Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ako reagovať na vydieračský mail?

Dnes som dostal poriadne dlhý vydieračský mail, v ktorom ma vydierač žiada zaplatiť 1200 € najradšej v bitcoinoch na jeho účet. Okrem iného sa vyhráža, že mi poslal trojského koňa, ktorý mi napádne počítač. Ak nezaplatím do dvoch dní, všetky moje data si skopíruje a prestane mi fungovať počítač. Mám ignorovať túto správu alebo upozorniť na ňu políciu?

Předmět Autor Datum
Stačí ignorovat. Jestli se nudíš, máš hodně volného času a nečekáš, že bude pachatel dopaden, můžeš…
host 06.04.2023 19:19
host
Pomoc polície je asi neistá. Mám s nou zlé skúsenosti, lebo som jej v minulost oznámil aj adresu pác…
Vladimir22 06.04.2023 19:39
Vladimir22
Proto jsem to napsal, tak jak jsem to napsal. Mám obdobné zkušenosti.
host 06.04.2023 19:53
host
Nejlepší pomoc najdeš vždy na konci svého ramene. Když víš kde bydlí, tak se tam stav s kamarády a d…
Erb 07.04.2023 19:47
Erb
To napadlo aj mňa, no policajti ma upozornili, že v prípade napadnutia zlodeja mi hrozí odsúdenie, z…
Vladimir22 07.04.2023 20:09
Vladimir22
Proto deka. Jak vyleze ze dveří, hned přes něj přehodit deku a zmlátit bejzbolkama. Pak neví, kdo to…
Rce 07.04.2023 21:40
Rce
Okrem iného sa vyhráža, že mi poslal trojského koňa, ktorý mi napádne počítač. albánský virus, vygo…
lední brtník 06.04.2023 20:08
lední brtník
Prvé, čo som urobil, som to vymazal.
Vladimir22 06.04.2023 20:44
Vladimir22
Lepší je označit zprávu jako spam, ne rovnou mazat.
host 06.04.2023 20:47
host
Treba to hlavne riešiť chladnou hlavou. V drvivej väčšine prípadov sa jedná o bezvýznamné vydieranie…
KMX 07.04.2023 11:38
KMX
Teraz je to asi len vyhrážanie. Nedávno som však dostal oznam, že má skopírovaný celý môj počítač aj…
Vladimir22 07.04.2023 12:46
Vladimir22
A byla to hesla, která používáš skoro všude, že?
Wikan 07.04.2023 13:21
Wikan
Dostať sa niekomu do PC to nie je len tak jednoduché ako vidieť vo filmoch. Pravdepodobnejšie je dok…
KMX 08.04.2023 07:02
KMX
Já bych reagoval tak, be bych nechal pořádně počítač prohlédnout nějakým antivirem a e-mail ignorova…
Kráťa 09.04.2023 03:18
Kráťa
Odpověď na dotaz: Nijak.
nandit 03.05.2023 23:08
nandit
Ignorovat -> spam
virten 04.05.2023 00:23
virten
to je něco jako když ti do poštovní schránky někdo vhodí lístečtek, jestli mi nepošlete 22 bitcoinů,…
jamaron 05.05.2023 13:02
jamaron
Preto som na mail nereagoval. poslední
Vladimir22 05.05.2023 15:20
Vladimir22

Pomoc polície je asi neistá. Mám s nou zlé skúsenosti, lebo som jej v minulost oznámil aj adresu páchateľa, ktorý ma okradol a nepomohla mi. Policajti mi poslali odkaz, že páchateľ sa ani po troch výzvach nedostavil na políciu a tým to považovali za ukončené. Márne som sa dožadoval ďalšieho pokračovania v potrestaní páchateľa, ignorovali ma. Právnik mi povedal, že súdiť sa neodporúča mi, lebo zlodej nikde nepracuje a súdny poplatok bude treba zaplatiť.

To napadlo aj mňa, no policajti ma upozornili, že v prípade napadnutia zlodeja mi hrozí odsúdenie, zápis do tresntého registra a možno aj strata zamestnania. U nás sú totiž zlodeji viac chránení ako čestní ľudia. Ak napríklad zlodeja pristihnete pri krádeži, nesmiete ho ani sotiť. Ak by pri tom náhodou spadol a zlomil si ruku alebo niečo iné, do smrti mu musíte platiť odškodné. A vás ešte čaká aj súd. Ohromná spravodlivosť.

Treba to hlavne riešiť chladnou hlavou. V drvivej väčšine prípadov sa jedná o bezvýznamné vydieranie a jednoducho je to spam ktorý máš nahlásiť službe od ktorej máš email a vymazať. Lenže netreba spraviť chybu a mať arogantný prístup. Je dobré si správu aspoň prečítať. Prílohu nesťahuj ani neotváraj v prehliadači. Ak sa v správe nachádzajú osobné údaje tak netreba robiť paniku. Mnohé údaje si len myslíš že sú tvoje súkromné. Útočník môže využiť nejaké informácie ktoré o tebe získa nato aby ťa presvedčil že má toho viac. Dajme tomu ti môže poslať niečo čo máš uložené v PC a že má prístup k tvojím dátam. Lenže on to získal z iného zdroja a ty si nepamätáš že si to niekam v minulosti nahral. Je malá šanca že môžeš skutočne byť terčom nejakého reálneho útoku. V tom prípade je ale rozumné vzdať sa rovno. Nemá zmysel aby si to riešil pretože si už prehral. Teoreticky dajme tomu že ti zašifruje úložisko a nemáš zálohu alebo ťa bude vydierať ohľadne zverejnenia tvojich osobných dát. Požaduje peniaze a ty to môžeš ignorovať a zmieriť sa s nevyhnutným alebo zaplatíš a bude pýtať znova, potom znova až nakoniec dospeješ k tomu istému. Kľúčová je vždy prevencia. Nikdy síce nedosiahneš 100% istotu ale to platí v reálnom svete ako aj online. Tak ako máme v reálnom svete napríklad bezpečnostné dvere alebo trezor. Môžeš si takto zvýšiť bezpečnosť seba alebo majetku. To isté platí online a treba sa držať pravidiel.

Teraz je to asi len vyhrážanie. Nedávno som však dostal oznam, že má skopírovaný celý môj počítač aj s heslami. Neveril som mu, ale presvedčil ma, keď mi poslal všetky moje heslá. Aj tak som mu nezaplatil, lebo heslá mu boli k ničomu. Nemám žiadne tajné dokumenty, tak som mu oznámil, že si môže všetko prečítať aj zverejniť kde chce. Nakoniec to vzdal. Navyše mám vštko zálohované na externom hardisku.

Dostať sa niekomu do PC to nie je len tak jednoduché ako vidieť vo filmoch. Pravdepodobnejšie je dokonca že sa ti do PC dostal niekto kto má reálne fyzický prístup k tvojmu PC. Čiže niekto z rodiny alebo nejaký kamarát ťa možno nemá rád :-)
Nezaheslovaný Windows a stačí pripojiť flešku a vyexportovať heslá z prehliadača a záškodník má kompletný výpis hesiel z prehliadača. Ak ti mám poradiť tak zahesluj si PC/NTB/mobil. Mnoho ľudí napríklad nemá domáci PC zaheslovaný a to isté mobil. Lenže si treba uvedomiť že deti sú niekedy dosť proaktívne a niekedy chtiac nechciac robia záškodné činnosti z rôznych dôvodov. Nekúpiš hračku a... To je potom gól keď zistíš že ťa vydiera nejaký zasran :-D
To isté platí pre mobil ktorý napríklad ja nechávam v práci na pracovnom stole alebo niekedy v poličke. Nemyslím že je zodpovedné nechávať mobil nezaheslovaný. Kedykoľvek niekto môže prísť a narýchlo získať nejaké dáta. Napríklad za minútu si nafotí všetky aktivačné 2FA kódy. Naštuduj si teda z internetu ako sa chovať čo sa týka online zabezpečenia a hlavne nikomu never a všetko preveruj z viacerých zdrojov.

to je něco jako když ti do poštovní schránky někdo vhodí lístečtek, jestli mi nepošlete 22 bitcoinů, tak vám zaviruji počítač

aniž by věděl, jestli v tomto domě se vůbec nějaký nachází!!!

Je to kobercový nálet na hlupáky podle šablony.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru