Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nový PC build (mainboard) - můžu jen swapnout disk s OS, nebo musím format a čistou instalaci window

Dobrý den

Krátce: Musím při změně základní desky OPRAVDU KOMPLET čistě instalovat nově windows a všechny další programy znovu (a tedy ---> format disku, ztráta všech dat, programů, nastavení, ovladačů atd.)? Nebo ne?

Podrobněji:
Mám momentálně Ryzen 1700, AsRock x370 killer SLI (X370 chipset), 2 TB NVME SSD - Kingston (Kingston KC3000 2048GB), GTX 1070, (ramka je fuk, HDD plotny co mam je taky fuk). Mám nainstalované Windows 10 PRO na tom 2TB NVME SSD Kingston. Licence je normal číselný kod (není to žádné OEM vázané na desku).

Plánuji defakto nový build - 5950x CPU (už mám doma), desku na x570 chipsetu (možná ale i B550) - pravděpodobně - Gigabyte X570S UD. GPU plánuju tam dát tu GTX 1070 ze starého buildu (časem - pár měsíců koupím RTX 4090 asi). A především - hodlám do nového buildu dát ten hlavní SSD disk ze starého buildu (s Win 10 PRO) - 2 TB NVME SSD Kingston.

Protože plánuji build s komplet novou deskou, tak se bohužel ASI (?) nevyhnu komplet formátování (smazání) disku a komplet nové čisté instalaci Win 10 (+ všech těch programů co mám momentálně nainstalovaných, nových ovladačů atd.)... Změna RAM, GPU, HDD, i SSD atd. pokud vím windowsům nevadí, a v daných případech není nutný format disku a čistá nová instalace win+programů... BOHUZEL při změně základní desky se uvádí, že complet format disku a čistý reinstal windows JE (?) nutný.

Můj dotaz - je tomu skutečně tak? Skutečně musím udělat format disku (2 TB NVME SSD) a čistě na něj VŠE ZNOVU nainstalovat (windows a všechny programy)- vůbec (VŮBEC (!)) se mi do toho totiž nechce, je to vždycky OTRAVA. Celý systém mám teď komplet nově nainstalovaný (někdy od Února tohoto roku) a představa že to všechno budu muset dělat znovu je pro mě hrůzostrašná (bohužel jsem v únoru ještě nevěděl že budu dělat nový build za pár měsíců, jinak bych samozřejmě počkal...) Chci se tedy zeptat zdali neexistuje - postup, worflow, "workaround", tipy nebo já nevím co, jak se vyhnout komplet formátování disku a prostě ponechat stávající instalaci windows 10 a různých programů a prostě jen "přeinstalovat ovladače" pro novou základní desku...?

Jako např. já nevím - prostě jen dát disk za starého PC do nového a "nějak" jen odinstalovat staré ovladače základní desky, donutit windows použít nějaké jejich základní default ovladače pro desku, restartovat několiákrát a pak nainstalovat ovladače nové základní desky?

Nebo pro mě za mě i re-instalovat nově windows (BEZ formátování disku a ztráty všech ostatních nainstalovaných programů(!)) . Jako někde v předinstalačním nastavení windows "zaškrtnout" možnost - "Ponechat nastavení windows a nainstalované programy" a prostě se windows jen přeinstaluje (přepíše staré ovladače neutral windowsovskými) a já pak prostě jen nainstaluju nové ovladače desky a všechny programy nainstalované co mám zůstanou tak jak jsou a BUDOU FUNGOVAT BEZ problémů...?

Je to možné? Bude to fungovat (sítovou kartu používám integrovanou, takže i ta se bude měnit spolu s deskou, to by mohlo ovlivnit fungování nějakých nainstalovaných programů)...?

Prostě je možnost to NEJAK (ale funkčně - aby to bylo víceméně srovnatelné s čistou novou instalací windows) udělat tak abych nemusel disk formátovat a VSECHNO (windows, ovladače, nastavení různých věcí windows, instalace milionu dalších programů a jejich nastavování) dělat komplet znovu?

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je úplně jedno, jestli je to OEM vázané na desku nebo přenositelná verze. Rozdíl je jen v tom, že u…
RedMaX 26.06.2023 16:44
RedMaX
dobrá poznámka: o windows11 vůbec neuvažuju jako o pracovním / použitelném systému. tazatel neřekl c…
lední brtník 26.06.2023 19:05
lední brtník
tazatel má windows 10 PRO a tazatel to v textu uváděl :-).
Amazon 26.06.2023 22:46
Amazon
Já mám 2 TB rozdelěné na systém (win10)+programy a další oddíl (D:) potom čistě na pracovní soubory.…
Amazon 26.06.2023 22:48
Amazon
takže víš, kolik ti zabírá c:, a kolik d:, to je boží. vejde se ti c: na šuplíkový nvme? máš testova… poslední
lední brtník 27.06.2023 00:31
lední brtník

Je úplně jedno, jestli je to OEM vázané na desku nebo přenositelná verze. Rozdíl je jen v tom, že u Windows OEM dáváš nový číselný kód, u přenositelné dáváš jen novou aktivaci.

Z toho je asi jasné, že radím ty "staré" Windows nabootovat na nové desce, buď se to chytne nebo ne.

Moje zkušenost je taková, že se mi Windows 10 chytí úplně na všem a reinstall není potřeba, jen potom nainstalovat nové drivery. Za to s linuxem je potíž, ten se dost často nechytne po změně hardwaru. Zase ale u linuxu se naprostá většina konfigurace umísťuje do separátního oddílu /home, takže reinstalace linuxu je poměrně rychlá.

Vidím jeden možný problém, který nemám ozkoušený, ale zatím jsem takto "přendaval" Windowsy, které byly nainstalované tradičně teda boot z MBR, ale jestli se chytnou i Windowsy na EFI netušim, podle mě by neměly, zvlášť jestli je použito šifrování přes TPM2, u Windows 11 skoro povinné. Pokud někdo ví, jestli se EFI chytí, tak budu rád, když dá vědět.

Já mám 2 TB rozdelěné na systém (win10)+programy a další oddíl (D:) potom čistě na pracovní soubory... V tomto problém není... Jen se mi prostě nechce přeinstalovávat komplet windows s jejich komplet nastavením a potom TUNA dalších programu s milion dílčích různých individuálních nastavení.

takže víš, kolik ti zabírá c:, a kolik d:, to je boží.
vejde se ti c: na šuplíkový nvme? máš testovací disk hotový - teda ještě se naučit klonovat disk i se všemi zbytečnými efi oddíly.

když to dáš (rozběhne se to s novou deskou), můžeš to udělat s originálním m.2
já myslím že by to mohlo jít, jakousi kompatibilitu ty ovladače dodržují.

samozřejmě by nejelo intel -> amd, nebo sata -> nvme, ale to není tvůj případ.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru