Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
U každé komponenty to očekávám jinak. Disky začnou teprve mizet, protože Chia. Levné APUs se objeví…
Moas 30.04.2021 17:29
Moas
Myslim, ze to rozcileni neni kvuli tomu, ze se grafiky pouzivaji na vypocty misto na hry, ale ze se…
RedMaX 30.04.2021 18:29
RedMaX
Súhlas, inak je zaujímaví trend kedy reálna hodnota peňazí klesá ale určená hodnota stúpa. Dakedy dá…
Ale 30.04.2021 19:28
Ale
Ja uz moc papirovky ani mince nepouzivam, vetsinu veci platim kartou teda virtualnima penezma. Peniz…
RedMaX 30.04.2021 20:04
RedMaX
Tady je zase ve hre jina duvera - ze zadny stat, ani EU, ti na ty penize nedosahne, takze nehrozi pr…
gilhad 01.05.2021 04:43
gilhad
Nemas pravdu, bitcoin a spol. paradoxne zacaly rust proto, ze do nich zacaly investovat bezne bankov… poslední
RedMaX 01.05.2021 08:52
RedMaX

U každé komponenty to očekávám jinak.
Disky začnou teprve mizet, protože Chia.
Levné APUs se objeví do pár měsíců, hlavní mánie vybavování všech technikou kvůli práci a studiu z domu již pominula.
Grafiky začnou být dostupné teprve tehdy, až v nich bude na HW úrovni blokována těžba (což nevím, jak by v reálu výrobci udělali) nebo až stoupne cena elektřiny na takovou míru, že se těžba přestane vyplácet. Případně až bude těžba vyloženě zakázána a systematicky potírána. Což se nestane nikdy. Nebo až vyšplhá cena grafických karet na úroveň, kdy je těžaři nebudou chtít kupovat.

Upřímně řečeno - grafické karty jsou "jen" výpočetní jednotka. Kde je psáno, že jsou určené pro hráče her a těžaři je nemají používat? Proč to není naopak?

Netěžím a nevěřím v kryptoměny, ale zároveň nechápu vztek hráčů a jejich představy, že "mají právo na silné grafické karty za pár šupů".
Silnější pes m*dá.

Myslim, ze to rozcileni neni kvuli tomu, ze se grafiky pouzivaji na vypocty misto na hry, ale ze se pocita nesmyslny vypocet a ze hrat hry na tom dava vetsi smysl. Pro nazornost, kdyby existoval realny projekt, jak vypocitat, na ktere planete ve vesmiru je zivot, tak se do toho zapojim taky a nikdo by ani nemeknul, ze nejsou grafiky na hry. Ale nesmyslna spotreba energie na nesmyslne kryptomeny? Nedivim se, ze to lidi stve.

---

Jinak si myslim, ze "peak" kryptomen nebude trvat dlouho. Nicmene neni nedostatek grafik zdaleka jen o kryptomenach, takze se domnivam, ze grafiky budou normalne na trhu nejdriv v polovine 2022. Nejsou substraty na plosne spoje, neni dostatek 7nm wafferu, takze neni dostatek cipu pro grafiky. Samsung sotva zvladl vyrobu 7nm u vetsich cipu, TSMC nema kapacity na procesory od AMD, konzole Xbox a PS5 a jeste grafiky AMD, takze ty se upozadily, atd.

Mozna bude problem vyresen az 2023, protoze NVidia chysta prespristi generaci grafik uz cipletovou (Hooper) a snad i AMD ma plany na cipletovou vyrobu grafik, ale taky asi jeste ne RDNA3, ale az nasledujici a velke monolity proste uz jsou problem od 7nm niz a resi to az ciplety.

Súhlas, inak je zaujímaví trend kedy reálna hodnota peňazí klesá ale určená hodnota stúpa. Dakedy dávno si mal mince z pravého drahého kovu... teraz máš papierovky a mince sú len atrapa "drahých kovov" ktoré ale reálne sú hodne lacné. A ešte k tomu prišla kryptománia kedy reálna hodnota je vlastne nulová, lebo takýto krypto peniaz nemá žiadnu fyzickú podobu, zatiaľ čo určená hodnota je tak absurdne vysoká.

Inak že tieto kryptomeny sú totálny nezmysel, je jasné, a dakde som čítal že v podstate 90% ich hodnoty vlastní len veľmi malá skupinka ľudí.

Ja uz moc papirovky ani mince nepouzivam, vetsinu veci platim kartou teda virtualnima penezma. Penize jsou jako zprostredkovatel obchodu dnes zalozene ciste na duvere, tudiz neni treba je mit fyzicky. Pracuju, vydelam penize a verim, ze si za ne budu moct neco koupit. Prodejce zase veri, ze si neco koupim a jelikoz je temer jiste zaroven nekoho zakaznikem, taky veri. No a ta duvera vytvari tu hodnotu. Vyhodu vidim, ze urcitou duveru vytvari i stat, ktery za ty penize castecne ruci. Cim je stat silnejsi, tim ma vetsi duveru a jeho penize vetsi cenu.
U kryptomeny je to podobne, akorat tam neni zadna vyznamna autorita, ktera by tu duveru podporila, ale musi si jednotlivi ucastnici te hry duverovat navzajem. Jediny problem, ktery se mi na kryptomene silne nelibi je ten, ze tu duveru podporuje skrz spotrebu energie a kryptomena ma obecne tim vetsi duveru, cim vic energie dokaze spotrebovat. To je cesta do pekla, v podstate na nas denodenne chrli EU masirku o nutnosti se chovat ekologicky a pak dovoluje provadet takoveto zverstvo, silene.

Tady je zase ve hre jina duvera - ze zadny stat, ani EU, ti na ty penize nedosahne, takze nehrozi pripad kyperskych (i jinych) bank, ktere ze dne na den z tvojich jednicek a nul urizly kus a rekly ti, ze mas proste smulu. U bitcoinu tohle nehrozi, stejne jako u zlata v ruce. Taky nehrozi statni inflace, kdy ti penize (i ulozene a urocene v bance) ztraci hodnotu podle rozhodnuti vlady. Naopak hrozi to, ze bitcoin sam reaguje hodne na poptavku (a nabidku), takze po predchozim rustu muze klidne zase padat (i kdyz je tu docela sance, ze bude reagovat na zmeny oficialnich platidel opacnym posunem - jak se bude duvera presouvat sem a tam a jak moc s tim budou staty verglovat).

Ta duvera ve stat zase neni tak univerzalni, mnozi jeste pamatuji menovou reformu, kdy jeden den byla mena "pevna a stabilni" a druhy den najednou byly penize fuc https://www.investujeme.cz/clanky/antonin-zapotocky-nase-mena-je-pevna-a-menova-reforma-nebude/
Kypr, Recko a dalsi jsou trochu mene razantni pripominky, ze to jde udelat i v soucasnosti, nejen pred 70 lety. A od sametove revoluce nase penize taky diky inflaci spadly na mene nez 10% puvodni hodnoty (tech 10% trvalo neco kolem 10 let, pak se to zpomalilo, ted to zase zrychluje).
A pochopitelne se to netyka pouze Evropy. Takze rada lidi ma docela dobry duvod, proc diverzifikovat portfolio a v "oficialnich penezich" drzet jen nejakou malou cast - zbytek ukladat nekam jinam - do pozemku, akcii, kryptomen, zlata, stribra, nemovitosti ...

A samozrejme co se bitcoinu tyce, tak EU takovehle veci nedovoluje provadet, protoze se ji na dovoleni proste nikdo nepta a EU nema prostredky, silu a vuli na to, aby je dokazala odstavit.

Nemas pravdu, bitcoin a spol. paradoxne zacaly rust proto, ze do nich zacaly investovat bezne bankovni instituce a to, ze se staly investicnim nastrojem klasickych instituci, posililo jejich duveru a proto jdou ted vytrvale nahoru. A presne tady jsme v bode, kdy by EU zasahnout mohla a v tu chvili by kryptomeny zase zacaly padat na hodnoty dane duverou beznych tezaru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru