Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno open-source alternatívne programy

Nazdar, hľadám už dlhšie spoľahlivý, jednoduchý, open-source bezplatný nástroj na systéme W10 na monitoring. Vždy som využíval a stále používam CPU-Z/HWmonitor/CrystalDiskInfo ale postupne som prakticky u všetkého prešiel na open-source alternatívu. Poznám https://openhardwaremonitor.org/ ale ten nenájde všetko tak ako HWmonitor. Existuje niečo kde by to bolo všetko v jednom? Čiže informácie o HW, teploty, hodnoty... Dávnejšie som mal AIDA64 a tam bolo všetko, lenže je to platené. Teraz nedávno som objavil Double Commander ako náhradu za Total Commander.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V čem jsou lepší open source programy než freeware? Ani u jednoho se za program platit nemusí a nezn…
RedMaX 29.01.2023 16:23
RedMaX
Že je něco open source, jestě nemusí nutně znamenat, že je to taky zdarma.
Wikan 29.01.2023 16:36
Wikan
V čem jsou lepší open source programy než freeware? Jen bych chtel dodat, ze Open source je mene b…
HPET 29.01.2023 16:50
HPET
Open Source je IMHO naopak výrazně bezpečnější, než proprietální, protože se tam chyby řeší a může j…
gilhad 29.01.2023 18:47
gilhad
Open Source je IMHO naopak výrazně bezpečnější Log4J/Shell, Kaseya, Equifax break ti nic nerika ? S…
HPET 29.01.2023 18:57
HPET
Equifax je kapitola sama o sobě :-) https://snyk.io/blog/report-shows-the-equifax-breach-was-entirel… poslední
gilhad 30.01.2023 11:13
gilhad

V čem jsou lepší open source programy než freeware? Ani u jednoho se za program platit nemusí a neznám případ, kdyby licenční podmínky freewaru nevyhovovaly domacímu uživateli.

Třeba CrystalDiskInfo je navíc jako freeware bez omezení.

Nerozumim hledání open source alternativy, když máš něco, co funguje a znáš to a můžeš to bez omezení používat.

Jistě Double Commander je skvělý open source program jako náhrada Total Commanderu tam, kde ten TC mít nemohu. Jinými slovy na doma jsem si koupil licenci TC, protože je to skvělý program, ale v práci ji zaměstnavateli kupovat rozhodně nebudu a on si ji nekoupí, takže jsem rád, že existuje Double Commander a vlastně jsem v něm nenarazil na nic, co bych potřeboval a on to neuměl.

Podle mého názoru není důvod hledat na všechno open source.

Open Source je IMHO naopak výrazně bezpečnější, než proprietální, protože se tam chyby řeší a může je řešit každý. Navíc autoři nemají takovou tendenci tam cpát nejrůznější backdoory a telemetrie a podobné hovadiny, protože by se to profláklo hned, dost by se tím znemožnili a pokud by ta věc za to vůbec stála, ta celkem pravděpodobně by se obratem vyskytla verze s daným backdoorem/spymetrií/etc odstraněnou.

Co se podpory týče - u MS jsem se jí v době, kdy jsem jeho produkty používal, v rozumné podobě z oficiálních míst nedočkal (...a zkoušel jste to vypnout a zapnout (což jsem samozřejmě zkusil taky, i když bylo jasné, že v tom chyba není) u problémů se systémovými voláními jako o podpoře mluvit fakt nejde). V Open Source mám nezřidka reakci na bugreport od autorů do dvou, tří dnů, často i s opravou. Kromě toho mám většinou dostupnou i nějakou bugzillu, kde můžu zadávat ty bugreporty, zkoumat bugreporty zadané/řešené jinými lidmi a získat řešení, které ještě třeba nebylo publikováno v mainstreamu, bylo odmítnuto pro nějaké nedostatky (které mi nevadí), pracuje se na něm a váhá se mezi variantami ... tohle jsem u proprietálního SW ještě neviděl a přitom je to první místo, kam se obvykle koukám ...

Open Source je IMHO naopak výrazně bezpečnější

Log4J/Shell, Kaseya, Equifax break ti nic nerika ? Staci se podivat na stranky OpenSSF.
Realita je ale zhruba takova : https://thenewstack.io/openssf-aimed-to-stem-open-source-security-problems-in-2022/
Viz.
Rok 2022 byl sakra rok pro problémy s open source zabezpečením, ale zároveň Open Source Security Foundation (OpenSSF) udělala maximum, aby pomohla zabezpečit životně důležitou programovací infrastrukturu.
.. se to s bezpečností softwaru s otevřeným zdrojovým kódem hodně zvrtlo. Mám samozřejmě na mysli zranitelnost Log4J . Už je to přes rok a pořád to tu visí.
OpenSource security :
https://snyk.io/series/open-source-security/software-dependencies/
https://snyk.io/series/open-source-security/

Equifax je kapitola sama o sobě :-)
https://snyk.io/blog/report-shows-the-equifax-breach-was-entirely-preventable/
As most readers are already aware, Equifax failed to patch a known vulnerability in Apache Struts, a very commonly used open source Java web framework.
Jinými slovy - neupdatovali i když chyba byla objevena a opravena - on ten Equifax tam měl víc podivností v přístupu k bezpečnosti a moc se nestaral ...
Log4J se tu mihnul, byl odhalen, vysvětlen a opraven a hlavní problém je, že se spousta uživatelů vykašlala na kritické bezpečnostní updaty a používala dál starou verzi. S tím se těžko čosi robí...
Mě se nijak zvlášť netýkal, jen jsem zkouknul, že ho nepoužívám na žádném svém, ani svěřeném počítači a tím bylo vyřešeno.
Bezpečnostní incident jsme měli jen jeden, nepřišlo se o žádná data, jen přez nás někdo zkusil DDOSovat skrze NTP server (zdroj času) a fixnuli jsme to ten samý den. A to jsme měli někoik stovek počítačů rozestrkaných po celých Čechách a okolí (Slovensko, Polsko ...) všechno pověšené na internetu, pokud možno 24/7/365 (výpadky byly na straně infrastruktury zákazníků).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru