Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno open-source alternatívne programy

Nazdar, hľadám už dlhšie spoľahlivý, jednoduchý, open-source bezplatný nástroj na systéme W10 na monitoring. Vždy som využíval a stále používam CPU-Z/HWmonitor/CrystalDiskInfo ale postupne som prakticky u všetkého prešiel na open-source alternatívu. Poznám https://openhardwaremonitor.org/ ale ten nenájde všetko tak ako HWmonitor. Existuje niečo kde by to bolo všetko v jednom? Čiže informácie o HW, teploty, hodnoty... Dávnejšie som mal AIDA64 a tam bolo všetko, lenže je to platené. Teraz nedávno som objavil Double Commander ako náhradu za Total Commander.

Předmět Autor Datum
Double Commander není náhrada, ale náhražka. ;-) nový
host 29.01.2023 15:21
host
V čem jsou lepší open source programy než freeware? Ani u jednoho se za program platit nemusí a nezn… nový
RedMaX 29.01.2023 16:23
RedMaX
Že je něco open source, jestě nemusí nutně znamenat, že je to taky zdarma. nový
Wikan 29.01.2023 16:36
Wikan
V čem jsou lepší open source programy než freeware? Jen bych chtel dodat, ze Open source je mene b… nový
HPET 29.01.2023 16:50
HPET
Open Source je IMHO naopak výrazně bezpečnější, než proprietální, protože se tam chyby řeší a může j… nový
gilhad 29.01.2023 18:47
gilhad
Open Source je IMHO naopak výrazně bezpečnější Log4J/Shell, Kaseya, Equifax break ti nic nerika ? S… nový
HPET 29.01.2023 18:57
HPET
Equifax je kapitola sama o sobě :-) https://snyk.io/blog/report-shows-the-equifax-breach-was-entirel… poslední
gilhad 30.01.2023 11:13
gilhad
V čem jsou lepší open source programy než freeware? No, zejména v tom, že mám k dispozici zdrojáky,… nový
gilhad 29.01.2023 18:28
gilhad
Ten tvuj OHWM neni uz nekolik let aktualizovany, "tudiz novejsi HW nemusi byt korektne rozeznan". Pr… nový
HPET 29.01.2023 16:25
HPET
host: Pre mňa je DC(Double Commander) náhradou TC. Ja som ho vždy používal okrajovo a občas využívam… nový
KMX 29.01.2023 16:50
KMX
Výhody sú hlavne z pohľadu bezpečnosti. Program s otvoreným kódom ktorý je na trhu už nejaký čas a j… nový
RedMaX 29.01.2023 17:06
RedMaX
Kolik z těch lidí rozumí programovému kódu a kolik jich šlo do zdrojáku a kontrolovalo to. No, např… nový
gilhad 29.01.2023 18:58
gilhad
U mě o přechodu na Linux rozhodla už dávno jeho filosofie... Lepšie to nejde vyjadriť. To je totiž… nový
KMX 29.01.2023 20:30
KMX
Ta filosofie linuxu je tak dokonalá, že sám přiznáváš, že si nedokážeš představit život bez Windows.… nový
RedMaX 29.01.2023 22:24
RedMaX
U mě je to jednoduché, dokud na linux nebudou převedené všechny hry na Steamu a GOGu a dokud tam neb… nový
Rce 29.01.2023 20:13
Rce
Jmenuj jediný lepší než XnView Classic a jmenuj něco, co by aspoň vzdáleně připomínalo Adobe Photosh… nový
RedMaX 29.01.2023 22:20
RedMaX

V čem jsou lepší open source programy než freeware? Ani u jednoho se za program platit nemusí a neznám případ, kdyby licenční podmínky freewaru nevyhovovaly domacímu uživateli.

Třeba CrystalDiskInfo je navíc jako freeware bez omezení.

Nerozumim hledání open source alternativy, když máš něco, co funguje a znáš to a můžeš to bez omezení používat.

Jistě Double Commander je skvělý open source program jako náhrada Total Commanderu tam, kde ten TC mít nemohu. Jinými slovy na doma jsem si koupil licenci TC, protože je to skvělý program, ale v práci ji zaměstnavateli kupovat rozhodně nebudu a on si ji nekoupí, takže jsem rád, že existuje Double Commander a vlastně jsem v něm nenarazil na nic, co bych potřeboval a on to neuměl.

Podle mého názoru není důvod hledat na všechno open source.

Open Source je IMHO naopak výrazně bezpečnější, než proprietální, protože se tam chyby řeší a může je řešit každý. Navíc autoři nemají takovou tendenci tam cpát nejrůznější backdoory a telemetrie a podobné hovadiny, protože by se to profláklo hned, dost by se tím znemožnili a pokud by ta věc za to vůbec stála, ta celkem pravděpodobně by se obratem vyskytla verze s daným backdoorem/spymetrií/etc odstraněnou.

Co se podpory týče - u MS jsem se jí v době, kdy jsem jeho produkty používal, v rozumné podobě z oficiálních míst nedočkal (...a zkoušel jste to vypnout a zapnout (což jsem samozřejmě zkusil taky, i když bylo jasné, že v tom chyba není) u problémů se systémovými voláními jako o podpoře mluvit fakt nejde). V Open Source mám nezřidka reakci na bugreport od autorů do dvou, tří dnů, často i s opravou. Kromě toho mám většinou dostupnou i nějakou bugzillu, kde můžu zadávat ty bugreporty, zkoumat bugreporty zadané/řešené jinými lidmi a získat řešení, které ještě třeba nebylo publikováno v mainstreamu, bylo odmítnuto pro nějaké nedostatky (které mi nevadí), pracuje se na něm a váhá se mezi variantami ... tohle jsem u proprietálního SW ještě neviděl a přitom je to první místo, kam se obvykle koukám ...

Open Source je IMHO naopak výrazně bezpečnější

Log4J/Shell, Kaseya, Equifax break ti nic nerika ? Staci se podivat na stranky OpenSSF.
Realita je ale zhruba takova : https://thenewstack.io/openssf-aimed-to-stem-open-source-security-problems-in-2022/
Viz.
Rok 2022 byl sakra rok pro problémy s open source zabezpečením, ale zároveň Open Source Security Foundation (OpenSSF) udělala maximum, aby pomohla zabezpečit životně důležitou programovací infrastrukturu.
.. se to s bezpečností softwaru s otevřeným zdrojovým kódem hodně zvrtlo. Mám samozřejmě na mysli zranitelnost Log4J . Už je to přes rok a pořád to tu visí.
OpenSource security :
https://snyk.io/series/open-source-security/software-dependencies/
https://snyk.io/series/open-source-security/

Equifax je kapitola sama o sobě :-)
https://snyk.io/blog/report-shows-the-equifax-breach-was-entirely-preventable/
As most readers are already aware, Equifax failed to patch a known vulnerability in Apache Struts, a very commonly used open source Java web framework.
Jinými slovy - neupdatovali i když chyba byla objevena a opravena - on ten Equifax tam měl víc podivností v přístupu k bezpečnosti a moc se nestaral ...
Log4J se tu mihnul, byl odhalen, vysvětlen a opraven a hlavní problém je, že se spousta uživatelů vykašlala na kritické bezpečnostní updaty a používala dál starou verzi. S tím se těžko čosi robí...
Mě se nijak zvlášť netýkal, jen jsem zkouknul, že ho nepoužívám na žádném svém, ani svěřeném počítači a tím bylo vyřešeno.
Bezpečnostní incident jsme měli jen jeden, nepřišlo se o žádná data, jen přez nás někdo zkusil DDOSovat skrze NTP server (zdroj času) a fixnuli jsme to ten samý den. A to jsme měli někoik stovek počítačů rozestrkaných po celých Čechách a okolí (Slovensko, Polsko ...) všechno pověšené na internetu, pokud možno 24/7/365 (výpadky byly na straně infrastruktury zákazníků).

V čem jsou lepší open source programy než freeware?

No, zejména v tom, že mám k dispozici zdrojáky, takže si můžu a smím (dvě různé věci) upravit cokoli se mi zamane. Čehož často využívám.
Taky se tam snáz dá uvnitř něco dohledat (např. "co dělá tohle přesně", "odkud leze tato hláška" a tak).
Dají se tam opravit chyby, nebo nedokonalosti a mít je opravené nějak hned, v oficiální verzi pak případně odborněji až na bugreport zareaguje autor (a často je ta reakce v řádu dní).
A taky je tam větší šance, že pokud by tam byl nějaký podraz, tak na něj někdo přijde - a protože je tohle známo už při tvorbě, tak menší šance, že tam autor něco vůbec bude zkoušet dát.
A pokud skončí podpora, tak si to můžu klidně portovat na novější verze sám (jo, udržuju si takhle pár věcí, co jako "deprecated" vypadly už před děsnou řadou let, ale mě furt vyhovujou).

Celkově se to u mě týká (nebo týkalo) spousty různých věcí, od blbostí jako gadgetů do slitu, přez nějaké UX úpravy v KMail-u až po drobné zásahy do kernelu.

Ten tvuj OHWM neni uz nekolik let aktualizovany, "tudiz novejsi HW nemusi byt korektne rozeznan".
Pro lepsi podporu si stahni jeho aktualizovanou verzi : https://github.com/sergiye/openhardwaremonitor/releases

Nevim jake informace ti nezobrazuje, ale pri zkouzce LibreHardwareMonitoru coz je klon https://www.hwinfo.com/ jsou veskere informace od napajeni, teplot a vytizeni zobrazeny :
https://github.com/LibreHardwareMonitor/LibreHardwareMonitor/releases

Krome toho podporuje i Remote Web sensor, kde muzes hodnoty HW sledovat i na dalku.
PS: Popripade jestli ti chybi nejake informace bez do menu a zakrizkuj "zobrazit skryte senzory" (Show hidden sensors).

[hwinfo-screen-1024x728.jpg]

host: Pre mňa je DC(Double Commander) náhradou TC. Ja som ho vždy používal okrajovo a občas využívam hromadné premenovanie. Všetko čo bolo v TC mám aj teraz. Nič som tam nenašiel také žeby niečo chýbalo a práve naopak v základom nastavení pôsobí jednoduchšie. Po kliknutí pravým na súbor mám okamžite voľby ako v prieskumníkovi windows.

RedMaX: Výhody sú hlavne z pohľadu bezpečnosti. Program s otvoreným kódom ktorý je na trhu už nejaký čas a je teda preverený množstvom ľudí je bezpečnejší ako zamknutá freeware skrinka v ktorej môže byť všeličo navyše v cene - zadarmo. Je to tak trocha pokrytectvo z pohľadu že to riešim na windowse ale už dlhšie sa na to pozerám že radšej jeden zlý policajt(W10) ako ešte ďalšia hromada od tretích strán. Navyše je tu ďalší faktor. Open-source sa dá brať ako taká predpríprava na plnohodnotný prechod na linux v horizonte 5 rokov. Ak si už teraz osvojím tie programy tak mám potom ľahší prechod. Linux používam len okrajovo, neviem si zatiaľ predstaviť žiť bez windowsu(smutné konštatovanie). Súhlasím ale s tebou že nie úplne všetko môže byť open-source.

HPET: vďaka, ten vyzerá lepšie ako OpenHardwareMonitor. Síce ani tento nezobrazuje info o RAM ale nevadí, to je tak nejak menej podstatné čiže ak nič lepšie nenájdem tak beriem tento LibreHardwareMonitor.

Výhody sú hlavne z pohľadu bezpečnosti. Program s otvoreným kódom ktorý je na trhu už nejaký čas a je teda preverený množstvom ľudí je bezpečnejší

Kolik z těch lidí rozumí programovému kódu a kolik jich šlo do zdrojáku a kontrolovalo to.

Můžeš mít létama prověřený program, ale pokud je do verze 56.78 čistý, neznamená to, že autor nepodlehne nějakému svodu a ve verzi 56.79 tam nenasadí adware. (Třeba.) Vůbec přitom nerozhoduje, jestli je nebo není program open source.

Z linuxu mohu říct, že vychytávky typu CPU-Z/CrystalDiskInfo/MSI Afterburner tam neexistují. Jako jsou tam různé programy tohoto směru, ale nic tak vychytaného jako jsou ty freeware aplikace pro Windows. Jinak ale o možném přechodu na linux rozhodně takovéto drobnosti aspoň u mě rozhodovat nebudou.
U mě je to jednoduché, dokud na linux nebudou převedené všechny hry na Steamu a GOGu a dokud tam nebudou existovat stejně vymakané prohlížeče a editory fotek a bitmapových obrázků, pak se budu držet Windows. :-)

Kolik z těch lidí rozumí programovému kódu a kolik jich šlo do zdrojáku a kontrolovalo to.

No, například třeba já. A spoustu věcí jsem i pomáhal řešit.

Pokud autor podlehne nějakému svodu, tak je to například velice snadno vidět a dohledatelné z rozdílů mezi verzemi (který je v případě opensource dostupný takřka automaticky, zatímco u closedsource prakticky nikdy).

U mě o přechodu na Linux rozhodla už dávno jeho filosofie a způsob práce, který mi přišel výrazně pohodlnější a lepší, než ten u Windows. Prostě dávám přednost tomu, když s patřičným oprávněním můžu na sebe vzít zodpovědnost a rozhodnout co a jak, a když programy obecně dělají to, co jim přikážu, nikoli co si myslí, že by to mohlo znamenat, kdybych nevěděl co dělám a co si vybírám. Navíc samozřejmě možnost velice snadno ty programy kombinovat a výhodně je propojovat.

(Například v nějaké takové poradně kdysi někdo řešil problém zpracování dat, že na tom už dělá týden, napsal podle návodů přez 300 řádků a pořad se to moc neblíží jeho představám ... já mu tam za čtvrt hodiny napsal kompletní řešení na jeden řádek, které to plně řešilo a nejvíc času mi na tom zabralo si udělat data pro testování ... to jsou přeně ty případy, kdy CLI rules)

U mě o přechodu na Linux rozhodla už dávno jeho filosofie...

Lepšie to nejde vyjadriť. To je totiž jadro celej problematiky. Účelom najpopulárnejšieho desktopového systému je diametrálne niečo odlišné ako v prípade linuxu. Zbytočne sa nad tým vlastne aj pozastavovať nakoľko MS má svoju filozofiu. Možno im ale ten ekosystém predsa len padne, dajme tomu za 10 rokov. Dávajú ľuďom to čo chcú a čo si berú zatiaľ zaujíma maximálne niekoho z oblasti IT.

Ta filosofie linuxu je tak dokonalá, že sám přiznáváš, že si nedokážeš představit život bez Windows. Jinými slovy si odporuješ, neboť ta filosofie zjevně nefunguje tak dobře jako filosofie Microsoftu, když oba konkurenční OS Windows i linux jsou tu téměř stejně dlouho, ale ty jsis stejně vybrals Windows.

U mě je to jednoduché, dokud na linux nebudou převedené všechny hry na Steamu a GOGu a dokud tam nebudou existovat stejně vymakané prohlížeče a editory fotek a bitmapových obrázků, pak se budu držet Windows.

Hry nehraju ale prohlížeče a editory fotek a obrázků (i sám jsem jeden vymakaný udělal) jsou vymakanější než u Widlí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru