Předmět Autor Datum
Rozhodně ano. AI ze špatného programátora dobrého neudělá, ale z dobrého udělá ještě lepšího.
Wikan 07.05.2023 18:30
Wikan
A co udělá z lepšího? ;-)
host 07.05.2023 18:36
host
Ušetří mu spoustu práce? ;-)
lucifer 07.05.2023 18:41
lucifer
No já čekal, jestli se k tomu Wikan přizná. To by mu měl zaměstnavatel snížit mzdu. ]:)
host 07.05.2023 18:51
host
Naopak. Zaměstnavatel platí AI nástroje, očekává od toho rychlejší a méně chybový vývoj a diky tomu…
Wikan 07.05.2023 18:55
Wikan
Můžu odpovědět protiotázkou? (jako Standa Pekárek) Má cenu si dělat řidičák, když existují autonomní…
host 07.05.2023 18:35
host
Švagr jedno takové auto má a fakt jsem hleděl, jak je to vymakané. Stačí zadat cíl a auto jede samo.…
Lukas1982 07.05.2023 19:26
Lukas1982
A ví tvůj švára, že ten jeho "K.I.T.T." v okamžiku těsně před bouračkou předá řízení zpět jemu? :-)
touchwood 07.05.2023 19:46
touchwood
To je omyl, řízení předává těsně po bouračce! S poznámkou: "Soráč." :-D
IQ37 07.05.2023 19:53
IQ37
Jasně, proto je tam taková "pojistka", že musíš pohnout občas volantem pro udržení pozornosti. Jakmi…
Lukas1982 07.05.2023 20:24
Lukas1982
Jak auto pozná "před bouračkou? A proč by to dělalo?
jamaron 10.05.2023 12:23
jamaron
Například že mu ze senzorů vyjde, že jede 100 km/h, detekuje auto v protisměru taky 100 km/h, v tom…
gilhad 10.05.2023 12:57
gilhad
Má smysl sledovat vývoj a učit se používat AI, stejně tak i programovat - pokud pro to máte vlohy a…
lucifer 07.05.2023 18:40
lucifer
Záleží od toho, na koľko času to vidíš, než nás AI zlikviduje.
robert13 07.05.2023 20:05
robert13
ano, z více důvodů: potřebuješ mít kontrolu, jestli ti ay odpovídá správně, musíš tomu taky rozumět.…
lední brtník 07.05.2023 21:01
lední brtník
Tak nandit je AI? To by celkem odpovídalo, s ohledem na jeho příspěvky úplně od věci ...
jege 08.05.2023 21:10
jege
Tak jsem tu slavnou AI také před časem vyzkoušel, ze začátku nadšení, co a jak to všechno perfektně…
jege 08.05.2023 20:51
jege
Jo, programuje takhle blbě. Základní boilerpaty se jí většinou povedou (program, co čte parametry a…
gilhad 09.05.2023 01:45
gilhad
Ber to tak, že to jsou začátky. Vzhledem k tomu, jak se AI rychle učí je hodně krátká doba k tomu, ž…
Jan Fiala 09.05.2023 09:01
Jan Fiala
Já to tak beru a taky tak AI používám. Šetří to čas a klávesnici a zbytečnou námahu. Na druhou str…
gilhad 09.05.2023 22:25
gilhad
Pokud to bereš tak, že nemá smysl učit se být pouhý mastič kódu, kde ti někdo dodá kompletní zadání…
Jan Fiala 09.05.2023 09:06
Jan Fiala
Teď jsem četl, že Microsoft propouští všechny programátory a bourá budovy. Windows 13 vyvine AI a bu…
Rce 10.05.2023 00:39
Rce
NENÍ lepší je pronajmout?nebo bourání mu(komu, finančnímu manažerovi) poradila taky.AI?
jamaron 10.05.2023 12:26
jamaron
Jasně, že AI poradila zbourat. Stavební suť má darovat ČR na stavbu dálnic.
Rce 10.05.2023 15:09
Rce
Modrá smrt na dálnici nám ještě scházela ... ]:(
gilhad 10.05.2023 15:42
gilhad
:-D:-D poslední
Rce 10.05.2023 20:00
Rce

Švagr jedno takové auto má a fakt jsem hleděl, jak je to vymakané. Stačí zadat cíl a auto jede samo. Dopředu vypočítá zhruba dobu, jak dlouho pojede.
Při dlouhých cestách si klidně švára zdřímne, jindy po cestě svačí. Já tomu dvakrát nevěřím a je dobré, že to občas schválně vyžaduje pohnout volantem, aby byla vyžadována i pozornost řidiče (nebo pasažéra).
Když někam jedeme, připomíná mně to cestu jako s Kittem ze seriálu Knight Rider. Akorát myslím, že bez přítomnosti řidiče to nepojede, to by mně přišlo celkem nebezpečné a šílené. Musím se ho na to zeptat, ale nějaký dozor tam být podle mě musí být. Věc je to ale výborná a dokud jsem to nezažil na vlastní oči a kůži, tak jsem tomu moc nevěřil.

Jasně, proto je tam taková "pojistka", že musíš pohnout občas volantem pro udržení pozornosti. Jakmile s ním pohneš, tak řídíš Ty. Předtím to začne pískat tak, že by to probudilo i mrtvého. Pokud řízení nepřevezmeš, auto samo zastaví a zaparkuje. Vlastní zkušenost. Možná před deseti lety to bylo jinak, to netuším, ale dnes u novějších modelů to tak funguje. Možná by stálo za zkoušku to otestovat, když na cestě bude nějaká překážka.

Například že mu ze senzorů vyjde, že jede 100 km/h, detekuje auto v protisměru taky 100 km/h, v tom samém pruhu, a vzdálenost 10m - takže už vidí, že bouračce nezabrání ... (nebo jede po ledu, kola zablokovaná, překážka se blíží a rychlost neklesá ...)

A proč? Například proto, že v PR (a asi i u soudů) vypadá pro výrobce příznivěji že v okamžiku nárazu řídil auto řidič, než že ho řídil nějaký počítač?

A samozřejmě nemusí jít o takhle extrémně jasné případy, ono stačí, když auto vyhodnotí, že se asi tomu před sebou za pár sekund podívá pár centimetrů do kufru (protoýe to auto vepředu má lepší brzdy a není tak naložené a na silnici je písek, takže to tak dobře nebrzdí ...), nebo by muselo odřít a z dráhy vytlačit to auto vlevo, nebo to vzít do polí po pravici - žádná dobrá volba, informací ze senzorů málo, tak ať si to řidič rozhodne sám ...

Má smysl sledovat vývoj a učit se používat AI, stejně tak i programovat - pokud pro to máte vlohy a baví vás to. Zapomeňte že za vás jakákoliv AI udělá vše sama. Bez znalostí a jasné představy co chcete se daleko nedostanete.

- osobně jsem přesvědčený, že jsme na prahu revoluce která bude možná srovnatelná s tou průmyslovou kolem konce 18 století. Dá vzniknout spoustě nových profesí, bude vyžadovat jiné - nové znalosti, zbaví nutnosti "duševní otročiny". Kreativita se bude pořád cenit, spíš myslím že daleko víc než doteď.

(bylo by spíš na úplně jinou debatu, nejen o programování. Někde jinde - ne v "počítačích")

ano, z více důvodů:
potřebuješ mít kontrolu, jestli ti ay odpovídá správně, musíš tomu taky rozumět.
musíš se umět správně zeptat, jinak nepoznáš, na co ti ay odpovídá.
a budeš potřebovat protřídit odpovědi odpadních verzí tupé yntelygence, viz všechny komentáře od věci "nandit", co tu spamuje v poslední době.

Tak jsem tu slavnou AI také před časem vyzkoušel, ze začátku nadšení, co a jak to všechno perfektně umí, ovšem brzo jsem zjistil, že naprosto suverénním a sebejistým způsobem tvrdí i naprosté blbosti, a když jí to člověk opraví, tak se prostě omluví a zase mu sebejistě a suverénně nabídne další blbost.

Pokusil jsem se tak vytvořit referát klukovi do školy, abych mu předvedl, jak si mohl ulehčit práci, jelikož původní pokus měl naprosto blbě, abych pak následně zjistil, že to má právě od AI (chytrý kluk :-D), která mi vygenerovala naprosto stejně blbou odpověď a ani na několik pokusů a upřesnění se mi nepovedlo ji donutit sestavit korektní verzi, takže si pak musel najít fakta na Internetu přes "hloupý" vyhledávač a napsat si to sám.

Pokud AI stejně blbě a nekorektně i programuje, tak programátoři ještě hodně dlouho neztratí práci!

Jo, programuje takhle blbě.
Základní boilerpaty se jí většinou povedou (program, co čte parametry a tak), ale dál už to je takové, že většinou odpoví něčím, co pěkně vypadá, dá k tomu pěkné vysvětlení, jenže člověk neví, zda
- je pěkné, že to AI takhle pěkně napsala
- bylo by pěkné, kdyby to tak fungovalo, ale ono to tak nefunguje

Takže je pak stejně nutné si to najít někde jinde a ověřit si, zda to tak je, nebo zda si to celé, včetně citací, AI vymyslela, aby se to pěkně četlo. Pěkně pěkné ...

Ber to tak, že to jsou začátky.
Vzhledem k tomu, jak se AI rychle učí je hodně krátká doba k tomu, že jí předhodíš celý projekt, ona provede analýzu a najde ti slabá místa, navrhne optimalizace.

Už teď z ní dostaneš základní konstrukce - třeba REST nebo WSDL interface k URL adrese, kterou jí předhodíš. A už tohle je velká pomoc. Že si to musíš pak upravit? Jasně, ale srovnej čas, kdybys to musel studovat a psát od začátku.
Navíc dostaneš odpověď, tobě se nelíbí použité řešení, tak požádáš, ať to přepíše za použití toho a toho.

Případně najdeš interface v nějakém jazyku a ty jej potřebuješ v jiném. Můžeš si to přepsat, ale AI to zvládne rychleji a tohle jí docela jde.

Neřeším eseje a podobné věci, na to už jsem moc starý.

Já to tak beru a taky tak AI používám.

Šetří to čas a klávesnici a zbytečnou námahu.

Na druhou stranu - já to používám, takže prostě vidím, že si to občas hrozně vymýšlí a že stejně si musím zkontrolovat všechno, co navrhne, zda je v pořádku. (Protože často není. A stejně za výsledný kód zodpovídám já, který ho commitnu, ne nějaké AI.) A případně to upravit sám, nebo to zadat nějak jinak, upřesnít a vyrazit z AI nějaký jiný, rozumný základ. Ono to vlastnoruční upravení většinou vyjde mnohem rychleji a lépe, než k němu to AI dokopat.

Takže se mi zatím nejvíc osvědčilo si ten problém rozebrat na menší kusy, ty na ještě menší, ty postupně naházet na AI a výsledky upravit a vhodně pospojovat.
Což je totéž, co programování klasické, kde si ten problém rozebru na menší kusy, ty na ještě menší, ty postupně naházím do nějakého editoru v nějakém jazyce a výsledky upravím a vhodně pospojuju.

A jestli ten poslední krůček v tom rozebírání je, že někam naimplementuju dynamiscky alokované pole, do kterého bude jeden kus kódu přidávat data a druhý je FIFO odebírat a bude se tam nějak řešit, aby se to chovalo rozumně, nebo jestli ty dva kusy kódu budou samostatné programy a mrsknu mezi ně pipu, to už záleží na konkrátním problému a dostupných prostředcích.

Stejně jako jestli mi editor bude inteligentně doplňovat slova, nebo ne, nebo rovnou celé kusy kódu - zase principiálně není rozdíl, než technický.

Pořád ten největší problém je dát dohromady zadání, vybrat vhodné algoritmy s ohledem na okolnosti (optimalizuju na rychlost? paměť? snadnou údržbu? rychlý vývoj? paralelizaci? bezpečnost? ... a jak moc a proč?) a promyslet, co všechno je potřeba vzít v úvahu a co naopak zanedbat (a jak to testovat a nasadit a bambilión dalších věcí okolo) ... a to vyžaduje i značnou dávku zkušenosti a nezřídka i znalostí z odlehlých oborů.

Pokud to bereš tak, že nemá smysl učit se být pouhý mastič kódu, kde ti někdo dodá kompletní zadání a ty to přepíšeš do kódu, tak to podle všeho smysl nemá
Na druhou stranu pořád budou třeba lidé, kteří musí zanalyzovat problém uživatele (ten většinou ani nedovede specifikovat, co vlastně chce), vytvořit zadání, promyslet případy, které mohou nastat, promyslet možnost rozšiřování do budoucna. Takto komplexní zadání pak předáš mastiči kódu nebo AI. Tohle bude pořád potřebná profese a tímto směrem se můžeš při svém studiu vydat.

Umět programovat znamená analyticky myslet, umět si představit řešení v libovolném jazyku a architektuře, protože to volíš optimálně na základě zadání. Pořád bude potřeba prostředník mezi obyčejným uživatelem a AI (zatím)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru