Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Konverze zpraseného mpeg souboru do formátu VOB dle lamy

Následující příspěvek neberte jako radu, spíše jej považujte za zkušenost lamy, která Cimrmanovou metodou zkoušek a omylů se sice dobrala konečného pozitivního výsledku, aniž by však věděla či tušila, zda použité metody a prostředky byly vhodně zvolené.

Z DVB-T/S tuneru (viz http://www.dvbtshop.net/index.php?wid=or27&PHPSESSI D=pb97t34e53k4r2e7g2jqvpri21), za jehož nákup jsem dodnes vděčen kolegovi anarchistovi (http://pc.poradna.net/question/view/150961-tip-komb inovany-dvb-rekorder-za-priznivou-cenu) a jenž je vskutku naprosto jinak bezproblémový, po nahrání TV programu vyextrahuji soubor, s koncovkou tuším *.tr, který (jsa přejmenován na mp(e)g) jde ale přehrát toliko programem VLC, přičemž ostatní přehrávače typu WMP a WMP Classic na něj nereagují a brblají něco o kodecích.

Zmíněný soubor si pak upravím (vystřihnu reklamy a zarovnám začátek a konec) v programu Womble MPEG-VCR (určitě by se našlo i něco v provedení free).

Když se však takto zpracovaný soubor pokusím převést jakýmkoli běžným konvertorem na VOBové soubory za účelem vypálení na DVD, hlásí mi to, že nebyl nalezen příslušný kodek (ačkoliv jich mám na PC nainstalováno přehršel). Stejně tak freewarové programy typu GSpot a Videoinspector mi odmítají o použitých kodecích předloženého souboru vydat jakékoli informace.

Objevil jsem však naštěstí (rovněž free) program ReJig 0.5f (např. ReJig), ve kterém v menu „File Mode“ rozeberu soubor na video a audio stream *.m2v a *.mpa, které jeden po druhém demuxuji. Následně v dalším menu „DVD Author“ je spojím a ony vytvoří obecně známe adresáře Audio_ts a Video_ts s patřičným obsahem, které už pak bez problému vypálím čímkoli na DVD nosič (já používám InfraRecorder).

Jestli zdá někdo efektivnější a rychlejší metodu za použití free programů, kterou lze v případě shora popsaným způsobem zmršeného souboru převést na provozuschopné DVD, budu jenom rád, když se o ní dozvím.

Předmět Autor Datum
Jak to dělám já: 1) "demuxuji" na samostatné stopy pomocí ProjectX (možno použít PVAStrumento a jist…
anarchist 23.11.2007 01:43
anarchist
Určitě máš pravdu, ale já jsem svůj shora popsaný postup zvolil právě proto, že při spuštění Project…
Paullus 23.11.2007 22:25
Paullus
S tím Womblem mám nejlepší zkušenosti, takže se táži, zda by nepostačovalo při respektování Tebou po…
anarchist 23.11.2007 23:25
anarchist
Problém ale spočívá v tom, že když zprasený *.mpeg demuxuji (v čemkoli, umí to dokonce i sám Womble)…
Paullus 23.11.2007 23:58
Paullus
No a o tom to je. Mrknul jsem na ten ReJig a ten zas neumí authoring z prostého mpegu. Začarovaný kr…
anarchist 24.11.2007 00:17
anarchist
Takže myslíš zprasený soubor natáhnout do ProjectuX, tam jej v jednom průběhu ostříhat a demuxovat a…
Paullus 24.11.2007 00:41
Paullus
Ano, ideálně tak. Authoring z oddělených stop snad zvládá každý program, TMPGEnc a ReJig nevyjímaje…
anarchist 24.11.2007 00:45
anarchist
Takže teď stačí vystudovat na ČVUT matfyz a jako nadstavbu nějaké doktorandské studium kybernetiky a…
Paullus 24.11.2007 00:50
Paullus
No vidíš, jak je to prosté. Nevadí-li ti angličtina, prolítni tuto diskusi. Pouze jsem ji přelétl po…
anarchist 24.11.2007 00:55
anarchist
Angličtina mi nevadí, spíš koukám, že leider ich muss noch mit dem verfluchten Programm Mpeg2Schnitt…
Paullus 24.11.2007 01:29
Paullus
:-D No alespoň je stejně jako Cuttermaran schopen separované stopy nejen načíst, ale i do nich uklád…
anarchist 24.11.2007 02:50
anarchist
Tak teď jsem zkusil vytvořit DVD z TV záznamu z DVB-T/S na základě v tomto threadu společně získanýc… poslední
Paullus 25.11.2007 11:42
Paullus

Jak to dělám já:
1) "demuxuji" na samostatné stopy pomocí ProjectX (možno použít PVAStrumento a jistě i další, ale ProjectX nemá konkurenci)
2) stopy načtu v TMPGEnc DVD Author, provedu jednoduchý střih, nastavím kapitoly, menu... a následně provedu authoring
3) dle potřeby následuje vypálení

Oddělené stopy netřeba před authoringem spojovat, je-li však třeba získat mpeg/vob, doporučuji z free programů ImagoMPEG-Muxer.

Pokud chceš střih nadále provádět v tebou zmíněném programu, silně doporučuji dělat ho na již chyb prostém videosouboru. Nejprve opravit, potom stříhat.
Takže např.: 1) demux v ProjectX (nenech se přemlouvat), 2) střih ve Womble MPEG-VCR, 3) authoring v ReJig (?)
Pokud ReJig ani tentokrát nezblajzne bez rozseparování stop ten videosoubor, je buď natvrdlej on nebo Womble!

edit: ProjectX (0.90+) má tolik možností nastavení, že by dost možná zastoupil i jiné úkony v procesu zpracování. Nikdy jsem ale nenašel dost odvahy na to si s ním dostatečně pohrát. :)

Určitě máš pravdu, ale já jsem svůj shora popsaný postup zvolil právě proto, že při spuštění ProjectX si připadám jako tučňák patagonský v kokpitu Boeingu 737.

S tím Womblem mám nejlepší zkušenosti, takže se táži, zda by nepostačovalo při respektování Tebou požadované posloupnosti (1. oprava, 2. editace) použít pouze zmíněný ReJig?

S tím Womblem mám nejlepší zkušenosti, takže se táži, zda by nepostačovalo při respektování Tebou požadované posloupnosti (1. oprava, 2. editace) použít pouze zmíněný ReJig?

Nejspíš ano, ostatně původně jsem chtěl napsat:
1) demux v ReJig, 2) střih ve Womble MPEG-VCR, 3) authoring v ReJig.
Ale protože s ReJig nemám zkušenosti (dokáže streamy kromě separace i opravit?), upřednostnil jsem ProjectX. Tu základní činnost bys v něm jistě zvládl - File/Add.. a QuickStart. Taky s nim nic moc navíc neumím. :) Ale zkus to ReJigem a uvidíš. Pokud ale třetí fáze nepůjde provést rovnou, bude někde něco špatně. Bude-li to Womblem, pravděpodobně ti video půjde opět přehrát jen VLCčkem. Půjde-li výstup z Womble přehrát všude, bude asi něco shnilého v ReJigu.

edit: Nedá mi to, beru nakoplej mpeg z DVB-T a jdu se ReJigu podívat na zoubek.

Problém ale spočívá v tom, že když zprasený *.mpeg demuxuji (v čemkoli, umí to dokonce i sám Womble), tak mi vznikne video a audiostopa, přičemž nevím, jak bych je takto separované mohl editovat. Musím je tedy zmuxovat a pak teprve sestříhat a až poté DVD-authorizovat.

Jinak podporu Tvého názoru vysloveného v první reakci jsem našel i v diskusi k Tebou objevenému zařízení. Cituji:

"Zaznam neni MPEG-2 program stream (*.MPG), ale MPEG-2 transport stream (*.TS). Jde o bezne pouzivany nativni format, stejne jako u naproste vetsiny PVR (ani si nevzpominam, ze by nejaky PVR formatoval zaznam jako MPEG-2 program stream *.MPG). K prehravani souboru ve formatu MPEG-2 trasport stream doporucuji pouzivat napr. freeware VLCPlayer nebo Classic MP. Pokud preferujete prehravace program streamu (*.MPG), ani to neni velky problem. Rychly prevod na *.MPG (samozrejme bez rekomprese), pripadne demultlipex a korektni sycnhronizaci A/V pri vypadcich (zahodno provadet vzdy pro dalsi zpracovani ziveho zaznamu z DVB-T), zajisti taktez free programy PVAStrumento nebo ProjectX. V posledne jemenovanem lze i jednoduse (a bez rekomprese) zaznam sestrihat."

Z toho jsem pochopil, že by mělo postačovat v ProjektuX zmíněný nakopnutý fajl formátu *.ts vytažený z DVB-T/S jen převést na soubor *.mpeg (typu Program Stream) a pak jen ostříhat, DVD-authorizovat a vypálit.

No a o tom to je. Mrknul jsem na ten ReJig a ten zas neumí authoring z prostého mpegu. Začarovaný kruh. Já při použití TMPGEnc (bohužel není free, ale můžeš ho zkusit, třeba shledáš, že za něj těch 80 dolarů dáš) mohu v rámci authoringu rovnou provést i střih, takže je to sfouknuto ve dvou krocích vše.
K té citaci: není to jen o tom, že zařízení nahrává celý transport stream (to nemusí být nutně pravda - jde-li ale o diskusi k tvému přístroji, bude to tak - lze vyčíst z velikosti souboru), ale také o nápravě chyb, které se ve streamu chtě nechtě objeví. Rovnou ti mohu říct, že demux v ReJigu je víceméně opravdu jen o oddělení stop. Naproti tomu ProjectX vady i napraví. Že to nemusí být vždy k užitku je jasné, pokud ale nemáš záznam nakopnutý tak jako já ten testovací, nebudeš pozorovat rozdíl. Prohlédni si přiložené výpisy, stojí to za pozornost.
Přišel jsem ještě na jednu zajímavost. Po separaci ReJigem mě ImagoMPEG-Muxer poslal někam s audiostopou. Po separaci ProjectXem neměl žádných námitek. Tím neříkám, že ReJig je vadný, zkrátka jen neprovádí při separaci zároveň i korekce, případně je provádí nedostatečně. A to lze při zpracování nahrávek z DVB-T považovat za nedostatek.

před akcí (hodně nakopnutý soubor)
separace i authoring ReJigem
separace ProjectXem, authoring ReJigem

Pokud lpíš na Womble, měl bys před jeho použitím použít ProjectX v kombinaci s ImagoMPEG-Muxerem. Protože však ReJig při authoringu vyžaduje stopy separované, bude těch kroků už poněkud mnoho.
Proto by bylo lepší se buď naučit střih v ProjectX (ideální - pak by okamžitě následoval authoring v ReJig), nebo použít authoringový program, který zvládá i střih (TMPGEnc, určitě i jiné), nebo po Womble použít authoringový program, který umí zpracovat neseparovaný mpeg (aspoň o krok méně).

edit: Možností je dozajista ještě mnohem více, ale jedna konstanta tu je - ProjectX bys měl použít každopádně! Můj názor.

Takže myslíš zprasený soubor natáhnout do ProjectuX, tam jej v jednom průběhu ostříhat a demuxovat a vyextrahované stopy *.mpv a *.mpa DVD-authorizovat nějakým programem, který umí s nimi oběma zacházet bez předchozího spojení?

Jinak do toho TMPGEnc se mi nechce, vynaložit 90 USD za program, který použiji nahodile jednou za dva měsíce, se příčí mé hamižné povaze....

Ano, ideálně tak. Authoring z oddělených stop snad zvládá každý program, TMPGEnc a ReJig nevyjímaje (ReJig to dokonce vyžaduje). U ReJigu pouze před authoringem přejmenuj audiostopu z mp2 na mpa (nebo použij masku *.*).
Nemáš-li potřebu vytvářet kapitoly na konkrétních místech záznamu, umisťovat na jedno DVD více záznamů vč. vytvoření menu, pak souhlasím, zůstaň klidně u ReJigu. Poslouží ti dostatečně.

:-D
No alespoň je stejně jako Cuttermaran schopen separované stopy nejen načíst, ale i do nich ukládat výsledek. A to se počítá. Mimochodem, fakt to Womble neumí? Že ty mě donutíš ho vyzkoušet!

edit: Ještě zkus tenhle: http://www.squared5.com/svideo/mpeg-streamclip-win. html. Vypadá schopně, ovšem vyžaduje pro svůj chod QuickTime. Ten se mi ale nechtělo instalovat, takže jsem ho netestoval.

Tak teď jsem zkusil vytvořit DVD z TV záznamu z DVB-T/S na základě v tomto threadu společně získaných zkušeností a povedlo se.

- nejprve jsem pomocí programu PC2Box stáhl záznam ze zařízení do PC. Podle předpokladů byl zprasen a přehrál ho jen VLC (zřejmě se tedy jedná o ten formát Transport Stream).
- v programu ProjectX jsem zmíněný soubor demuxoval (tj. rozdělil na audiostopu a videostopu)
- takto vzniklé dva soubory jsem natáhl do programu Mpeg2Schnitt a tam odstranil předimenzovaný začátek a konec a reklamy (oproti Womblu je rozdíl v tom, že se vystříhává (IN-OUT) děj filmu, nikoli nežádoucí balast)
- výsledek jsem DVD-authorizoval v programu REJig a vypálil pomocí InfraRecorderu na DVD+R

Závěrem mohu konstatovat, že při té práci jsem část zpracovávaného filmu zhlédl (Cesta kolem světa za 80 dní) a že to za tu námahu vůbec nestálo.

P.S. Anarchiste, ten program vyžadující QuickTime jsem ani nezkoušel instalovat, neboť kdysi jsem si QT dal na PC a ještě dnes se při těchto vzpomínkách probouzím ze sna s výkřiky děsu a zbrocený potem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru