Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Rozdíl je podstatý. Windows nainstaluješ a funguje. Linux nainstaluješ a pak musíš týden hledat, co…
RedMaX 17.02.2023 09:08
RedMaX
Nesmysl. (a to pisu jako spokojeny W10 user)
lucifer 17.02.2023 09:10
lucifer
Zrovna jsem v procesu instalace Windows 10 a Ubuntu 22.04 LTS. Windows byly za dvě hodinky, s linux…
RedMaX 17.02.2023 09:38
RedMaX
A jaký tam máš problém? Já mám na USB Live Ubuntu a úplně v pohodě. Na druhém PC mám Ubuntu nainstal…
Lukas1982 17.02.2023 10:49
Lukas1982
Při bootu ACPI Error a vyběhne to asi milionkrát. Tak hledám na netu a prý je to dlouholetá chyba, l…
RedMaX 17.02.2023 12:41
RedMaX
Při bootu ACPI Error a vyběhne to asi milionkrát. Tak hledám na netu a prý je to dlouholetá chyba, l…
HPET 17.02.2023 13:49
HPET
Ano, ale máš počítač, nahodíš tam nové Ubuntu a začne ti to vypisovat tunu hlášek, takže hledáš, kde…
RedMaX 17.02.2023 18:14
RedMaX
Ano, ale máš počítač, nahodíš tam nové Ubuntu a začne ti to vypisovat tunu hlášek, takže hledáš, kde…
HPET 17.02.2023 22:21
HPET
Ta "prasarna" je ale dana tim ze HEVC potrebuje "licenci", neni zadarmo. Nikde. Akorat si ho platis…
lucifer 18.02.2023 11:27
lucifer
Nesouhlasím. Ta "prasárna" je dána tím, že MS chce neznalé uživatele s Windows 10 naučit platit ve S…
kacikac 18.02.2023 11:38
kacikac
H.265 prehravam zdarma pres MPC, doplnek jsem musel dokoupit kvuli VR brylim ktery pouziva prehravac…
HPET 18.02.2023 17:30
HPET
Doplněk jsi nemusel kupovat. To, že jsi neznalý, za to nikdo nemůže. Ten doplněk můžeš mít zadarmo,…
kacikac 18.02.2023 17:48
kacikac
Musel. Kdyz zapojim VR bryle a chci prehrat nektere 3D videa nebo cokoliv jineho co pouziva H.265 pr…
HPET 18.02.2023 17:59
HPET
Nemusel! Ježiš ještě jednou. Místo toho placeného doplňku sis tam mohl nainstalovat ten co je zdarma…
kacikac 18.02.2023 18:08
kacikac
ani ten "Tvoj zdarma" nieje zdarma,je to pre uživatelov,ktorí majú predplatenú licenciu výrobcom har… nový
audax 22.02.2023 22:27
audax
Ten zdarma je zdarma. Ve Windows 11 je dokonce i přímo v instalačce Windows 11. Na webu Storu a v pr… nový
kacikac 22.02.2023 22:56
kacikac
Ja už minule robil tiež takto inštaláciu Windows a Linux vedľa seba že čo bude rýchlejšie, kým som s…
Ale 17.02.2023 21:32
Ale
Hlavně se mi líbí, když se přeinstaluje Linux nebo nainstaluje dočista nová verze, po restartu má čl… poslední
Rce 22.02.2023 23:25
Rce

Rozdíl je podstatý. Windows nainstaluješ a funguje. Linux nainstaluješ a pak musíš týden hledat, co ti to píše za chyby a snažíš se to nějak zprovoznit. Nakonec to vzdáš a nainstaluješ Windows.

A jaký tam máš problém? Já mám na USB Live Ubuntu a úplně v pohodě. Na druhém PC mám Ubuntu nainstalovaný jako hlavní systém a taky bez problémů.
Někomu se víc líbí jiná distribuce, ale mně Ubuntu naprosto na práci vyhovuje. Hry jsem na tom nezkoušel, to posoudit neumím.

Při bootu ACPI Error a vyběhne to asi milionkrát. Tak hledám na netu a prý je to dlouholetá chyba, linux přesně implementuje ACPI dle standardu a veškeré chyby vypisuje. Výrobci některých desek (MSI) na standard pečou a tudíž je tam milión chyb. Stačí dát do grubu parametr level=3 a přestane se to vypisovat a je od toho klid. Ty jako instalující uživatel na začátku nevíš, tak hledáš problém. Na Windows je to stejné, akorát to Mirosoft vyřešil tím, že s blbostma uživatele nevopruzuje a chyby potlačí rovnou.

Další problém jsou repositáře, Ubuntu vyrobilo další umělý problém, který se mi nedaří odstranit, popisují to tady:

https://www.linuxfordevices.com/tutorials/linux/fix-updating-from-such-a-repository-cant-be-done-securely-error

Zkoušel jsem metodu 2, ale nefunguje mi to, furt neběží.

Mně je doprdele jedno, jestli to je zabezpečený nebo ne, já potřebuju aby to běželo. Tyhle umělý problémy, že něco přestane fungovat, protože někdo rozhodl, že to není bezpečný, mě vytáčí. Microsoft tyhle věci buď neřeší nebo je ošéfuje sám. Na Ubuntu to je jen vopruz a zdržování. Poraď mně jiný distro, který bude aktualizovaný 3 roky a přejdu na něj, ale nefunkční rolling updates s dalšíma miliónama chyb nechci.

Při bootu ACPI Error a vyběhne to asi milionkrát. Tak hledám na netu a prý je to dlouholetá chyba, linux přesně implementuje ACPI dle standardu a veškeré chyby vypisuje.

"Technicky vzato" nejde o problém a za problémem nemuže Ubuntu.

vz:
Někteří vývojáři BIOS/UEFI jsou prostě líní a neimplementují do svého BIOSu/UEFI celou specifikaci ACPI, nebo co je horší, implementují ji špatným způsobem. Když se Linux pokusí z BIOS načíst některé specifické parametry ACPI, "které neexistují" nebo jsou "inkorektni", selže a ohlásí tento druh "ACPI Error" chyby.

Ano, ale máš počítač, nahodíš tam nové Ubuntu a začne ti to vypisovat tunu hlášek, takže hledáš, kde je problém. A než najdeš, že se nic neděje a můžeš být v klidu, uplynou dva dny. To se ti u Microsoftu nestane, tam ti to prostě nalinkujou a je to.
Jistě, můžeš říct, že je to dobře, že někdo upozorňuje na chyby ve firmwaru desek, ale mě jako obyčejného uživatele to nezajímá, já chci nainstalovat a jít dělat v programech, které používám. Navíc, jak píšu dále, si ani nenainstaluju nejnovější verzi programu, která ještě není na zrcadle oficiálního repozitáře, protože ani to jim nefunguje. Linux prostě, pohraj si se systémem, za půl roku si to dáš do cajku a my mezitím uděláme novou verzi distra a tuhle přestaneme podporovat. Zlatý Windows, zlatý!

Ano, ale máš počítač, nahodíš tam nové Ubuntu a začne ti to vypisovat tunu hlášek, takže hledáš, kde je problém. .

Zcela rozumim jak to myslis, ale je to trochu zavadejici.

A než najdeš, že se nic neděje a můžeš být v klidu, uplynou dva dny. To se ti u Microsoftu nestane, tam ti to prostě nalinkujou a je to

Ubuntu nebo linuxove distribuce v default ty hlasky nemaskuji (muzes je maskovat kdyz chces, chapu ze je to otravne), ale to ze Windows neukazuje hlasky nemusi znamenat ze vse jede jak ma a ze je v vse v poradku, staci se podivat kolik chyb a nesrovnalosti se stalo za necelou hodinu uzivani Windows :
Ale jak se v Microsoftu rika "Co oci nevidi, srdce neboli". A to mam filtrované jen "Systémové hlasky".
[96644-win-events-system-poradna-png]

.. proto jsem rad, ze me na to Linux upozorni. Ve Windows se tak pekneho dne neco posere, prestane fungovat treba korekte USB port a muzes hledat kde je zakopany pes. Jedinou radu dostanes "nainstaluj chipset" ze stranky vyrobce a dalsi klasicke hlasky :-p

"Rozesiraci aktualizace" MS tak jak jejich zpusob auto-instalaci ovladacu nebudeme radci ani rozebirat tak jako prasarnu ze chce MS za podporu HVEC H.265 penize (aplikace co ve Windows pouzivaji integrovany VP si podporu H.265 musi dokopuit v MS store).

PS: Pro me byl stejne nejlepsi Windows 98 a pak sem si nak tak zvykl na ty 7 ale 11 to uz neni nak pro me. Ale v 11 se mi libi ze pridali do Powershell nove funkce, jako deleni oken v terminalu (vice oken v jednom terminalu). V Ubunutu musim doinstalovavat Terminator treminal.
Za me jednoznacne OS ktere mi nejvic vyhovuji jsou OSX + Linux (Ubuntu), Windows az na tretim miste v otazce globalni preference.

Ta "prasarna" je ale dana tim ze HEVC potrebuje "licenci", neni zadarmo. Nikde. Akorat si ho platis v cene hardware (veskere Apple veci, televize, prehravace atd. atd.) nebo software (mohl byt soucasti Win, ale tak - at si kdo ho chce priplati). Napriklad u Intel procesoru je mozny encoding do HEVC/ .h265 taky jen pokud si dokoupis licenci (bez ohledu na system). iGPU to umi, ale bez licence udela jen 100 snimku, a pak cerno. (nebudeme si to kazit tim ze jde limit obejit i bez ni a vsichni na to kaslou)

Nesouhlasím.
Ta "prasárna" je dána tím, že MS chce neznalé uživatele s Windows 10 naučit platit ve Storu, proto ta směšná cena 29 Kč a proto dvě verze tohoto rozšíření, jedna je placená (pro neznalé uživatele) a druhá je zdarma (pro znalé uživatele). Ve Windows 11 je defaultně nainstalovaná ta verze zdarma a tam se už nic řešit nemusí. A ve Windows 10 lze nainstalovat tu verzi zdarma. Popsal jsem to už v předchozím příspěvku, takže repete i pro tebe :-) Békat a řešit něco ohledně placeného rozšíření HEVC můžou fakt jen neznalí uživatelé...

Musel. Kdyz zapojim VR bryle a chci prehrat nektere 3D videa nebo cokoliv jineho co pouziva H.265 pro virtualni realitu, MS (Mixed VR Reality) pouziva svuj prehravac a video h.265 bez dokopeni doplnku nespustis.

To, že jsi neznalý, za to nikdo nemůže.

PS: Toho neznaleho si strc za klobouk, kdybych ho kupovat nemusel, tak ho kupovat nebudu. Jestli jsem ho koupil, tak to bylo exlusivne pro Mixed VR Reality.
Jestli na svem PC nepouzivas virtualni realitu a aplikace od MS ktere ji podporuji, tak si nad tim "neznalym" spis bez urazky zamysli spis ty ..

Nemusel!
Ježiš ještě jednou.
Místo toho placeného doplňku sis tam mohl nainstalovat ten co je zdarma, funkčně jsou totožné.
Ty jsi nejen neznalý, ale i pomalu myslící :-)

Už jsem ti to jednou psal, pro jistotu znova:
Tento je placený:
Microsoft.HEVCVideoExtensions (ProductID má 9nmzlz57r3t7)
Tento je zdarma:
Microsoft.HEVCVideoExtension (ProductID má 9n4wgh0z6vhq)
Když nainstaluješ ten co je zdarma, tak ten placený nepotřebuješ.

ani ten "Tvoj zdarma" nieje zdarma,je to pre uživatelov,ktorí majú predplatenú licenciu výrobcom hardwaru na hevc na podporovanom hardwari ako súčasť celej zakúpenej zostavy,že ten odkaz niekto zneužil a zverejnil je celé vysvetlenie záhady,nieje to pre znalých,ale len obyčajné zneužitie odkazu na neoprávnené stiahnutie softwarového komponentu a užívanie licencie.....

Ten zdarma je zdarma. Ve Windows 11 je dokonce i přímo v instalačce Windows 11. Na webu Storu a v programu Store býval ten zdarma zdarma ke stažení a instalaci veřejně dostupný dlouhou dobu pro všechny, odkazy jsem míval i na svém webu. Teď už je dostupný pouze ve službě Store, přes kterou se dá stáhnout. Není nelegální používat pro kohokoliv tady tu verzi zdarma, jestli budeš chtít vysvětlím podrobně v příštím příspěvku proč :-)
A tím odkazem ve tvé hlášce: "ten odkaz niekto zneužil" myslíš jaký odkaz? Jestli myslíš ProductID tak ten byl veřejně dostupný a je známý třeba díky tomu, že pod tím ProductID býval na webu a programu Store.

Ja už minule robil tiež takto inštaláciu Windows a Linux vedľa seba že čo bude rýchlejšie, kým som sa len preklikal v inštalátore cez tých 50 bazmekovín, tak som Linux už mal pripravený, aplikácie nainštalované, všetko nastavené, a už som aj nejaký čas ho používal. A keď už sa mi podarilo Windows nainštalovať, tak ma čakalo inštalácia desiatky driverov a v každom inštalátore klikať ďalej, odškrtávanie "nechcem inštalovať crapware a bloatware", reštartov niekoľko, potom akutalizácia, samozrejme potrebný reštart, nastavovanie nejdem hovoriť.... asi 40 krát sa preklikáš cez odkazy medzi ovládacím panelom a nastaveniami kým sa dostaneš k jednej položke. O tom že nainštalovať programy znamená otvor prehliadač, nájdi program, stiahni, spusti, klikaj ďalej, atď.... pre každú aplikáciu zvlášť...to by už jeden zaplakal, a v Linuxe stačí napísať zoznam aplikácií a ono to stiahne a nainštaluje všetky zaradom... ani prehliadač nemusím otvoriť... Windows inštalujem bežne aj pol dňa, Linux mám za 2 minúty pripravený k používaniu.

Hlavně se mi líbí, když se přeinstaluje Linux nebo nainstaluje dočista nová verze, po restartu má člověk všechna nastavení jak měl včetně xichtu. 99% nastavení je totiž v uživatelově profilu (případných pár globálních nastavení z etc si zkopíruji). U Windows aby člověk nastavoval všechno znova, páč to má v pitomém registru uvnitř.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru