Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem softwarové patenty

Ahoj,

zajímal by mně Váš názor na softwarové patenty- třeba u adobe, myslím si, že moc konkurence na trhu nemají, proto rýžují na svých klientech?

Předmět Autor Datum
A jak konkrétně dominance Adobe souvisí s patenty?
Wikan 11.12.2022 20:28
Wikan
Třeba , že u měsíčního předplatného, pak při zrušení člověk platí penalizaci ...
Karlos123 11.12.2022 20:33
Karlos123
A jak že to souvisí s patenty?
Wikan 11.12.2022 20:41
Wikan
Jakou penalizaci platí? Maximálně mu program při neprodloužení placení (po vypršení předplacené doby…
L-Core 12.12.2022 15:52
L-Core
Nekrm trolla...
host 12.12.2022 16:26
host
Další domácí úkol? https://pc.poradna.net/questions/3168042-gameengine
host 11.12.2022 21:31
host
Softwarový produkt je duševní dílo, a tak se jeho užívání řídí autorským zákonem. Majetek nehmotné p…
Karlos123 11.12.2022 21:45
Karlos123
Adobe ze svého práva a držitele patentů, může nastavit penále, čímž získá finančně. To je naprosto…
Wikan 11.12.2022 21:49
Wikan
Můj názor je ten, že raději používám svobodný software a ten mi už desítky let pokrývá moje potřeby… poslední
gilhad 13.12.2022 16:49
gilhad

Jakou penalizaci platí?
Maximálně mu program při neprodloužení placení (po vypršení předplacené doby) přestane fungovat.

A konkurence pochopitelně existuje, namátkou takhle to mám já:
Photoshop, Illustrator a InDesign - Affinity
Acrobat - PDF-X Change Editor Plus
Premiere - (Sony) Vegas

Softwarový produkt je duševní dílo, a tak se jeho užívání řídí autorským zákonem. Majetek nehmotné povahy, který vzešel z lidského myšlení, i tak můžeme specifikovat pojem duševního vlastnictví. Takový majetek je právně možné užívat, ochraňovat, ale i např. směňovat. Světová organizace duševního vlastnictví (WIPO), která vznikla v roce 1974, je specializovaná agentura OSN, která má za úkol chránit duševní vlastnictví a podporovat spolupráci mezi svazy po celém světě, speciálně však ve 179 členských státech. Česká republika je členem této organizace od roku 1993.
Počítačové programy se ve své právní podstatě řeší jako dílo literární. Počítačový program je z pohledu zákona brán jako sekvence operací, která speciálním způsobem popisuje realizaci dané úlohy a může být interpretován jak ve zdrojovém kódu, tak v binární podobě.

Prostředek, kterým autor poskytne svůj produkt dalším uživatelům, je licenční smlouva. Autor dává svolení k užití díla, tradičně u proprietárního softwaru za finanční odměnu a převádí tak autorská práva, za podmínky, že autor svoji originální práva neztrácí. Převáděná práva jsou samozřejmě pouze ve formě určitých oprávnění k užívání, která jsou odvozena od autorského práva. Tyto bývají specifikovány právě v licenční smlouvě. Jakékoli zrušení této smlouvy má za následek úplné obnovení autorských práv původního autora.

Například:
Adobe – je softwarová firma zaměřená na oblast počítačové grafiky, publikování a digitálního marketingu. Je známá zejména jako autor standardů PostScript a PDF a výrobce grafických programů Adobe Photoshop a Adobe Illustrator a programů pro publikování/čtení PDF dokumentů Adobe Acrobat. Adobe je firmou, která nemá ve své kategorii moc velkou konkurenci, ví o tom a proto si své produkty velmi cení. Má několik svých produktů patentovaných, ale někdy pro uživatele na základě licenční smlouvy, je to koplikaci. Protože pakliže se rozhodneme licenci ukončit dřív, Adobe ze svého práva a držitele patentů, může nastavit penále, čímž získá finančně.

Adobe ze svého práva a držitele patentů, může nastavit penále, čímž získá finančně.

To je naprosto nesmyslný závěr. To penále si může nastavit, i kdyby neměl jediný patent. Penále při předčasném ukončení smlouvy je naprosto běžná věc a rozhodně se netýká jenom softwaru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru