Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je to zákonom?

Ahoj, prečo do "dialogov" vo filmoch, relácií, rozhovorov dávajú t.zv. podcast = "hudbu",
ani niekedy netreba, ale fakt že je hlasnejšia, tak ničia zážitok a pochopiteľne veľakrát
odchádzam, alebo sledujem radšej ako nemý film. Prosím, ako to vyžiadať od a zdá sa
všetkých televízií. Ak by to robili aj na Viasat programoch, tv vyhodím.

Předmět Autor Datum
Hudba dotvari atmosferu. Podcast neznamena hudba. Televizi nemam uz pres deset let, tak netusim co d…
Dwane Dibbley 14.08.2021 11:03
Dwane Dibbley
Tohle často vzniká špatným převodem 5.1 zvuku na stereo. Dialogy jsou obvykle ve středovém reprodukt…
Wikan 14.08.2021 11:18
Wikan
Dodám, že nejlépe ten downmix na stereo zvládá ČT, tam si to zvukaři dokáží ohlídat a nastavit, na N…
Zdenál 14.08.2021 15:57
Zdenál
Nojo, nojo! Dělám zvukařinu poctivě :-). A fláká to i Česká. Ale znám zvukaře (nebudu jemnovat), o t…
Rce 14.08.2021 23:05
Rce
Hele, tohle mě zajímá. Pokud budu mít film (např. v *mkv) v 5.1 zvuku, ale doma mám jen stereo, lze…
L-Core 15.08.2021 07:34
L-Core
Přehrávače se o to obvykle nějakým způsobem postarají samy. U těch lepších si s tím i můžeš pohrát,…
Wikan 15.08.2021 15:45
Wikan
Není to podcast ale podkres (teaser). Nemám rád prznění češtiny podivnými novotvary. Notabene, když…
Rce 14.08.2021 23:09
Rce
Někdy si říkám, že zvukař musí být hluchý. Dřív se to vysvětlovalo tím, že nevěřili svému sluchu a k…
ml1 17.08.2021 13:40
ml1
Myslím, že "hluchý" je nepravděpodobnější případ hned po intergaliktickém zlu zvaném "loudness wars"…
gilhad 17.08.2021 14:22
gilhad
Tak rafiky (dnes displeje) na myšpultu jsou hlavně proto, aby se nezahltil další řetězec. Nad určito… poslední
Rce 18.08.2021 00:40
Rce
No úplne to zabije ešte keď je do pôvodného dokumentu namiešaný dabing.
sakraforte 17.08.2021 14:52
sakraforte

Dodám, že nejlépe ten downmix na stereo zvládá ČT, tam si to zvukaři dokáží ohlídat a nastavit, na Nově nebo Primě převod odfláknou bohužel u většinu filmů a pak se na ně dá koukat jen s neustálým štelováním hlasitosti (na dialog zesílit, na akční scény zeslabit).

Hele, tohle mě zajímá.
Pokud budu mít film (např. v *mkv) v 5.1 zvuku, ale doma mám jen stereo, lze se s tím nějak vypořádat, aby dialogy byly hlasitostně odpovídající k tomu zbytku, hlavně akčním výbuchům? Vypořádat - myslím online v nějakém SW přehrávači v PC - nebo je nutné to prohnat nějakým editorem?

Není to podcast ale podkres (teaser). Nemám rád prznění češtiny podivnými novotvary. Notabene, když nevíš, co znamenají. Zákon na to není, je jen zákon, že už reklama nesmí více hulákat, jak film. Dříve film byl -5db a reklama +5.

Někdy si říkám, že zvukař musí být hluchý. Dřív se to vysvětlovalo tím, že nevěřili svému sluchu a koukali na rafiky mixáku, které ale měli tu nevýhodu, že nerespektovaly fiziologický vjem (proto zkušení zvukaři se neřídili jenom tím). Dneska v době počítačového zpracování, kde je možné takové věci přesně vypočítat, taková výmluva nemůže projít.
Ale tak u filmů to ještě chápu (i když to považuju za pitomé), ty jsou určené pro zdravé lidi. Ale nevím, jestli jste viděl, jak vypadají zprávy pro sluchově postižené (vysílá je česká televize někdy kolem osmé večer), to si vždy říkám, že musí mít z toho nesmyslného hudebního podkladu děsnou radost (přitom v "normálních" zprávách nic takového neni).
Jestliže hudba (vjemově) přehlušuje slova, pak nevím, jestli se ještě dá mluvit o podkresu.
Ale s tak vážným případem jsem se už dávno nesetkal, to bylo běžné ve filmech přelomu tisíciletí, stejně jako zběsilé šoupání zvuku zleva do prava, měl jsem za to, že už se zvukaři uklidnili a nemají potřebu přehlušovat slova nebo ukazovat, uživateli, že má opravdu stereo.
Může to také být nějakým nastavením TV, při kterém mluvené slovo skoro zmizí.

Zákon byl na reklamy. Od té doby se taky hůř vystřihují, nejsou totiž na časové ose tak dobře vidět (rozdíl víc jak 10dB byl na lineární ose opravdu propastný a reklamy byly tak vidět na první pohled). Že byly hlasitější nevadilo, televize měla vyrovnávání hlasitosti, které na přesně tyto situace reagovalo překvapivě dobře (když jsem to viděl na jiné televizi bez něj, nestačil jsem se divit, o co přicházím). Pokud jde o střih, používám už dávno jiný program, který mi náhled zvuku neukazuje, takže ani to už mi nechybí.

Myslím, že "hluchý" je nepravděpodobnější případ hned po intergaliktickém zlu zvaném "loudness wars", založeném na teorii, že skladba nemá mít žádnou dynamiku, ale hlasitější pasáže se musí ořezat na úroveň tišších a pak všechno vytáhnout na co nejvyšší zesílení, čert vem i zkreslení, hlavně že to bude tupě řvát o fous víc, než konkurence.
Takže je úplně fuk, jestli to posloucháš na audiofilských bednách ve zvukovém studiu, nebo čínských špuntech za dvacku v metru, ten hluk z toho leze stejný, protože už v té nahrávce stejně víc není.

Tak rafiky (dnes displeje) na myšpultu jsou hlavně proto, aby se nezahltil další řetězec. Nad určitou úroveň by to bylo "přeřvané" a následující elektronika by to zkreslila. Takž ukazatelé zajistí, aby to nebylo zkreslené. Samozřejmě, lze nastavit automatiku, ale ta je přeci jen "hloupá". To právě, když je hlasitý podkres, má zvukař zapnutou automatickou kompresi a má nohy na stole. Pak to dopadne, že silná řeč je potlačena a slabý podkres začne burácet. Nějaké počítačové zpracování není prakticky možné, protože výsledný mix schvaluje (a je u toho) režie - aby v tom byl nějaký umělecký záměr. Aby to bylo správně panorámované a podobně. Když hudba huláká víc, jak mluvené slovo, je to bordel :-)

Pro neslyšící nanejvýš píšu titulky, nevím proč má Česká hudební podkres, asi pro slyšící, co na to koukají, neslyšícímu je to fuk.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru