Předmět Autor Datum
To je zas otázka..... nezmyselná..... počítač nespomaluje, ani nestarne, nedostáva vrásky ani demen…
Ale 10.12.2022 16:38
Ale
no nevím, mám zkušenost že "sto let" starý počítač nebo notebook je nesnesitelně pomalý i po přeinst…
prosteja 10.12.2022 16:40
prosteja
No, sto let staré stroje fakt nemám, ale to ani muzeum. Zato mám 10+ let staré stroje, které chodí…
gilhad 10.12.2022 23:55
gilhad
Na to jsi přišel sám, že se počítač časem zpomaluje?
host 10.12.2022 16:44
host
víceméně, někdo tady tvrdil že se tak zpomaluje mobil. A kámoš prý o tom něco našel i na googlu, pro…
prosteja 10.12.2022 16:49
prosteja
v počítačoch a laptopoch áno aj prach, v mobiloch určite nie, keďže tam nie je aktívne chladenie (ži…
Ale 10.12.2022 16:51
Ale
Tiež si myslím že je to tak ako píšeš a teda hlavne sa zvyšuje SW náročnosť a preto sa zdá že HW "st…
KMX 10.12.2022 17:09
KMX
Tak teoreticky chybné pamäťové bunky môžu taktiež "kvázi spomaliť" zariadenie (aj keď reálne rýchlos…
Ale 10.12.2022 17:23
Ale
Některé mobily měly od výrobce takovou ftipnou funkci, že asi tak v době, kdy se očekávalo, že bude…
gilhad 11.12.2022 00:00
gilhad
Nic o prachu netvrdím. Zpomalování PC je blbost. Je stále stejné rychlé, ale aplikace mají vyšší ná…
host 10.12.2022 17:16
host
2 PC, oba extremne pomale na všechno, oba přeinstalované, takze pomale zapinani pomale otevírání vše…
prosteja 10.12.2022 17:30
prosteja
Možno by nebolo od veci napísať o aké počítače sa jedná (ich model, HW špecifikácie) a aký software…
Ale 10.12.2022 17:34
Ale
Jaký OS na nich byl původně a je teď ??? Co na nich jede ??? Např. web browser má dnes mnohonásobně…
dsa 10.12.2022 17:38
dsa
Presne tak porovnávať Chrome vo verzii 50 s Chrome vo verzii 100 nedáva moc logiku. Rovnako nedáva l…
Ale 10.12.2022 17:46
Ale
Jak ti to mám vysvětlit, když jsi nechápavý?
host 10.12.2022 18:13
host
A při té přeinstalaci postupoval instalatér správně? Myslím tím ovladače/drivery. Jak píšou jinde,…
L-Core 10.12.2022 18:31
L-Core
Aplikacie, operační systémy, webové stránky mají rok od roku vyšší hw nároky, to může/mohlo způsobov…
icepower32 10.12.2022 17:03
icepower32
To je jako se ptát za jak dlouho nedopneš kalhoty:-D. To co je v komplu ovlivňuješ pořád do velké mí…
MM_tank 10.12.2022 17:13
MM_tank
Jak už je tu napsáno, nezpomaluje se, má celou dobu stejný výkon. Někdy ale říkáme, že se zpomaluje…
RedMaX 10.12.2022 17:38
RedMaX
Keď vidím tie roky tak som asi nenáročný. Ja to mám minimálne 2x vyššie :-) Ak beriem všetko strednú…
KMX 10.12.2022 17:56
KMX
Já mám mobil 8 let, ale už po 3 letech bylo vidět, jak je pomalej. Dneska už se na tom nedá ani spus…
RedMaX 10.12.2022 18:08
RedMaX
U mobilov to fakt cítiť že oni vyslovene chcú aby to ľudia menili ako ponožky. PC/NTB vydrží pre nen…
KMX 10.12.2022 19:29
KMX
Ešte že máme to šťastie že výrobcovia mobilov nám umožňujú jednoducho odobrať zadný kryt a batériu s…
Ale 10.12.2022 19:48
Ale
Myslel som to ironicky preto tá veta na konci. Ak chceš dnes normálny telefón tak už nemáš na výber.…
KMX 10.12.2022 20:00
KMX
Neni to o mobilech versus PC, ale o operačních systémech: Windows, linux, MacOS, iOS, jednoduše všud… poslední
RedMaX 11.12.2022 02:20
RedMaX
1) půlka záleží na tobě. zbytečné programy se klidně můžou válet na disku a ničemu nevadí. ale je zá…
lední brtník 10.12.2022 20:19
lední brtník

To je zas otázka..... nezmyselná.....

počítač nespomaluje, ani nestarne, nedostáva vrásky ani demenciu.... počítač si drží v podstate rovnaký výkon po celú dobu čo funguje (mínus čo si odmyslíme pokles výkonu vplyvom podtaktovania spôsobeného prehrievaním spôsobené tým že za ten čas to povysávalo za kilo aj pol prachu, čo sa dá vyriešiť jednoducho odstránením prachu z rebier chladiča).

To čo bežný používateľ cíti ako "spomalenie" je reálne:

- počítač vykonáva viac úlohy (takže mu to trvá viac času) - teda po čase bolo nainštalované viac programov, nejaký softwarový bordel, ktorý nebol správne odinštalovaný, a postupne sa nakopilo. Toto ľahko vyrieši preinštalovanie systému.
- počítač vykonáva náročnejšie úlohy (takže mu to trvá viac času) - teda softwaru postupne pribúdajú nové funkcie, začína byť viac komplexnejší/komplikovaný. a teda ak si stiahneš starú verziu systému a aplikácií, tak to spustíš v pohode aj na 20 ročnom počítači plynulo. Ale najnovšia verzia typicky vyžaduje viac výkonu. Viď minimálne požiadavky Windows XP v porovnaní s Windows 11 napríklad.

No, sto let staré stroje fakt nemám, ale to ani muzeum.

Zato mám 10+ let staré stroje, které chodí furt stejně rychjle, jako po zakoupení. Akorát na nich nepoužívám Windows ...

Např. NB, který byl naposled formátovaný 2009, naposled přeinstalovaný systém 2012 a od té doby běží prakticky nepřetržitě a dodnes ho aktivně používám. Nezpomaluje se, funguje stejně jako v tom 2012. Jen baterka je samozřejmě KO, ale stejně ho používám trvale na adaptéru/nabíječce. (Jo, a samozřejmě některé novější formáty souborů nezvládá, zcela stejně jako je nezvládal v tom 2012, kdy teda povětšinou ještě ani neexistovaly.)

v počítačoch a laptopoch áno aj prach, v mobiloch určite nie, keďže tam nie je aktívne chladenie (žiadny vetráčik), len pasívne. Inak akékoľvek "spomaľovanie" je zväčša spôsobené softwarom, nie hardwarom samotným... teda zariadenie nespomaľuje, len beží na ňom viac a náročnejších aplikácií.

Tiež si myslím že je to tak ako píšeš a teda hlavne sa zvyšuje SW náročnosť a preto sa zdá že HW "starne". Ono je to ale zložitejšie a záleží na čo presne sa pozeráme. Keď sa mi niekedy dostalo do rúk niečo staršie tak sám som videl že za predpokladu že sa tam nainštaluje niečo čo bolo v tej dobe a dané zariadenie nemá prístup na internet aby stiahlo aktualizáciu tak ono to ide všetko ako predtým. Potom sa mašina pripojí na net a už to nezvláda tie novinky. Je ale jedna výnimka na ktorú si spomínam. Bol to môj prvý dotykový smartfón HTC DESIRE C. V čase nákupu bežal systém pomerne dobre. Potom prešlo 5-6 rokov a už sa nedal používať pretože aj otvorenie kontaktov trvalo niekoľko sekúnd a to myslím aj po hardresete celého systému na presne tú istú verziu Androidu ako v čase nákupu a bez nových aktualizácii. Prečo to takto zostarlo? Len hádam ale podľa mňa možno starší typ úložiska ktorý už bol tak opotrebený že to malo problém správne pracovať? O tomto veľa neviem ale viem že tam je niečo na štýl toho čo je v USB fleškách. Čiže niečo ako eMMC alebo tie nové UFS.

Tak teoreticky chybné pamäťové bunky môžu taktiež "kvázi spomaliť" zariadenie (aj keď reálne rýchlosť je rovnaká, akurát číta jedne dáta viac krát, pretože na prvý pokus ich čítanie je neúspešné... takže zas len to vykonáva viac "práce" = viac času. Ale to je prípad vady, ktorá nie je bežná (a hlavne v HW počítačov a laptopov), a taktiež i toto sa dá vyriešiť jednoducho "nepoužívaním vadných sektorov / pamäťových buniek"... to už ale hovoríme o umierajúcom HW (kedy hardware je pred koncom životnosti, prestáva fungovať). V počítačoch na to existujú rôzne nástroje, pre disky SMART, pre pamäte Memtest, atď. Ak sa ale jedná o funkčný hardware, tak ten má konštantnú rýchlosť po celú dobu funkčnosti.

Některé mobily měly od výrobce takovou ftipnou funkci, že asi tak v době, kdy se očekávalo, že bude nová verze v prodeji, tak začaly potichu, bez oznámení či dotazu, zpomalovat.
Údajně prý aby "preventivně šetřily baterku" ...
Následný humbuk, který přišel, když se to provalilo, IMHO celkem ukázal, že uživatelé takovouto dojemnou "péči" asi správně nedocenili ... což neznamená, že by se výrobci poučili ...

Presne tak porovnávať Chrome vo verzii 50 s Chrome vo verzii 100 nedáva moc logiku. Rovnako nedáva logiku porovnávať Windows XP a Windows 11. Ak chce porovnávať výkon hardwaru, tak nech to testuje s rovnakým software. Nech nainštaluje rovnaký software ako bol tam pred 10 rokmi a bude mu to rovnako rýchle.

A při té přeinstalaci postupoval instalatér správně? Myslím tím ovladače/drivery.

Jak píšou jinde, náročnost webových stránek roste a na starém hardwaru to bude trvat déle. Ale pokud jde o programy: pokud použiješ stejné jaké jsi používal po pořízení PC, musí vše šlapat úplně stejně. Pokud ne, bude chyba někde u tebe - nedokonala přeinstalace OS, chybějící/nesprávné ovladače, zavšivení malwarem.

Ještě mě napadá odcházející disk (a přemapování vadných sektorů), prověř jej nějakým nástrojem, s kontrolou povrchu.

Aplikacie, operační systémy, webové stránky mají rok od roku vyšší hw nároky, to může/mohlo způsobovat pocit že PC se zpomaluje protože hw to jednoduše nedával. V dnešní době x jádrových cpu, operačních pamětí o velikosti 16Gb+, ssd disků, se ti tohle dlouho nestane, o tolik hw kapacit výše zmíněné sw nerostou. Nejvíc to poznáš na hrách, které jsou v tomto ohledu každým rokem hůř nenažrané příp. optimalizované.

Takový letmý odhad - pokud koupíš kancl pc kolem 20-25 tis. máš na 10 let vystaráno. U herního tak na 5 max.

To je jako se ptát za jak dlouho nedopneš kalhoty:-D. To co je v komplu ovlivňuješ pořád do velké míry Ty a co s ním děláš taky. A když budeš nenažraný po nových hrách nebo si koupíš 8K kameru....Jasně www stránky se náročností posouvají to neovlivníš ale to asi nebude hlavní problém dnešních pc, na tom dojíždějí 15let staré šunky.

Jak už je tu napsáno, nezpomaluje se, má celou dobu stejný výkon.

Někdy ale říkáme, že se zpomaluje, ikdyž fakticky ne, může to být matoucí. Důvod je ten, že všechno okolo se zrychluje. Tudíž aplikace a služby potřebují na provedení stejné činnosti víc výkonu, jenže ten jeden konkrétní PC má stále stejně výkonu, takže to opticky vypadá, jako by se zpomalil.

Takže odpověď na tvou otázku, za jak dlouho se "zpomalí", kdy aplikace budou potřebovat víc výkonu než kolik ten PC bude mít, je ...., že to není jednoduché říct nějaké číslo. :-)

Záleží totiž na tom, kolik výkonu měl na začátku, když sis ho pořídil. Protože se ve stejnou chvíli prodává řada počítačů za různou cenu, které mají různý výkon. Čím víc peněz za počítač dáš, tím pravděpodobně déle vydrží, pokud se nerozbije.

Například jeden levný notebook u nás v rodině vydržel 5 let a potom už byl tak pomalý, že se musel koupit nový notebook. Ale drahé desktop PC vydrželo 12 let než začalo být nepoužitelné. Třeba u mobilů s Androidem je doba použití než to začne být viditelně pomalé něco okolo 3 let.

Keď vidím tie roky tak som asi nenáročný. Ja to mám minimálne 2x vyššie :-)
Ak beriem všetko strednú triedu tak použiteľný počítač kedykoľvek v mojom živote by som povedal že 15 rokov vydrží, notebook zhruba 10 rokov a mobil mám v priemere 5 rokov. V prípade PC/NTB ale jednoznačne tak ako tu padlo je to o stúpaní náročnosti. V prípade tých mobilov podľa mňa tie flash pamäte starnú a tiež ten neustály pohyb a striedanie teploty. Je to len môj odhad a nemám to podložené ale podľa mňa to všetko má vplyv a práve preto u mobilov by sa dalo povedať že starne.

Já mám mobil 8 let, ale už po 3 letech bylo vidět, jak je pomalej. Dneska už se na tom nedá ani spustit internet, než to naběhne trvá to 15 minut a i pak se to seká. A to se jedná o svého času highend (SGS4 i9506). Samozřejmě nejvíc zakopaný pes je v Androidu, telefon začal na verzi 4.2 a dostal upgrade až na verzi 5, já tam dnes mám verzi 11. Když to vrátim na Android 5, tak se to zrychlí, akorát na tom nefungujou skoro žádné aplikace.

Ne, není to flash pamětma. Pokud bych měl vinit nějaký hardware, tak je to baterie, která už dva roky dodává nižší napětí než by měla a v posledním roce už vysloveně blbne. Nicméně stejně je úžasný, že baterka těch 8 let dala a stále jedu na tu původní. Plánuju nový mobil v příštím roce, letos byly jiné výdaje.

U mobilov to fakt cítiť že oni vyslovene chcú aby to ľudia menili ako ponožky. PC/NTB vydrží pre nenáročnejšieho použivateľa ale mobil tak ako píšeš až tak veľa nevydrží. S tou batériou by mi to nenapadlo ale dáva to logiku. Navyše životnosť batérie je jasne limitovaná. Zrovna dnes som do elektra odniesol jednu nafúknutú batériu z NTB. Už dlhšie som si hovoril prečo ten touchpad tak vyčnieva a až teraz nedávno mi došlo že presne v tom mieste je batéria. Batéria tam vydržala 8 rokov pomerne častého využívania. Mobily sú využívane ešte častejšie veď idú nonstop. Ešte že máme to šťastie že výrobcovia mobilov nám umožňujú jednoducho odobrať zadný kryt a batériu smartfónu jednoducho a rýchlo vymeníme za novú. Bolo by predsa nepraktické a nelogické pre takéto zariadenie spraviť to "napevno" kde je nutné použiť hrubšiu silu alebo teplovzdušnú pištoľ. To by si žiadny výrobca nedovolil. Ani neviem ako slušne to ukončiť :-D

Zaujímavý je aj prístup u výrobcov NTB. Kedysi vyberateľné batérie. Dnes už rarita ale rôzne top modely majú krásne dvierka zo spodu na upgrade úložiska alebo RAM. Aké praktické no nie? Určite hej ale aby tam dali aj dvierka na batériu to už ich nenapadlo.

Ešte že máme to šťastie že výrobcovia mobilov nám umožňujú jednoducho odobrať zadný kryt a batériu smartfónu jednoducho a rýchlo vymeníme za novú.

Asi si 10 rokov po zadu, ale čo pozerám dnes na Alze ponuku, tak 90% fónov nemá vyberateľnú batériu. Konkrétne vymeniteľnú batériu má 43 fónov, a vstavanú (nevymeniteľnú) 567 fónov v ponuke.

Neni to o mobilech versus PC, ale o operačních systémech: Windows, linux, MacOS, iOS, jednoduše všude tam, kde není Android, tě nenutí tak moc, abys to měnil, jak bačkory.

Na PC, na kterém ti běžely WinXP by ti dost možná běžely i Win11, kdyby tam Microsoft nedělal umělé omezení jako TPM nebo prostě neexistence driverů procesoru.
Podobně u iPhonu ti Apple vysloveně nenutí to upgradovat s upgradem nové verze iOS, funguje to dál a to měl Apple průsery s tím, jak uměle zpomaloval starší iPhony, aby je lidi museli měnit za novější.

Oproti tomu na linuxu postavenej Android, to je sračka. Sice ten podklad to linuxové jádro se téměř nemění, ale ta vrstva nad ním, kde už běží samotný Android, tak tu Google mění neustále a programuje to stylem tuhle se něco přidá, tuhle se něco odmaže, prostě neuvěřitelnej chaos, neuvěřitelnej bordel, který pro svižné fungování vyžaduje vcelku logicky stále výkonější hardware.
V tomto ohledu mě docela sere přístup linuxovejch firem, které se tváří, že Android ok, protože přeci je to "linux", ikdyž koncepce Androidu jde proti všem zásadám linuxu. Nechápu, jak mohli v zápalu boje proti Windows dovolit, aby mobilní zařízení ovládl tento paskvil. ]:(

1) půlka záleží na tobě. zbytečné programy se klidně můžou válet na disku a ničemu nevadí.
ale je zásadní, jaké nové programy/služby se ti spouští na pozadí, nebo někdy fungují jako konfliktní doplňky v průzkumníku.

2) druhá půlka jsou automatické aktualizace, které rychlost systému nikdy nevylepšují.

3) třetí půlka souvisí s neustálým "vylepšováním" antiviru ve windows = roste zpomalování diskových operací, čili celého systému.

4) tvá teorie opotřebení je nesmysl. samozřejmě 10+ let starý hw bude těžko zvládat požadavky aktuálních webových stránek, nových formátů videa, nenažranost nových windows se stovkou běžících služeb a s horším antivirem. výkon prostě jakž takž stačil na tehdejší podmínky, ne že by klesal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru