Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Výuka programování

Ahoj,
Desetiletý kluk se chce dozvědět něco o programování a trochu si s tím pohrát a "něco vytvořit". Nic moc o tom neví, povídáme si o tom, že nakódovat program je jedna věc, ale napřed musí mít jasno, co chce udělat a jak to udělat a teprve potom psát program atp...
Ukázal jsem mu Scratch, něco si tam kliká, ale přijde mi, že by to chtělo začít ještě něčím jednodušším. Vzpomínám na moje začátky se Zbrojováčkama, kde se člověk pokoušel kreslit podle zadání různé obrazce v Žofce a vystačil si s jednou stránkou A5 a těmi nemnoha příkazy, co Žofka uměla. S příchodem PC člověk přešel na Baltazar, který byl zase o kus dál a čaroval...

Existují ještě nějaké takové jednodušší a zábavné výukové programy? Scratch není špatný, ale pořád mi přijde, že je v něm kluk ztracen, protože toho umí zkrátka příliš... Nebo jsem příliš zamrzl v pravěku? Děkuji.

Předmět Autor Datum
My v minulém tisíciletí začínali s Robotem Karlem. Ten má na začátku jen pár příkazů, ostatní je pot…
Wikan 19.01.2023 13:58
Wikan
Já začínal jako dítě s programem "Karel" abych trochu pochopil základy programování :-) No vlastně t…
Lukas1982 19.01.2023 14:08
Lukas1982
Já vlastně taky s programováním začal s Robotem Karlem - akorát, že jsem si ho napsal v Pascalu, aby…
gilhad 19.01.2023 14:21
gilhad
Mrkni na tohle: https://www.ibobr.cz/test/archiv
host 19.01.2023 16:28
host
Co člověk, to názor. Může pracovat s HW a programovat ho, použít třeba Arduino (fyzicky) nebo v sim…
Pavel 19.01.2023 16:53
Pavel
Tak at se s nim nauci od zacatku, je prave tak jednoduse navrzen aby se v nem lide neztraceli, tak p…
HPET 19.01.2023 21:15
HPET
Jestli je mu už deset let, co takhle nějaký BASIC jestli na dnešních počítačích ještě rozumně funguj… poslední
Yarda 20.01.2023 08:17
Yarda

Já začínal jako dítě s programem "Karel" abych trochu pochopil základy programování :-) No vlastně to ani programování nebylo, jen spíš pochopení principu každého kroku, ale něco mě to naučilo. Potom jsem v BASICU vytvořil pár jednoduchých textových her, bavilo mě to a bylo to jednoduché. Každopádně Scratch mně přijde jako dobrá volba.
Dej mu k tomu manuál, bude ho to bavit https://www.czechitas.cz/download/ScratchTutorial1.pdf
https://imysleni.cz/images/vzdelavaci_materialy/ucebnice-scratch-II.pdf

Já vlastně taky s programováním začal s Robotem Karlem - akorát, že jsem si ho napsal v Pascalu, abych se ten Pascal naučil :)

V Karlovi jsem to kromě různých obrázků dotáhnul až ke sčítání, odčítání a násobení (v podstatě libovolně) dlouhých čísel zapsaných jako jednotlivé cifry počtem značek (dvě čísla pod sebou) - jen to potřebovalo dost prostorné "město" - ale to jsem si mohl zadat, jak jsem chtěl :)

Co člověk, to názor.

Může pracovat s HW a programovat ho, použít třeba Arduino (fyzicky) nebo v simulátoru např. https://wokwi.com/ Nebo použít micro:bit (fyzicky) nebo v simulátoru např. https://makecode.microbit.org/

Může psát aplikace pro PC ve vizuálním prostředí nebo v programovacím jazyku: C, Python, Lazarus (Delphi), ...

Nebo se zaměřit na web/mobilní aplikace a naučit se HTML s CSS a pak k tomu přidat JavaScript (Svelte, Angular, React, VueJS).

Záleží, čeho chce dosáhnout, na co se zaměřit. Kvalitních výukových zdrojů jsou dnes kvanta, na spoustu věcí mu stačí Youtube, kvalitu najde i na https://www.udemy.com/

Jestli je mu už deset let, co takhle nějaký BASIC jestli na dnešních počítačích ještě rozumně funguje?
Ale spíš bych se zaměřil na používání počítače. Kromě běžných programů, třeba Malování bych zalovil i v méně běžných, jednou se mne syn zeptal, proč když se stejný tón hraje na různých nástrojích tak to zní různě a jejich fyzikářka mu to nedokázala vysvětlit. Tak jsem spustil osciloskopický program, na audiovstup jsem připojil výstup ze samohrajky a na samohrajce jsem volil různé nástroje. A zamotal jsem do toho řady starého Fouriera.
:beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru