Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prídavný AP na zosilnenie signálu

Potreboval by som poriešiť nejakú predprípravu pre zosilňovač wifi signálu (predpokladám AP alebo ...) na chodbe. Plán je, že hlavný router pripojený na optiku (neznámej značky, dodá v budúcnosti Telekom) bude umiestnený v obývačke niekde pri telke.

1. Ten prídavný AP by mal byť cez dve steny na chodbe, pripojený bude cez LAN do switchu v racku v technickej miestnosti. Kde ho radíte umiestniť, na stenu? Alebo na strop? Akú predprípravu čo sa týka káblov je vhodné zabezpečiť? Potiahnúť okrem LAN kábla aj nejaký ďaľší kábel na predĺženie napájacieho adaptéra? Alebo potiahnúť dva LAN káble, z druhého sa spraví to predĺženie napájania s tým, že napájací adaptér by bol niekde v technickej miestosti - cca 6m ďaleko? Alebo do blízkosti AP radšej doplniť klasickú zásuvku na 230V? Predpokladám, že PoE nemôžem použiť, lebo rýchlosť by bola max. 100Mb, neviem, nechám si poradiť.

2. Aké parametre by mal ten AP spĺňať? Na aké protokoly prihliadať pri výbere? Netreba tam nič mimoriadne, len aby bol dobrý signál a cena bola primeraná pre domáceho užívateľa.

3. Prípadne odporučte konkrétny typ/model.

Diky.

Předmět Autor Datum
Doporučil by som vybrať si niečo z tohto: https://eu.store.ui.com/collections/unifi-network-wireles…
pme 30.01.2023 19:59
pme
ad 1. Je to jedno, stěna/strop. Kupuj AP s podporou PoE, ideálně nějaký "talířek" (Mikrotik, UBNT, T…
touchwood 30.01.2023 20:02
touchwood
Chtělo by to plán místností, ale chybu určitě neudělaš, když tam dáš klasickou zásuvku, ta se hodí v… poslední
Lukas1982 30.01.2023 20:12
Lukas1982

ad 1. Je to jedno, stěna/strop. Kupuj AP s podporou PoE, ideálně nějaký "talířek" (Mikrotik, UBNT, TPlink Omada apod.), pak ti bude stačit jen ethernetový kabel a PoE switch nebo injektor. PoE nemá žádné omezení na fastethernet.. záleží na tom, jak je implementováno, ale jak pasivní, tak aktivní 802.3af/at podporují i gigabit.

ad 2. Pokud chceš dobrý signál, drž se 2,4GHz a normy N (pokud není zarušené pásmo), to je "nejprůbojnější" norma, vše novější jde hůř přes překážky, vše starší zase naopak je už moc staré.

ad 3. Za dobrou cenu je Mikrotik cAP https://mikrotik.com/product/RBcAP2nD, který umí jak pasiv, tak aktiv PoE a je vyloženě za pár korun, resp. eur. Nemá Gi port, ale to IMHO není na škodu u čistého Nka. Pokud bys chtěl více, volil bych Omadu. Budeš ale muset dokoupit PoE injektor nebo lépe switch.

Chtělo by to plán místností, ale chybu určitě neudělaš, když tam dáš klasickou zásuvku, ta se hodí vždy. Co se týká Ap, já mám už roky TL-WR841ND. Mám ho na zdi a nemám problém se signálem přes zateplenou zeď k bazénu. Cca 20-25 metrů. Stojí pár korun a se signálem nebo stabilitou není problém.
Už je to starší kousek, ale funguje bez problémů. Ber to jen jako tip, jsou už daleko modernější AP, které můžeš dát třeba na strop atp. Já nemám důvod měnit, protože to moje AP je jednoduché na nastavení a stále funguje jak má.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru