Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Který počeštěný Linux lze nabootovat z disketové mechaniky?

Známá mne požádala o zprovoznění 15 let starého notebooku, který neumí bootovat z USB a ohledně optické mechaniky pozná jen ty, jež mají jakýsi i-linkový konektor (ty u nás už nejsou k sehnání).

Přestože je ten notebook starý a má jen 0,5 GB RAM, tak s ohledem na vybavení SSDiskem je poměrně svižný. Známá na něm měla XP-čka, která jí však odešla a vzhledem k jejich ukončené podpoře bych je už ani nedoporučoval.

Z uvedených důvodů jsem našel nějaký Linux bootovatelný z FDD (konkrétně Puppy Slacko) a ten jsem tam nějak horko těžko přes floppy mechaniku nainstaloval (Linux moc neumím). Chodí bezchybně, ale bohužel jsem k němu nenašel žádný český languepack (na kterém známá trvá).

Z počeštěných user friendly Linuxů použitelných na starých strojích mne zaujal Slax, ale k němu jsem nenašel možnost instalačního bootování z FDD. Stejně jako u X/L-ubuntu.

Proto se zdvořile ptám, zda taková možnost u Slaxu (popřípadě u jiných distribucí určených pro staré stroje) vůbec existuje, případně ještě lépe, zda neexistuje varianta univerzálního spouštění instalačních CD/DVD a USB-FD prostřednictvím disketové mechaniky. V tomto směru jsem zkoušel různé disketové Boot-managery, ale bez výsledku).

Předem díky

Předmět Autor Datum
A jakým způsobem se tam nandala ta XP? Přes diskety? Nebylo by schůdnější nějakým způsobem pořešit n…
tojezdenek 19.03.2016 17:53
tojezdenek
Ta XP tam byla zřejmě nainstalovaná od výrobce. Jinak jak jsem zjistil, i-Link je nějak od Sony zba…
Questor 19.03.2016 18:16
Questor
Existuje adapter usb to iee 1394 - se mrkni http://www.cablesshopping.com/images/usb-to-ieee13 94-ad…
tojezdenek 19.03.2016 18:26
tojezdenek
Díky za reakce. Tyhle jednoduché redukce jsem zkoušel, ale nefungují. Nejsem si zcela jist, ale kd…
Questor 19.03.2016 18:40
Questor
Pak tedy jinak - vytáhnout hard a na něj nainstalovat externě system a pak hard vložit zpátky do nb…
tojezdenek 19.03.2016 18:54
tojezdenek
To mě napadlo taky, ale ten ntbk je nějaká japonská miniatura. Má atypické šrouby (něco jako zprasen…
Questor 19.03.2016 19:08
Questor
Potom teda někoho zdatnějšího, případně servis. 8-)
tojezdenek 19.03.2016 19:14
tojezdenek
Pokud nemůžeš vytáhnout disk a počítač neumí startovat z USB, pak ti bude stačit PLoP nainstalovaný…
touchwood 19.03.2016 19:18
touchwood
Díky, jdu to zkoušet.
Questor 19.03.2016 19:20
Questor
na to abys dostal plop na disketu, budeš potřebovat rawritewin - viz bod 3.1 dokumentace. edit: jin…
touchwood 19.03.2016 19:25
touchwood
Díky za info; budu hlásit, jak jsem dopadl.
Questor 19.03.2016 19:29
Questor
Tučňáka můžeš nainstalovat (alespoň základ) na jiném PC, stačí disk vytáhnout a strčit do jiného PC…
touchwood 19.03.2016 19:13
touchwood
Díky, ale jak píšu výše, do toho ntbk se jen tak nedostanu. Chci jen vyhovět známé doktorce, která…
Questor 19.03.2016 19:19
Questor
švejk si to pochvaloval. ten starý krám nemá ani typový štítek? pcmcia-usb do toho dnes asi nekoupí…
lední brtník 19.03.2016 19:30
lední brtník
Brtníku díky za reakci a hlavně za ten odkaz. PCMIA kartu s USB porty jsem k dispozici měl, ale pře…
Questor 21.03.2016 22:49
Questor
OT: Budeš se divit, známý má XP a stále mu flastry chodí. To by museli vyhodit všechny bankomaty, ty…
Rce 21.03.2016 22:53
Rce
Takže se mi ta instalace slušně počeštělého Linuxu na historický notebook povedla a to především dík…
Questor 21.03.2016 23:07
Questor
Puppy Linux FTW
mj 21.03.2016 23:24
mj
Jak jsem uváděl shora, zkoušel jsem Puppy Slacko, ale ten není počeštělý.
Questor 21.03.2016 23:31
Questor
Na překladu se dělá. Co konkrétně chcš česky ? Menu ? DE je přeložené. XFCE, LXDE atd. je česky.
mj 21.03.2016 23:40
mj
To není pro mě. Já už to nějak s Woknama doklepu. Chtěla to známá, aby to bylo co nejvíc české a co…
Questor 22.03.2016 00:11
Questor
Pečlivě jsem pročetl vlákno a je evidentní, že jsi jeden z mála tazatelů, který se věcně ptá, je vša…
Puppy Linux 22.03.2016 08:13
Puppy Linux
dalsia moznost je nech si teta proste kupi novy ntb hodny 21. storocia. A das jej tam CZ Win 7. Aby…
shiro 22.03.2016 08:47
shiro
Já se člověče divím, že tohle martyrium vůbec podstupuješ. Dal bych ta normálně XPčka, aktualizovate… poslední
Fair-Play 22.03.2016 09:48
Fair-Play

A jakým způsobem se tam nandala ta XP? Přes diskety? Nebylo by schůdnější nějakým způsobem pořešit nějaký ten konektor a Linux tam nacpat třeba externí mechanikou? Tam 512MB RAM nb u mnohých distribucí Linuxu je dost, aby se rozběhly. Možná by postačil snímek konektoru ... , aby ti pak mohl člověk pomoct. 8-)

Díky, ale jak píšu výše, do toho ntbk se jen tak nedostanu.

Chci jen vyhovět známé doktorce, která mne vhledem ke skutečnosti, že umím na druhý pohled rozeznat PC od kompresoru, považuje za počítačového guru.

Když se mi instalace nepovede, mohu se obávat nejhorších následků, včetně předimenzovaného klystýru.

Takže se mi ta instalace slušně počeštělého Linuxu na historický notebook povedla a to především díky naprosto perfektnímu Plop Boot-manageru GXOnDy, na který mne navedl Touchwood (viz shora). (Plop mne tak nadchnul, že jsem si jej nainstaloval na všech domácích počítačích). USB FlashDisky jsem vytvářel pomocí Yumi (v4JYG).

Problémy vznikly až při samé instalaci Linuxu. Samozřejmě je to dáno především tím, že kromě pár předchozích spuštění CD Live-Ubuntu jsem s tímto OS neměl co do činění a jenom pochopit označování disků a základy práce s příkazovou řádku mně zabraly neuvěřitelné množství času. Takže složitější (např. prostřednictvím FDD) instalaci méně známých distribucí bych wokenním klikačům mého typu nedoporučoval.

Jinak k samotnému martyriu, jehož konsekvence se snad mohou někomu hodit.

Lubuntu a Xubuntu: nepodařilo se mi naistalovat poslední vydání. X/L-ubunťáci od verze tuším 10.X nepodporují některé procesory typu Pentium M (kvůli nevybavení PAE). I když existuje návod, jak to obejít (viz rHFtm3), mně se to nepovedlo. Takže jediná cesta je nainstalovat si starou verzi (což se mi podařilo) a pak přes ní novou (nezkoušel jsem).

Porteus: instalace přes USB proběhla na první pokus bez jakýchkoli problémů, ale samotný program se mi jeví ze všech distribucí určených pro staré počítače nejpomalejším.

Slax: Předem můj favorit. Instalace jsem zkoušel paralelně na té vykopávce a na manželčině netbooku Asus s 2 GB RAM (který byl na původních Vistách nepříčetně pomalý). Zatímco na plečce jsem nerozběhl Live USB Flashdisk, na Asusu ano.

Takže jsem musel šunt nabootovat z USB-FD prostřednictvím distribuce Porteus, přes GPParted připravit HDD a pak na něj nakopírovat instalační adresář Slaxu a ten přímo na harddisku nainstalovat dodanou instalační dávkou .bat (sic!).

Po radostném očekávaní jsem následně uviděl, jak se mi první spuštění Slaxu zaseklo hned po startu. Zase jsem jako linuxový nevzdělanec musel pátrat v mnoha diskusích po důvodech a řešeních tohoto jevu, až jsem je našel tady (DDzusD). Pak už to konečně začalo chodit a stará plečka s Pentiem M se Slaxem je evidentně rychlejší než Asus s Atomem na Vistách.

I když jsem se Slaxem spokojen, zdráhal bych se jej obecně doporučovat. Neboť jeho příznivci považují za rouhání a svatokrádež, když jej chce někdo provozovat jinak než z Live médií. Kdo se rozhodne nainstalovat Slax na HDD, je hoden opovržení a nezaslouží si nic jiného, než aby si většinu nástrojů (které má ostatně i Puppy vydávané v hlubokých lesích kanadským dřevorubcem, jako např. GPparted, GUI klient FTP a další) musel instalovat dodatečně.

Závěrem podotýkám, že jako linuxový neználek, který podstoupil tohle martyrium provázené hledáním slepých uliček, nemohu zaručit správnost mnou podaných informací, protože jsem při hledání řešení podnikl stovky různých operací na několika počítačích a zpětně se mi to všechno plete dohromady. Ale jako základ to snad může stejně negramotným uživatelům pomoci.

To není pro mě. Já už to nějak s Woknama doklepu. Chtěla to známá, aby to bylo co nejvíc české a co nejpodobnější Windows. Kdyby její notebook nebyl takový šrot, spláchl bych to přes Ubuntu.

Jinak nic proti Puppy, je to skutečně výkonný systém, zvlášť když jede z RAMky.

Pečlivě jsem pročetl vlákno a je evidentní, že jsi jeden z mála tazatelů, který se věcně ptá, je však v obraze a dost se snaží, to doceňuji. Za nutné vidím paní uživatelku na rovinu postavit před hotovou věc, že jedinou bezprobémovou možností je Puppy Linux nehledě na nedokonalost počeštění. Desítky let praxe prokázaly, že i neangličtináři se naučili ovládat ENG prostředí když museli. Zvládli to i lidé pokročilého věku 70+. CZ podpora se určitě bude zlepšovat, je to jen otázkou času. Uživatelce bych jednoznačně nasadil Puppy Linux a věnoval jí hodinu edukace při které bych jí napsal poznámky - slovníček. Toto vždy bohatě stačilo. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, předhazuje důvody ... Netrap se s něčím co není v tvých silách ovlivnit nebo změnit. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru