Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Náhlé umrtí SSD?

Mám SSD Vertex 2 Series 60 GB v notebooku HP Compaq 615. Dnes ráno jsem ho zapl, nenajel ani post, černá obrazovka. Po několika pokusech jsem zkusil spustit ntb bez disku a najel, pak jsem také normálně najel do systému se starým HDD. SSD jsem tedy zkusil připojit do PC. Po zapnutí najel post, ale zasekl se na identifikaci zařízení. Po několika minutách jsem alespoň najel do biosu, kde SSD není vidět. Zkusil jsem ve třetím PC, stejné příznaky. Dobře no, odešlo to. Ale tak náhle? Včera večer jsem na notebooku pracoval, poté normálně vypl, schoval.. Ráno nic. Před tím absolutně spolehlivý provoz, hodnoty S.M.A.R.T jsem pravidelně kontroloval. Žádné varovné hodnoty. SSD tedy půjde na reklamaci a s tím souvisí druhý dotaz: data už zřejmě nikdy neuvidím, ale to mě netíží, naštěstí zálohuji. Spíš mám v prohlížeči (Firefox) uložené hesla k přihlašování k různým stránkám a v Thunderbird k emailu. Mám si je pro jistotu změnit? Přece jen kdyby se to dostalo k nějakému šťouravému technikovi. Je to kupované v Alze.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
25nm čipy nebo 32nm? pokud 25nm, tak se ani nedivím. Disk s tak malou kapacitou moc dlouho nevydrží.
touchwood 22.09.2011 15:30
touchwood
Dá se teda všobecně říci, že koupě SSD jsou vyhozené peníze, protože člověk nikdy neví, kdy ten disk…
nereg 22.09.2011 19:15
nereg
To právě nedá. Celý problém tkví v tom, že pod pojem "SSD" se schovávají disky s technologií MLC i…
touchwood 23.09.2011 07:08
touchwood
v poslednej dobe je to dost divne s flash pamatmi, aj nam vo firme pre dosky na ktorych je aj flash… nový
MM.. 24.09.2011 02:43
MM..
Jen doplním, že reklamace byla úspěšně vyřízena výměnou za nový kus. poslední
Niko Bellic 06.10.2011 14:22
Niko Bellic

Dá se teda všobecně říci, že koupě SSD jsou vyhozené peníze, protože člověk nikdy neví, kdy ten disk odejde. To co tady napsal kolega mě velice zaráží, protože už mám zakoupen SSD Kingston Hyper X 120 GB. Nikdy jsem neměl s HDD problém, ale nyní budu muset každý měsíc dělat zálohu s acronisem? Dá se teda všeobecně říci, že HDD je spolehlivější než SSD.

To právě nedá.

Celý problém tkví v tom, že pod pojem "SSD" se schovávají disky s technologií MLC i SLC, s různou technologií výroby a s velmi různorodou kapacitou.

Je třeba si uvědomit, že ty nejstarší SLC NAND čipy zvládnou bez obtíží přepsat bez chyb jednu konkrétní paměťovou buňku až 100000x, přičemž tentýž limit soudobých 25nm MLC NAND je na hodnotě cca 3000x, a to je už docela rozdíl. Ono by to nevadilo, kdyby se kapacity disků v takovém případě adekvátně zvyšovaly, tj. místo 60GB SLC disku byly uvedeny alespoň 600GB MLC. Tím by došlo statisticky k "rozředění" frekvence zápisů na jednu buňku a trvanlivost by byla nahrazena kapacitou disku. To ale není pravda, kapacity stagnují, stále se prodávají 60GB disky, které jejich uživatelé velmi rychle naplní skoro až po okraj "statickými" daty. V takovém okamžiku přestává fungovat wear leveling (který funguje jen nad buňkami, které nejsou obsazené), resp. se jeho účinnost dramaticky snižuje.

Takže shrnuto obecně:
- spolehlivost plotnových disků je dnes řádově vyšší, samozřejmě za předpokladu slušného zacházení
- moderní (současná technologie) disky SSD je vhodné nakupovat s kapacitou alespoň 128GB
- snižování životnosti lze čelit adekvátním zvyšováním kapacity
- "moderní" (a přijatelně levný) SSD disk by měl být zaplněn max do 50%, pokud chceme, aby jeho životnost dosáhla rozumných hodnot
- výše uvedené neplatí pro enterprise-class SSD disky se SLC NAND - ty ale poznáte podle toho, že i malé kapacity stojí desítky tisíc Kč. Vyrábí se zejména pro velké dodavatele serverů, resp. serverových řešení (typicky EMC, Dell, IBM)

v poslednej dobe je to dost divne s flash pamatmi, aj nam vo firme pre dosky na ktorych je aj flash dodavatelia dodavaju len nejake divne chipy v poslednej dobe, napr. ze "4GB" chip bol so starym FW pomaly jak svina a s novym firmware zrazu ma len 3GB :) zrejme prave kvoli tomu lebo tam vyhradili 1GB na wear leveling. Ale komercne predavane SSD predsa musia mat poriadne mnozstvo "skryteho" miesta pre wear leveling, ked predavaju 64GB ako "64GB" tak to je totalny crep to by si mohli strcit niekam, je to otazne ze ktori vyrobcovia su slusni a radsej predaju napr. 128GB ako "64GB" ale aby to poriadne vydrzalo (nech to ma dost skryteho miesta), a ktori vyrobcovia zgrlia jak svine. Neviem. Ale v poslednej dobe mam dost blby pocit zo vsetkych vyrobcov chipov vseobecne (nemyslim tym SSD), chrlia totalne nedorobky len preto aby boli "prvi" (pred konkurenciou), a ja mam potom akoze z toho vyrobit 100% stabilny priemyselny produkt (a hlavne nech je lacnejsi jak konkurencia :D) co je v poslednej dobe nemozne, uz som z toho skoro na psychiatrii :D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru