vypalovat v průzkumníku ... bez komentáře.

ms se rozhodl ve w10 neplatit licenční poplatky za mpeg2, proto tam není přehrávač dvd.

MS se rozhodl přidat volitelné rozšíření podpory MPEG2 pro čtení DVD a souborů typu mpeg, .mpg, .ts, .m2ts, .mkv, .av přes video extension. Licence : Microsoft Corporation
Stačí jen přidat :
https://www.microsoft.com/en-us/p/mpeg-2-video-extension/9n95q1zzpmh4?activetab=pivot:overviewtab
(ale zmrd..stvo je ze si Microsoft i ve verzi PRO nechavaji platit za podporu HVEC)

Volá sa to Klon, dáta sú presne zosnímané v tvare a forme každého vypáleného puntíka, ďulíčku, pomlčky do formátu ISO spôsobom, aby nebola spustená ochrana z originálu v podobe "rootkitov" a z ISO sa zase prenesie identický, ničím nenarušený Klon na iný nosič.

https://en.wikipedia.org/wiki/CloneDVD

PowerISO, UltraISO, BurnISO, a spol. SW tieto vecičky dokážu.

Nejaký postarší, ale stále aktuálny opis ochrany, kopčenia klonov lesklých kotúčov je zdes:
https://pctuning.tyden.cz/hardware/disky-cd-dvd-br/3427-%C3%9Avod_do_kopirovani_zabezpecenych_cd

Na kopírování je asi nejlepší DVD Decrypter. Nejdřív ISO do počítače, tam zkontrolovat, jestli to přelouská VLC a nebo po připojení jako disk libovolný sw přehrávač a pak vypálit. Jinak by to měl zvládnout jakýkoliv vypalovací program, ale takto je to i se zálohou na disku a s možností udělat více kopiíí (i když nevim k čemu, i tak mám těch kotoučků až dost) a co je ještě užitečnější s možností přehrávání třeba přes domácí síť (pokud se dá do sdílené složky). Taky v něm jde extrahovat jednotlivé tituly a podobně, to se hodí spíš pro remake (když se s náma loučil starý videorekordér sony, tak občas vytvořil něco, co nešlo přehrát, ale tituly tam byly, někdy stačilo udělat kopii, ale v několika případech jsem musel vytvořit nové menu; používal jsem tehdy buď pinnacle (to je spíš kanón na vrabce a zrovna toto se v něm dělá blbě) nebo DVDstyler).
Toshibu jsem měl taky, ale ta byla ještě analogová, tak mě po nějaké době přestalo bavit televizi nejdřív analogizovat (stb) a pak zase dogitalizovat a přešel jsem na nahrávání nejdřív v jiném stb (při tehdejších fleškách max 16 nebo 32 GB dost málo místa) a později v multimediálním centru (tam šel až 2TB disk a tedy jsem se o to nemusel starat delší dobu) a nakonec v PC. Nefinalizovaná DVD uměl číst akorát notebook (software roxio ... možná kdyby byl v PC zvládnul by to taky) a jiné videorekordéry (-R jenom videa, +R i s názvy videí), finalizovaná byla normální filmové DVD. Nejlepším se jevilo přenášení přes DVD-RW, to přečetl počítač (cyberlink dodaný k vypalovačce DVD) i s názvy a ještě lepší DVD-RAM, ale to toshiba neuměla. A nyní je nejlepší volbou u současného videorekordéru (tj. panasonic DMR-UBC70 on na trhu snad ani jiný neni) médium BD-RW, zároveň je to nutností, protože jak je to video celkem dobré, tak vytvořená DVD nestojí za nic (ne že by nehrála, ale menu je příšerné, má sice obrázky, ale nepodařilo se mi najít, jak je vybrat a většinou je to první snímek, tedy temno, popisky mají proporcionální písmo, takže se lámou libovolně (u sony to bylo 2x20 znaků, podle toho se dal upravit název), celkově to vypadá příšerně, navíc se musí video předtím konvertovat a to si radši udělám v PC, kde nad tím mám větší kontrolu).

Důležitá byla složka video_ts (soubory vob (1GB nebo méně při kratším titulu) a ifo (pár bajtů), soubor bup je zálohou ifo a měl by být identický), ale to už tu bylo řečeno. Videorekordér tam těch složek vytvoří víc (typu VR_GROW, má tam uschované informace pro management), ale ty nejsou potřeba.

DVD má své výhody a to i když je v souboru iso, je to přecejenom určitý celek, něco jiného, než procházení složek na počítači. A je to určitý standard, široce podporovaný, byť svým způsobem zastaralý (je otázkou, nakolik to vadí). Ale chápu, že spoustě lidí všechno, co neni na facebooku v klaudu připadá děsně zastaralé a nepoužitelné.

Jestli jsem dobře pochopil, jak zakladatel vlákna vytváří DVD, není to klasické DVD video, ale multisession DVD. Nahrává postupně jednotlivé díly a když se DVD zaplní, tak ho uzavře. Nejsem si jistý, jestli pro takové DVD fungují běžné postupy kopírování. Ale postup přes vytvoření ISO a to pak vypálit, by mohl fungovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru