Předmět Autor Datum
K té expozici, ano, jsou kupř. zajímavé studie, které ukazují na souvislost mezi RF a parametrem HRV…
aki 10.09.2020 15:24
aki
Ano ten graf je len ilustracny, vzorce som tam nedaval narocky, ale slo mi o to, aby ludia vedeli, z…
fleg 10.09.2020 16:04
fleg
Myslím, že tohle se dá vynechat. Odpůrci 5G to nebudou sledovat, a když už budou, nic jim to neřekne…
nononot 15.09.2020 14:22
nononot
Ja som to chcel ponat tak vseobecne...ak uz ma niekto dojem, ze mi nejake ziarenie skodi mam sa zame…
fleg 15.09.2020 15:05
fleg
Já jsem to nemyslel jako kritiku. Tvoje argumenty klidně lidé odmítnou s tím, že každý se může rozho…
nononot 16.09.2020 13:05
nononot
No hlavne im treba povedat, ze cim vyssia frekvencia tym horsi prechod prekazkami, takze 60GHz vysie…
fleg 16.09.2020 14:27
fleg
kvalitní zdroj o stavu 5G jsou čtvrtletní reporty http://5gobservatory.eu/wp-content/uploads/2020/07…
nononot 15.09.2020 14:41
nononot
https://www.badatel.net/?s=5g to je počteníčko o 5G poslední
Nuda 13.10.2020 02:12
Nuda

K té expozici, ano, jsou kupř. zajímavé studie, které ukazují na souvislost mezi RF a parametrem HRV (Heart Rate Variability). A ten zase souvisí s nervovým systémem...
Bluetooth sluchátka atd. souhlasím, byl bych také opatrný, jestli má dítě v ložnici někde u postele router atd.
Obecně si myslím, že větší negativní efekt bude u dětí, které rostou (rychlé dělení buněk), než u dospělých.

A drobná poznámka ke křivce vs. vzdálenost; ten výkon, resp. by to měla být výkonová hustota, klesá s 1/r^2

Ano ten graf je len ilustracny, vzorce som tam nedaval narocky, ale slo mi o to, aby ludia vedeli, ze uz len vzdialenim od vysielaca o dvojnasobk ich sucasnej vzdialenosti poklesne vyrazne vyziareny (a tym padom aj pripadne absorbovany) vykon vysielaca a ze defacto su vysielace nebezpecne len vo velmi blizkej vzdialenosti.
Jednym z argumentov lovcov carodejnic byva, ze napriklad technici opravujuci mobilne stoziare maju v pracovnych postupoch, ze pri oprave stoziare sa mozu zdrzovat XY minut pri vysielaci.
Je to logicke, boli stanovene nejake hygienicke normy, ktore su navyse vysoko nadsadene, aby sa zbytocne neriskovalo a ked je technik par cm od 60W vysielaca napriklad 1h schyta mozno tolko energie ako bezny clovek za cely zivot.
Alebo inak...na nas tu pred par rokmi padal radioaktivny spad z Cernobylu niekolko tyzdnov a zijeme doteraz, zopar hasicov bolo oziarenych par minut pri haseni rekatora a zomreli...je to proste o intenzite, ktoru urcuje prave vzdialenost.
Vsetky argumenty v boji proti 5G mi priipadaju trosku vytiahnute z kontextu ako pri modrom svetle.
Vedci zistili, ze ked sa vecer oziarujeme hocijakym svetlom tak sa nam tvorba melatoninu znizi. Potom robili pokusy na zvieratach a zistili, ze prave modre svetlo znizili tvorbu melatoninu najviac zo vsetkych zloziek. Takze ano ak sa ozarujeme pred spanim vylucne modrym svetlom znizime si tvorbu tohoto hormonu. Ale to iste plati len v mensej miere aj pre cervene, ci zelene svetlo, dokonca aj pre obycajne biele.
Vedzi uz nezistovali v tychto pokusoch, ci potlacenim modreho svetla v bielom svetle dojde k narastu tvorby hormonu, respektive aky je rozdiel medzi posobenim bieleho svetla a bielym svetlom bez modrej zlozky.
Ale zopar jedincov sa toho chytilo a odvtedy tu mame boj proti zlemu modremu svetlu.

Myslím, že tohle se dá vynechat. Odpůrci 5G to nebudou sledovat, a když už budou, nic jim to neřekne. Zaměřil bych se na vyvracení JEJICH konkrétních argumentů vůči 5G. První, co bych zdůraznil je, že neexistuje žádné 5G záření, ale že 5G znamená pokročilejší technologii a ten pokrok se týká kratší odezvy, možnosti obsloužit v jednom okamžiku daleko větší počet klientů a rychlejšího přenosu dat. U telefonování asi kratší odezvu moc nevyužijeme a přenos dat také ne. Možnost obsloužení většího množství klientů se využije jen tam, kde se větší množství lidí najednou vyskytuje.... Kdybychom se tedy zeptali, jaké záření/kmitočty 5G ( tedy nejmodernější síť) využívá, zjistíme, že různé :-) a také, že NEJSOU nějak NOVÉ. Dokonce v ČR dojde, jak video zmínilo, k využití NIŽŠÍCH kmitočtů, než používá WiFi- tedy 700 MHz. Další kmitočet v ČR je mezi 3,5 GHz a 3,8 GHz . Část pásma 3,7 GHz už je například využívána na internet v síti Nordic telecom. Lidé mnohdy netuší, jaké frekvence používá jejich současný mobilní telefon...Čeští síťoví operátoři provozují mobilní sítě v pásmech 800, 900, 1 800 a 2 100 a 2 600 MHz. V pásmech 800, 1 800 a 2 600 využívají primárně technologii LTE, v pásmu 900 MHz starou GSM (2G) síť a v pásmu 2 100 MHz je to převážně UMTS (3G)- ( stav rok 2017). Takže pokud se bavíme o kmitočtech v ČR, zajímají nás hlavně 700 MHz ( v tom vysílala televize) a 3,7 GHz ( z toho už kousek používá Nordic Telecom a PODA). Další kmitočet je 26 GHz, ten zatím plánován není a v Evropě ho používá jen několik států, myslím Finsko a Itálie a nebude asi plošně (progressive adoption of this band by 5G operators will initially be focused on congested hot-spots, major transport paths and industrial sites.) Největší obavy mají odpůrci asi z 60 GHz ( kvůli "kyslíku" :-D ) a teď někteří zjistili, že toto pásmo se už pár let využívá, hlavně pro spojení dvou míst ( dokonce už někteří uveřejňují seznamy 60 GHz vysílačů, které objevili na netu).

Další obava, která se šíří mezi odpůrci je množství vysílačů- očekávají je všude,plošně, co 200-300 metrů. Další, špatně pochopený aspekt 5G sítí jsou anteny. Odpůrci úplně pomíjí, že zacílením vysílání anteny na příjemce se ušetří výkon, snížením rušení z okolí a vysílání z takové anteny označují za "paprsek" který se jim propálí do mozku :-D . Tedy přednost této anteny ( je to, myslím, spíš soustava antenek) je obrácena v opak- ohrožení paprskem.

Poslední "hit" odpůrců, který jsem zachytil je případ Bruselu, kde prý vyžadují nižší "záření" než u nás. ...Příklad tvrzení: " Z uvedeného vyplývá, že hodnota E = 0,6 V/m respektující princip předběžné opatrnosti se nedá v budoucnu zajistit, pokud v okolí vašeho domu napočítáte 10 i více základnových stanic do vzdálenosti 250–300 m. Pozorný čtenář si může orientačně vypočítat, kolik základnových stanic by teoreticky mohl mít kolem svého bydliště, aby oficiální limity 41–61 V/m mohly být naplněny. Upozorňuji, že intenzity E se nesčítají aritmeticky, ale vektorově." ( https://elektro.tzb-info.cz/13319-ucinky-elektromagnetickeho-pole-na-lidsky-organismus )

Lidé si neuvědomují, že 5G technologie je DRAHÁ, takže rozhodně nebude všude a plošně a že je její šíření závislé na platících klientech- nemá cenu to budovat někde, kde o to není zájem a tudíž to bude ztrátové. Operátorům se musí nová technologie v prvé řadě ZAPLATIT. Nikdo také nemá zájem, zářit vysokým výkonem nazdařbůh- ten provoz něco stojí. Mobily s 5G jsou drahé a ještě chvíli budou a i ty budou převážně využívat předchozí generace při běžné činnosti. Připojení domácností na tuto síť nepředpokládám v masovém měřítku... například v našem městě je prakticky každý dům na rozvodu kabelové televize s desítkami tv programů a od tohoto podzimu má rychlost internetu začínat na 100 Mb/s ( v současnosti okolo 30 Mb/s)... Za mě dobrý zdroj: http://5gobservatory.eu/

Ja som to chcel ponat tak vseobecne...ak uz ma niekto dojem, ze mi nejake ziarenie skodi mam sa zamerat na frekvenciu, vysielaci vykon a vzdialenost od vysielaca.
Skodlivost 2.4GHz wifi rad vyvraciam prikladmi s mikrovlnkami, pretoze tie su tu kapanek dlhsie a nejako su stale neni zverejnene studie o ich skodlivosti. Zaujimave je, ze proti mw v kuchyni sa hormadne neprotestuje a na nete som nestretol nikoho komu by vadili.
Ide o to, aby si nazor vedel utvorit aj laik a nemuseli sme zachadzat do zbytocne odbornych tem a vyrazov.
Aj laik by ma vediet posudit, ze ziaric o vykone 0,1W mu asi nebude skodit, ked ma doma 1000W ziaric uz 2o rokov a bezne si na nom zohrieva jedlo.

Já jsem to nemyslel jako kritiku. Tvoje argumenty klidně lidé odmítnou s tím, že každý se může rozhodout, jestli bude mít doma mikrovlnku. Do mikrovlnky se také nedávají obvykle živé organismy ( ale hmyz v ní přežije). A mikrovlnných troubách ( rúrách) jsou mikrovlny uzavřené. U 5G technologie vadí, že na její používání nebudou mít vliv- někdo prostě rozestaví vysílače co 200-300 metrů a ať se pohnou, kam se pohnou, všude to na ně bude zářit ;-) - ovšem, podle mne to tak nebude a hustější síť bude jen lokálně ve specifických podmínkách.. Podle mne je i zavádějící hovořit o 5G vysílačích- navozuje to představu, že "září" kontinuálně stejným výkonem. Já tomu zas tak nerozumím- chápu to tak, že vysílače kontinuálně vysílají na tzv nultém kanálu a výkonnější signál vysílají až po tom, co se "domluví" s druhou stranou. Tím, že jsou anteny v 5G sítích směrovější, dojde vlastně k "ozařování" menší oblasti ( odpůrci to ovšem vidí jako paprsek, který se propálí hlavou :-D ) ...

Já bych v diskusi s odpůrci o 5G důsledně trval na tom, že žádné 5G záření neexistuje! Existují jen ( už delší dobu využívané) frekvence, které 5G technologie využívá. Není to NOVÉ záření. Zdůraznil bych, že vyšší frekvence, kterých se nejvíc bojí ( ty jejich "milimetrové vlny"), nejsou na pořadu dne a 60GHz se používá na jiné účely a s 5G sítěmi nesouvisí.

No hlavne im treba povedat, ze cim vyssia frekvencia tym horsi prechod prekazkami, takze 60GHz vysielac 50m odo mna mi ces stenu prenikne mozno na 20% pricom rovnaky vysielac na 5GHz 50%.
Oni si casto myslia, ze cim vyssia frekvencia tym horsie a je to prave naopak...co sa tyka dosahu, ci prechodu cez prekazky.
Hmyz v mikrovlnke (a cokolvek ine) prezije, pretoze ked ta netrafi maximum vlny tak nema co tie molekuly vody rozkmitavat. Preto som uvadzal ten priklad s tanierom, respektive som povedal nech ho vyberu a daju tam chleba a budu vidiet, kde ocernie...iba na par miestach, pretoze len tam su tie maxima a dochadza k ohrevu.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru