Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem USB pod napetim i pri vypnutem PC

Ahoj, ubastlil jsem si prodluzku na 230V spinanou 5V rele ovladanym z USB. Idea je takova, ze zapnute PC = zapnute USB (a funkcni vsechny pristroje pripojene k te prodluzce) a vypnute PC = vypnute USB a tim padem vypnute pristroje okolo.

Uz jsem tech prodluzek par zrobil a vzdycky se mi povedlo vsechny PC primet, aby pri vypnutem stavu nepoustely nic do USB (zakazanim "Wake on..." features v BIOSu, pripadne jumperem na zakladni desce).

Ted jsem ale narazil na orisek v podobe desky, ktere jsem poladil BIOS jak jsem byl zvykly a ouha - na USB je 5V i ve vypnutem stavu.

Prohlednul jsem desku, ale vhodny jumper jsem na ni nenasel. Je mozne, ze existuji desky tak hloupe navrzene, ze by davaly do USB 5V i ve vypnutem stavu a ziva sila by to nemohla zmenit?

Zde konkretne se jedna o desku MSI K8NGM-V, http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mb d/pro_mbd_detail.php?UID=701

Diky!

Předmět Autor Datum
Skutečně takové desky, co neumí vypnout +5V do USB, existují. Zkus se ale napřed podívat do BIOSu, j…
Pytlík 26.02.2007 11:26
Pytlík
Jeste tam mrknu znovu. Zkusim i update BIOSu. Chtel jsem se tomu vyhnout, protoze k tehle desce se n…
Moas 26.02.2007 11:45
Moas
Zdravím Ťa Moas, dá sa niekde kúpiť taká predlžovačka? Alebo to treba vyrobiť doma na kolene? By sa…
kex 26.02.2007 16:11
kex
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=00500000 00000006YE
MM_tank 26.02.2007 16:16
MM_tank
To musím zajtra mať.8-)
kex 26.02.2007 16:22
kex
A nebolo by lepsie riesit to podla spotreby v jednej zasuvke, ako to robia ostatni? Vpodstate by na…
MM.. 26.02.2007 17:22
MM..
taky jsem nad tim dumal, ale nechtelo se mi to rozmyslet nehlede na to, ze triak doma nebyl. Takhle…
Moas 26.02.2007 17:27
Moas
Tak hej pre seba jednu ok, ale potom nechapem ze si narazil na taky PC co nevypina USB "az teraz". O…
MM.. 26.02.2007 17:34
MM..
Ted tu mam lyrickou petiminutovku... Dementni MSI umoznuje stazeni noveho BIOSu pres Windowsi MSI Li…
Moas 26.02.2007 17:48
Moas
A co takhle příkaz Subst A: Vhodny_adresář - neoblaflo ho to?
Pytlík 26.02.2007 18:49
Pytlík
ja disketovku v A: mam, odpojovat se mi nechce... jen jsem prokatroval svoje zasoby disket a zjistil…
Moas 26.02.2007 19:32
Moas
Já ti věřím, že máš fungující disketovku, ale tím příkazem ji můžeš překrýt a třeba se podaří do toh…
Pytlík 26.02.2007 21:03
Pytlík
Stavim sa ze to bude robene formou image diskety, aby zapisali aj bootsektor, cez subst to asi nepoj…
MM.. 26.02.2007 21:32
MM..
Chtel jsem tim rict, ze ji prekryt nemuzu, musel bych ji odpojit. SUBST s uz existujicim pismenem je…
Moas 26.02.2007 21:43
Moas
No, MM.., je vidět, že jsi spíše přes ty počítače. Dva odpory by rozhodně nestačily a dva triaky by…
Pytlík 26.02.2007 18:47
Pytlík
Pisem neskor ze slusnejsie riesenie by vyzeralo inac. Jasne ze ak to ma byt urobene slusne tak to tr…
MM.. 26.02.2007 21:37
MM..
V práci máme testery plný tisíců miniaturních relátek. Jak psal Pytlík, jejich téměř nulový / nekone…
Prasak 26.02.2007 22:33
Prasak
Miniaturne relatka nemozes pouzit na spinanie 230V/16A. Polovodic zas musis chladit, takze to zabere…
MM.. 26.02.2007 22:42
MM..
Já vím, jen jsem chtěl naznačit, že se relé stále běžně používají, že nejsou nic neobvyklýho i ve šp…
Prasak 26.02.2007 22:50
Prasak
No, řekl bych, že cívka relé má asi vyšší spotřebu, než řídící elektroda triaku, ale nebude to drama…
Pytlík 26.02.2007 22:55
Pytlík
Dobre tak 2odpory a 2diody ktore by zvladli par A (riadiaca zasuvka by musela byt obmedzena len na P…
MM.. 27.02.2007 13:32
MM..
Však jsem psal, že jsi spíše na počítače. Malá lekce z elektroniky: Zkus si, za domácí cvičení, rozm…
Pytlík 27.02.2007 16:48
Pytlík
Neboj sa niesom len na pocitace :-) Vymyslel som to za 5sekund pri pisani prispevku, tak necakaj ze… poslední
MM.. 27.02.2007 18:16
MM..

Skutečně takové desky, co neumí vypnout +5V do USB, existují. Zkus se ale napřed podívat do BIOSu, jestli tam nenajdeš něco, co by mohlo s problémem souviset (probuzení ze sítě, od klávesnice a podobně). V drtivé většině případů deska disponuje vhodnými technickými prostředky, ale občas programátor BIOSu (myslím tím člověka-programátora) na to vypnutí zapomene.

A nebolo by lepsie riesit to podla spotreby v jednej zasuvke, ako to robia ostatni? Vpodstate by na to asi stacili dva odpory a triak (najlepsie dvakrat, pre obe vodice). Rele je prezitok.
P.S: najlepsie je kupit to hotove. Nestoji to o moc viac ako ked si to robis zo suciastok+nejaku predlzku uz musis mat, u profi riesenia bude slusne urobena dvojita izolacia nech to nikoho nezabije.

Tak hej pre seba jednu ok, ale potom nechapem ze si narazil na taky PC co nevypina USB "az teraz". Ok, mne je to jedno, ono slusnejsie riesenie (kde by nebolo treba velky 10W odpor) by potrebovalo aj tak viac suciastok. Co sa tyka toho USB k odpovedi od Pytlika nie je co dodat... Pozriet poriadne nastavenia BIOSu, vsetky mozne nastavenia wake a zapinania PC. Ak bnepomoze ani najnovsi BIOS tak to doska nevypina, ano aj take dosky existuju.

Ted tu mam lyrickou petiminutovku... Dementni MSI umoznuje stazeni noveho BIOSu pres Windowsi MSI Live Update, ovsem ten jejich zasranej wizard mi ho hodla kopnout pouze na disketu, ne na flashku. Myslite nekdo, ze tu mam funkcni disketu???? Grrrr!!!
Rucne ho najit nemuzu, nekde je skovanej

ja disketovku v A: mam, odpojovat se mi nechce... jen jsem prokatroval svoje zasoby disket a zjistil, ze ani jedna uz neni citelna... pujdu si zitra potupne asi do obchodu pro diskety. Fakt MSI nechapu, timhle u me hodne klesli. A to znam spousty lidi bez disketovky...

Já ti věřím, že máš fungující disketovku, ale tím příkazem ji můžeš překrýt a třeba se podaří do toho adresáře, který se po dobu trvání substituce bude chovat jako A:, podaří zkopírovat kýžený soubor. Potom s ním můžeš dělat co chceš - třeba zkopírovat na disketu až ji budeš mít (pokud si toho bude tvé srdce žádat).

Stavim sa ze to bude robene formou image diskety, aby zapisali aj bootsektor, cez subst to asi nepojde. Niekde by mal stiahnut image diskety, to by sa zislo najst na disku. To by bolo treba vidiet ze ako to vyzera. Ak sa otvori okno nejakeho floppy image extraktora tak ten image obsahuje priamo v sebe (da sa to niekedy rozbalit cez totalcommander Ctrl-PgDn a vykopirovat ten image diskety (subor .ima)...)

No, MM.., je vidět, že jsi spíše přes ty počítače. Dva odpory by rozhodně nestačily a dva triaky by nic nevylepšily. Kromě toho, relé není tak úplně přežitek (kdyby jsi znal moji nechuť k těmto součástkám, tak by jsi docenil váhu mého prohlášení). Relé má totiž jednu vlastnost, kterou, k mé lítosti, triaky nemají: Jejich kontakt se v sepnutém či rozepnutém stavu mnohem více blíží ideálnímu kontaktu (nulový odpor v sepnutém stavu, nekonečný v rozepnutém), než triak. Napěťová bezpečnost též stojí za úvahu. Jenom holt ty dynamické vlastnosti stojí za starou belu.

Pisem neskor ze slusnejsie riesenie by vyzeralo inac. Jasne ze ak to ma byt urobene slusne tak to treba zabezpecit proti prepatiu, vytvorit signal pre gate nejak slusne a nie 2odpormi (to bol len napad ako to zbastlit co najjednoduchsie, rozumej "po cinsky" :))), atd. Bolo by to ale funkcne bez potreby vypinania USB.
P.S. ale rele je predpotopna technologia, dnes vo vacsine pripadov mozes namiesto rele pouzit aj polovodicove riesenie.

Já vím, jen jsem chtěl naznačit, že se relé stále běžně používají, že nejsou nic neobvyklýho i ve špičkové technice (že to není součástka pouze pro běžnou spotřební elektroniku).
Ano, polovodič je třeba chladit -> ztrátové teplo -> zbytečná spotřeba navíc. Zajímalo by mě, jestli by měla cívka v relé podobnou spotřebu energie, jako odpovídající triak. Odhaduji, že triak asi vezme trochu víc.

No, řekl bych, že cívka relé má asi vyšší spotřebu, než řídící elektroda triaku, ale nebude to dramatický rozdíl. A pro MM..: Když jsem psal, že dva odpory by asi nestačily, tak jsem psal o funkčním řešení. I to "čínské" řešení by si zcela určitě vzalo víc.

Dobre tak 2odpory a 2diody ktore by zvladli par A (riadiaca zasuvka by musela byt obmedzena len na PC), za predpokladu ze by triak zopol pri nizsom napati ako 1V na gate (nie som si isty co vsetko je na trhu) To by uz malo byt plusminus funkcne :-)
Takto: seriovo k riadiacej zasuvke: paralelne zapojene diody(v oboch smeroch) a odpor. Na tom vznikne plusminus 1V, hodnota odporu urci spinaci prud v riadiacej zasuvke (ze pri akom prude riadiacej zasuvky vznikne dostatocne napatie na zopnutie triaku). To by bolo riadiace napatie pre riadenie triaku, druhy odpor bol mysleny len seriovo k riadiacej elektrode, preistotu.
Na vystup by musela ist ochrana proti prepatiu pri rozopinani, nejaky RC plus asi aj nejaka napatovo zavisla suciastka (ktora by zopla pri prepati, neviem zhlavy ci varistor sa na to da pouzit).

Samozrejme to je uplne cinske riesenie, keby som to robil pre seba tak to urobim slusnejsie, resp kupim si to hotove nema zmysel sa s tym drbat kvoli 2stovkam.

P.S: ak si myslis ze by to nebolo funkcne tak to by som sa na to pozrel, mas asi malo skusenostami s cinskymi rieseniami :-D
P.S.2. samozrejme ze toto "silne zjednodusene" riesenie je mozne pouzit len ak je maly fazovy posun prudu oproti napatiu na "riadiacej" zatazi (PC). Bol by to len taky bastel, samozrejme ze nie normalne riesenie...

Však jsem psal, že jsi spíše na počítače.
Malá lekce z elektroniky: Zkus si, za domácí cvičení, rozmyslit, jak asi vypadá průběh proudu na snímacím odporu. Já by se toho napětí na tom odporu jen tak, bez úpravy, neodvážil použít pro zapínání triaku (bez ohledu na to, že ten 1V na omezovacích diodách by bylo pro tyristor málo, ale to jen tak bokem). Chudáci spotřebiče za takto řízeným triakem!
P.S. Nějaké ochrany proti přepětí a odrušení, samozřejmě, do toho nepočítám.

Neboj sa niesom len na pocitace :-) Vymyslel som to za 5sekund pri pisani prispevku, tak necakaj ze to je nejake do detailov premyslene riesenie. Predpokladal som tam v tej riadiacej zasuvke len PC, so slusnym PFC, to sa snazi priebeh prudu prsposobit priebehu napatia.

P.S. 1V na diodach by mal stacit typicky spinaju triaky niekde pri 0.7V
Slusne riesenie by vyzadovalo urobit si nejakych +- vyhladene napatie okolo jednej strany triaku, a kedze spinaci prud triaku moze byt aj niekolko desiatok mA tak to nejde len tak odporom a zenerkou (to by slo len tak do 1mA), sa to cele hodne skomplikuje (spinany menic alebo malicke trafo), to uz je lepsie aj to rele na USB :-)

Ak to USB nejde vypnut tak nech si vytiahne jeden kablik od zdroja a nech pouzije 5V alebo 12V na to rele rovno zo zdroja PC...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru