Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Včera (ve čtvrtek) jsem viděl webinář o internetové bezpečnosti a lektor říkal, že Windows Defender…
ředitel poradny 16.04.2021 23:27
ředitel poradny
To by mě zajímalo, v čem jsou ty uvedné "nedefendery" lepší, než Windows Defender, když se snad už r…
IQ37 16.04.2021 23:39
IQ37
To si nemyslím, že by si tím přivydělával. Ale prý nedávno četl nějaké srovnání (test) těch antivirů…
ředitel poradny 16.04.2021 23:48
ředitel poradny
Je to presne tak, testy antiviru jsou placene firmama zabyvajicima se vyvojem antiviru. Ikdyz jsou s…
RedMaX 17.04.2021 10:02
RedMaX
Hm, zajímavé. Ale ještě mi vysvětli, proč u firmy to může dávat smysl. Jakože pro firmy nabízí antiv…
ředitel poradny 17.04.2021 14:17
ředitel poradny
V podstate ano, treba ti antivirova firma nabidne od urciteho poctu licenci nejakou vlastni vzdaleno… poslední
RedMaX 17.04.2021 15:39
RedMaX

Včera (ve čtvrtek) jsem viděl webinář o internetové bezpečnosti a lektor říkal, že Windows Defender je lepší než nic, ale není tak dobrý jako free verze jiných antivirů. A doporučoval Avast a AVG (a nebo placený Eset, Norton a Kaspersky).

To si nemyslím, že by si tím přivydělával. Ale prý nedávno četl nějaké srovnání (test) těch antivirů, tak kdo ví, třeba si tím přivydělává autor toho článku, někdy to tak bývá. Nevím, nevyznám se v tomto, nedovedu posoudit.

Je to presne tak, testy antiviru jsou placene firmama zabyvajicima se vyvojem antiviru. Ikdyz jsou si firmy konkurencni, maji jeden spolecny zajem, presvedcit uzivatele, ze nainstalovani nejakeho dalsiho antiviru je lepsi, nez pouzivat ten, ktery je ve Windows zcela zdarma od Microsoftu a je soucasti systemu.

Rozvedu to, treba pochopis, proc je dalsi antivir nesmysl:

Ty testy antiviru se zjednodusene receno delaji tak, ze se vezme rozsahly vzorek viru a nechaji se otestovat tema antivirama, ktery jich najde nejvice, vyhrava. Jenze tohle je jen cast bezpecnostni politiky, druha strana mince jsou programy, ktere nic spatneho nedelaji a slouzi svemu ucelu, potom by antivir takovy program nemel oznacit za vir a vyvolat tak falesny poplach a nekde mezi jsou programy, ktere nejspis taky nic zavadneho nedelaji, ale uplne jiste to neni. Antiviry teda nesmi mit vyslovene falesne poplachy a zaroven by mely byt opatrne i u programu, ktere jsou jim nezname a skodlive byt nemusi.

Vtip je v tom, ze u Microsoftu je Defender jen jednou ze soucasti zabezpeceni Windows. Mas tam dale filtr SmartScreen, mas tam Exploit Protection, da se nastavit Windows tak, ze tam nespustis nic neznameho. Ta ochrana se da nastavit jako naprosto prehnana, takze nespustis i zcela legitimni aplikace, ktere akorat nejsou Microsoftem podepsane.
Test antiviru respektive ruznych tech security reseni vsechna bezpecnostni nastaveni Windows vypne a testuje, co prejde pres antivir. Stejne to pak udela i s Defenderem. Jako logicky je Defender nejhorsi, kdyz spoleha na standardni zabezpeceni Windows a to autori testu zamerne vypnuli!
Takze z uvedeneho je zrejme, ze testy antiviru nelze brat vazne, zabezpeceni Windows je na kvalitni urovni i bez antiviru treti strany.

V pouzivani antiviru je jeste jeden problem. Ve Windows jsou zneuzitelne chyby, casto jsou to chyby, ktere muzou byt i na urovni hardwaru, jeho ovladacu atp. Ty jsou ve vrstve pod antivirem, takze ten na ne nedosahne tak jako tak. V kazdem programu jsou take zneuzitelne chyby. Pokud si nainstalujes antivir, tak pocet chyb Windows zustava stejny PLUS pribudou chyby antiviru. Protoze dokonaly antivir bez jedine chyby nejspis neexistuje, tak ve Windows s antivirem treti strany mas vzdy vic potencionalne zneuzitelnych chyb nez ve Windows bez antiviru treti strany.
Ikdyby teda antivir umel neco navic, celkova bezpecnost systemu bude +- porad stejna. Pokud mas v ramci antiviroveho reseni nejake pridavne sluzby, ktere nabizi placene antiviry, vim ze to dela treba ESET, tak muze predevsim u firmy davat smysl, si to poridit, ale rezidentni antiviry zdarma pro osobni pouziti zadny smysl nedavaji.

ESET ma mimo jine zdarma sluzbu ESET Online Scanner, kterym si podle potreby (jednou tydne, jednou mesicne, ...) muzes otestovat svuj pocitac na pritomnost viru a zkontrolovat tak, jestli Windows Defender nekde neselhal. Pokud jsi neduverivy uzivatel, tak to jiste dava smysl.

V podstate ano, treba ti antivirova firma nabidne od urciteho poctu licenci nejakou vlastni vzdalenou spravu nebo muzes spravovat vic pocitacu pomoci nejakych jednotnych bezpecnostnich politik, proste tam mas ruzna zefektivneni, ktere jako domaci uzivatel nevyuzijes. Potom to muze byt i nejaka administrativni uroven, kdy ti antivirova firma certifikuje firemni nastaveni bezpecnosti, kterou potom muzes vykazat v ramci nejakych zakazek v oblasti sluzeb, atp.

Urcite to neni tak, ze by si nekdo nemohl poridit placeny produkt i pro osobni ucely, muze. Akorat to neni nutne, ten jeho pocitac bude za standardnich podminek spolehlive chranen i vestavenym zabezpecenim Windows. Asi bych k tomu dal prirovnani, ze poridit si nejlepe hodnoceny antivir za nekolik tisic rocne a potom si stahnout odnekud z internetu crack do nejake hry nedava vubec zadny smysl. Rozhodne je vyhodnejsi se obejit bez antiviru treti strany a kupovat programy, ktere uzivatel na svem pocitaci pouziva namisto nejakeho stahovani z torrentu. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru