Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čtečka audioknih/ebooků pro špatně vidícího dědu

Zdravím,
již nějakou dobu koukám po nějakém zařízení, které by umožnilo čtení audioknih, případně i klasických ebooků s velkým zvětšením písma. Je to pro mého dědečka, který je sice ještě duševně velmi aktivní, ale bohužel se mu během posledních dvou let velmi zhoršil zrak a jedná se o neodstranitelné oční vady :-/
Čtení na počítači zvládá v kombinaci s extrémně vysokým DPI na 27" full HD monitoru a funkce Lupa... ale rád bych pořídil nějaké zařízení, které by bylo přenosné, možné jej jednoduše ovládat, umožňovalo snadné "předčítání" audioknih, případně mohlo posloužit jako klasická ebook čtečka s možností velkého zvětšení.

Shrnu raději požadavky:
- snadné ovládání (dědeček je sice "technický typ", ale přece jen komplikovanější ovládání by už nebylo pro něj)
- primárně pro čtení audikonih. spíš než sluchátka, nějaký repráček nebo bluetooth (?)
- sekundárně, zařízení s displejem kde by bylo možno číst klasické ebooky a umělo velké zvětšení
- ať už u jakékoli z těchto možností - pokud bych mohl na dálku zakoupit obsah a přes online účet/cloud by se následně synchronizovalo, bylo by to ideální (bydlím 350 km daleko a na návětvu zas tak často nejezdím)

Vím, že hledám něco fakticky neexistujícího - vím že ebook čtečka s vestavěným reproduktorem a snadným ovládáním, neexistuje ;-)
Tedy spíše byl bych rád, pokud jste se setkali s podobnou potřebou, abyste mě nasměrovali na nějaké použitelné zařízení - primárně ty audioknihy, sekundárně nějaká ebook čtečka.
Cena primárně nehraje roli, pokud to nebude nějaká extrémně drahá specialita. Obsah nemám problém kupovat "oficiálně", samozřejmě shánění z alternativních zdrojů také zvládnu.
Děkuji všem za rady a tipy.

Předmět Autor Datum
...ale rád bych pořídil nějaké zařízení, které by bylo přenosné... Takže tablet/notebook. I ten nej…
host 13.04.2020 19:54
host
Jakykoliv Android tablet. Ten jiz v sobe obsahuje Text to speech od Google který je docela použiteln…
Jan Fiala 13.04.2020 20:34
Jan Fiala
vím že ebook čtečka s vestavěným reproduktorem a snadným ovládáním, neexistuje - Mimo správu dokume…
HPET 13.04.2020 20:38
HPET
Amazon mal nejakú čítačku kníh určenú pre slabovidiacich, ale to je tak 3 roky dozadu...Skús pogoogl…
Villo27 13.04.2020 23:00
Villo27
Co třeba Jaws na notebooku (má repráky, Windows jde dobře "ovládat" i na dálku v případě pomoci) htt…
Kráťa 14.04.2020 05:48
Kráťa
Pokud bys chtel opravdu e-ink ctecku, tak Kindle uz pred spoustou let umel predcitat. Jediny problem…
Jan Fiala 14.04.2020 07:07
Jan Fiala
A co na to jít přes některý ze speciálně uzpůsobených telefonů pro zrakově postižené, viz například…
Radek Pavlíček 14.04.2020 09:29
Radek Pavlíček
Když seženeš starší funkční čtečku PocketBook 622 Touch, tak si můžeš nechat číst e-knihy česky s re…
joka 14.04.2020 11:52
joka
- Pocketbook není špatný, ale zrovna model 622 bych nevolil když PB nabízí podstatně lepší a novější…
HPET 14.04.2020 12:24
HPET
Máš jistě právo na názor. PB 622 není samozřejmě nová, ale je osvědčená. Nové už TTS v češtině nemaj…
joka 14.04.2020 19:35
joka
Díky všem za tipy a pochopení, že to není úplně typický požadavek. Zkusím se s tím vším nějak popaso…
Michal.Maniak 14.04.2020 22:16
Michal.Maniak
Este taky navrh...co tak Youtube? Na YT toho zozenies mrte vela od klasickych diel (prerobenych na r…
fleg 15.04.2020 07:54
fleg
Před pár lety jsem kupoval čtečku u specialisty, firmy Axos. Velká spokojenost. Teď jsem se tam díva… poslední
Karel__ 15.04.2020 13:21
Karel__

vím že ebook čtečka s vestavěným reproduktorem a snadným ovládáním, neexistuje

- Mimo správu dokumentů, na stejnou činnost používám předchozí "10.3" palcový model [Onyx BOOX Note], který neexistující požadavky zcela splňuje, ale pro dědu má přebytečné funkce které nevyužije a je zbytečně drahý. Jako možná alternativa by se dal brát Likebook a jeho model "Alita", ale nemám s jejich SW optimizací zrovna dobrou zkušenost.

- Dalo by se uvažovat o levnější variantě od výrobce Pocketbook, kde bude záležet, zda-li preferuje SD kartu, nebo Audio přes Bluetooth, kde by se ti naskytl buď model [PocketBook Inkpad 3 / 740] (audio přes jack 3.5 + SD) , nebo verzi s Bluetooth [PocketBook Inkpad 3 PRO] (audio přes Bluetooth bez SD).
Na čtení se mu nabízí "7,8" palcová HD obrazovka E-Carta (elektronický papír) s jemností 300ppp co je na čtení dostatečné, "s možností zvětšení písma /~2cm" a SMART-Light k osvícení (nad-svícení) displeje, má mechanické tlačítka, i možnost čtení audioknich nebo TTS (text-to-speech) . Čtečka umí číst skoro všechny běžné formáty knich ale i Audio, samozřejmě i ePUB, nebo PDF, mobi, DOC, FB2 a další.
(čtečka váží necelých 200g a tak nejde v ruce skoro ani cítit, disponuje obrazovku E-INK která není hlavně při večerním čtení tak agresivni pro oči jako u podsvícených LCD obrazovkach u běžných tabletu (přes den není podsvícení potřeba vůbec), možnost číst i na přímém slunci, spotřeba na jedno nabití při čtení vydrží na jedno nabití skoro měsíc to i díky tomu, že inkoustová obrazovka bere energii jen při otáčení nebo změnou inkoustu v bublinách ve kterých se nachází ten inkoust - mnoho technologií elektronického papíru drží statický text a obrázky i bez elektřiny, mimo verze s OS Android co mají spuštěné nejaké služby v pozadí ).

účet/cloud by se následně synchronizovalo

- Ano, je možné používat cloud (i vlastní Pocketbook Cloud), nebo knihu poslat v podobě mailové adresy. Zařízení je kompatibilní i se softwérem jako Calibre.

PS: Ale jestli jde primárně jen o Audio Knihy, tak asi nějaký normální tablet nebo iPad (klidně předešlý model, podle toho jak špatně vidí ) který má slušné vestavěné reproduktory a má alespon pro čtení normální pomer stran obrazovky o proti některým Android nudlím delané pro sledování filmů.

Co třeba Jaws na notebooku (má repráky, Windows jde dobře "ovládat" i na dálku v případě pomoci)
https://poslepu.cz/?s=jaws
Nebo se poptat přímo Radka Pavlíčka (klidně se na mě odvolej, že jsem tě navedl), šéfredaktora Poslepu.

Řešíte-li nějaký přístupnostní problém, napište nebo zavolejte. Rád vám pomohu.

https://poslepu.cz/o-mne/

Nevidomých znám tak 10. Na mobilních zařízeních (mobily/tablety) používají většinou iOS a co tam mají za aplikaci nevím Radek Pavlíček to bude vědět zcela jistě. Zkusím ho navést, aby nám tu odepsal.

Když seženeš starší funkční čtečku PocketBook 622 Touch, tak si můžeš nechat číst e-knihy česky s regulací hlasitosti a na přímé čtení lze nastavit velikost i typ písma. Nové PB už neumí předčítat česky. Jinak na čtení audioknih lze použít třeba mp3 přehrávač, bezdrátový reproduktor se slotem na SD (micro SD) kartu, případně dotykový mobil.

- Pocketbook není špatný, ale zrovna model 622 bych nevolil když PB nabízí podstatně lepší a novější řešení.
- Jednak proto, mimo to že vyšla skoro před 10 lety, a že novou už asi nesežene (u použitých je to trochu hazard) výrobce již neposkytuje podporu, nemá podsvícení a má osazenou ještě starou obrazovku typu Pearl která byla již před lety nahrazena typem "HD Carta + nadsvícení SmartLight".

- TTS, funkce která se může vždy hodit vyžadována nebyla, i když se z toho tady pomalu dělá pravidlo, na které existují určitě lepší alternativy.
Mobil a čtení knih pro takového člověka je snad skoro až nemožné, ovšem pro audio knihy + Bluetooth by to bylo zcela dostačující.
* Jinak co si budeme říkat integrované TTS u těchto čteček nebo PICO u čteček OS Android stoji stejně za h***. Co ujde tak je Zuzana a Iveta z Voix TTS Vocalizer které umi i interpunkční znaménka, a rozenají '?' nebo '!' etc ve větách čímž četba není tak monotónní.
Na IOS je vyborný software https://www.voicedream.com/reader/, ovšem verze pro zarizeni Android je jen osekaná verze IOS která nabízí podstatně více nastavení. Na android existuji aplikace zdrama se stejným nebo i lepším výsledkem jako Voice Aloud Reader a spousta dalších.

- Viděl jsem lidi se špatným zrakem číst i na klasických kapesních "6", ale jako minimum bych člověku kterému se degraduje zrak doporučil minimálně "7.8" která dokáže při použití většího fontu zobrazit na obrazovce více textu jako když jsme u toho Pocketbook u modelu [Inkpad 3] /740 (mimo to že nezanechává otisky prstů na obrazovce, umí číst audioknihy a formáty audio, má výborně zpracovanou funkci reflow která se hodí hlavně u skenovaných knih či PDF).
Nebo nový skoro "11" palcový [Inkpad X] s E INK CARTA MOBIUS (Inkpad X YouTube) ovšem cena je vůči konkurenci přemrštěná kde za stejnou cenu může mít kompletní zařízení Note od výrobce BOOX/Onyx (nebo likebook Mimas při preferencí mechanických tlačítek) s OS Android a možností instalaci aplikací z Google Play store ať pro TSS, tak audio nebo čtečku knih i když přechází třeba z Kindle nebo Kobo může nainstalovat jejich klienta pokračovat ve své četbě.

PS: U toho zařízení Likebook Mimas jsem hlavně ocenil mechanické tlačítka, ovšem v době kdy jsem ji mohl použít nebyl jeho SW zrovna nějak dobře optimizovany. Podsvícení obrazovky je ovšem na její velikost velmi dobře rovnoměrné což byl u prvních modelů s tak velkou obrazovkou technický oříšek.

Máš jistě právo na názor. PB 622 není samozřejmě nová, ale je osvědčená. Nové už TTS v češtině nemají. Navíc tahle umí i audioknihy v mp3 na sluchátka, případně připojené repro. Mám ji řadu let, ročně přečtu stovky knih a vytýkaný nekvalitní displej ani nasvícení, (ne podsvícení), mi nikdy nevadilo. Nic nenahradí klasické světlo. A špatně vidící člověk rozhodně nebude tuto vymoženost používat. Na poslech audia bych doporučoval menší BT reproduktor se slotem na kartu, případně i s rádiem. Přenosné, jednoduše ovladatelné. Na čtení pak nejlépe něco většího, nebyl by marný tablet, i když má aktivní displej. Velké čtečky jsou zase drahé, např. PocketBook InkPad X s 10" displejem za 10 tisíc, je podle mě moc. Tablet se pořídí za zlomek ceny.

Este taky navrh...co tak Youtube?
Na YT toho zozenies mrte vela od klasickych diel (prerobenych na rozhlasove verzie) az po profesionalne nacitane knihy.
ALebo rovno kupovat audio "knihy" myslim, ze som na to videl nejake specializovane eshopy.
Ja sam som uz takto "precital" pred spanim kopec knih a v podstate inak uz ani nezaspavam.
Btw zaoblena 32" by bola tiez riesenim.
https://pc.poradna.net/articles/2969695-je-fhd-rozlisenie-vhodne-pri-32-palcoch
Spominal som tam, ze ako jej vyuzitie v praxi vidim u slabsie vidiacich ludi.

Před pár lety jsem kupoval čtečku u specialisty, firmy Axos. Velká spokojenost. Teď jsem se tam díval, protože si pamatuji, že měli čtečku s českým předčítáním. Píšou, že když si koupíš u nich čtečku Onyx Boox Poke Pro že k ní prodají návod na instalaci předčítání češtiny. Bohužel ji nemají, musel bys koupit jinde a s nimi se domluvit že i tak ten postup poskytnou... Viz https://www.axos.cz/onyx-boox-poke-pro/

Doplním pokec k tomu předčítání: https://ebookexpert.cz/ctecka-s-ceskym-predcitanim-textu-tts-onyx-boox-poke-pro/
Ještě ke čtečce: http://www.ebook-ctecky.cz/onyx-boox-poke-pro-vice-nez-8000-eknih-a-program-na-konverzi-formatu

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru