Předmět Autor Datum
Pokud se takhle ptáš, asi bys to neměl sám dělat :-)
dsa 17.06.2023 07:03
dsa
přimněžene :-D Ani veľa ani málo. Ako ti píše hore, radšej to nehaj niekomu inému
Lorenzo 17.06.2023 07:20
Lorenzo
Ak s tým nemáš skúsenosť tak opatrne. Internet máš plný návodov pozri napríklad toto: https://www.yo…
KMX 17.06.2023 07:39
KMX
Čím míň, tím líp. Někdo dává kapku do středu a při nasazení a přitlačení se pasta "rozprostře". Já p…
Lukas1982 17.06.2023 09:04
Lukas1982
Ani nedávám kapku do středu, ani neťupkuju, rozetřu si to sám. U některých past je přiložené hrabátk…
RedMaX 17.06.2023 10:10
RedMaX
Je to určite najlepšie tak ako píšeš. Ja som to pred rokmi skúšal na test s dvoma kusmi skla. Naznač…
KMX 17.06.2023 11:28
KMX
Ak je plocha chladiča menšia Tak koupit jiný chladič s větší plochou. ;-)
RedMaX 17.06.2023 14:18
RedMaX
Kupuješ výhradne také čo majú vždy väčšiu plochu ako CPU? :-) Napríklad freezer34 má dosť malú ploch…
KMX 17.06.2023 19:18
KMX
Téměř výhradně SilentiumPC Fera. ;-) Zase tak moc často PC neskládám a sobě nebo pokud někdo chce ř…
RedMaX 17.06.2023 20:06
RedMaX
Ten poznám a je určite výborný. Ak by nešlo o vzhľad tak určite vyhráva SPC fera. Keď zohľadním cenu…
KMX 17.06.2023 20:12
KMX
Nikdy jsem to nevážil.
host 17.06.2023 09:18
host
Protože na to nemáš doma váhu :-) No já teda taky ne. Stačí to s tou pastou nepřehánět. Hodně lidí s…
Lukas1982 17.06.2023 09:37
Lukas1982
k chladicum se prikladaji pasty ve folii, ktere nemaji ani 0.5g a staci na nekolik nateru. samotna p…
brum brum 17.06.2023 14:36
brum brum
Já kupuji běžně 4g, udělám komplet min. 4 pc, několik NTB + nějakej ten tranzistor atd.
manas 17.06.2023 17:03
manas
a měl bych jít do Thermal Grizzly Hydronaut nebo raději ten arctic mx-4(popřípadě 6)
petrkopecky921 17.06.2023 17:16
petrkopecky921
Rozdíl stejně nepoznáš.
host 17.06.2023 17:38
host
Záleží aj od toho na aký CPU to chceš. Dať za pastu 30€ a cena procesora 150€ to je overkill. Neviem…
KMX 17.06.2023 19:00
KMX
procesor budu dávat i5-9600kf
petrkopecky921 17.06.2023 19:02
petrkopecky921
Takže bohato stačí MX4 alebo MX6. Máš tam TDP 95W takže nemusíš riešiť nijak zvlášť extra prémiové p…
KMX 17.06.2023 19:13
KMX
TDP 95W na základním taktu, Intel má specifikaci pro chlazení na 130W, aby fungovalo turbo a protože…
RedMaX 17.06.2023 20:02
RedMaX
pokud má v názvu grizzly, je pochopitelně nejlepší ze všech. arctic mx mají sice tradičně dobré para… poslední
lední brtník 17.06.2023 23:19
lední brtník

Ak s tým nemáš skúsenosť tak opatrne. Internet máš plný návodov pozri napríklad toto: https://www.youtube.com/watch?v=LHOBRvXYqEg ja používam metódu z videa č.5, očistím plochu procesora Isopropyl alkoholom, nanesiem do stredu veľmi malé množstvo pasty(ideálne nejaká nevodivá napríklad ja mám MX4), platí pravidlo že čím menej tým lepšie pretože pridať môžeš ale ubrať je zložitejšie :-) jednoducho potom zoberiem nový a teda čistý mikroténový sáčok a ukazovákom rozotriem pastu smerom od stredu k okrajom s pravidlom aby pasta nezasahovala až po okraj, dávam cca 80-90% plochy CPU a teda okraje sú bez pasty čiže po zatlačení chladiča sa pasta nemá šancu dostať cez okraj respektíve po zatlačení sa dostane maximálne na 95% plochy CPU a teda je stále 1-2mm rezerva po okrajoch. Toto je priorita, síce ak je nevodivá tak nevadí ale pasta nemá presahovať. Ak máš doma malé sklíčko alebo kus pevnejšieho plastu tak si nakresli fixkou na jednu plochu veľkosť CPU a na druhú si môžeš skúsiť naniesť pastu a zatlačiť aby si videl aké množstvo sa ako ďaleko roztlačí. Podobne ako vo videu len to spravíš na test mimo PC. Rozhodne ale nedávaj veľa. Pasta nemá byť ďalšia vrstva po celej ploche. Úloha pasty je aby vyplnila nerovnosti a zlepšila tepelný kontakt. Ja dávam pri rozťahovaní pasty od stredu úplne najtenšiu vrstvu ako sa len dá a bohato stačí. Nikdy sa mi CPU neprehrieval v žiadnom PC z dôvodu žeby bolo pasty málo... Napríklad to čo vidíš vo videu neber ako ideál. On dáva dosť veľa pasty úplne zbytočne pri tej metóde č.5. Rozotrel ju úplne až k okrajom čiže prebytočná pasta sa pretlačí za okraj.

Čím míň, tím líp. Někdo dává kapku do středu a při nasazení a přitlačení se pasta "rozprostře". Já používám druhou metodu, tzv. ťupkování. Základem je ale mít pořádně očištěné obě styčné plochy, ideálně isopropylem nebo alespoň technickým lihem. Každopádně chladič musí správně sedět. Nesmíš "dotáhnout" jednu stranu víc než druhou.

Ani nedávám kapku do středu, ani neťupkuju, rozetřu si to sám. U některých past je přiložené hrabátko, kterým to roztírám, dokud není vrstva skoro průhledná. Hlavně pozor na okraje procesoru, aby to nikde nepřeteklo. Drobné nerovnosti na mnou vytvořeném povrchu se dorovnají přitažením chladiče na procesor.

Ono se to samé týká i všech jiných metod včetně kapky u středu. Důležité je to pořádně přitáhnout chladič. Pokud dal někdo víc pasty než měl, tak mu na okrajích přeteče a to je špatně.

Zrada je u některých chladičů včetně boxovaných, kde se nedává uchycení chladiče na protistranu desky a nedotahuje se klasickýma šroubama, ale takovým tím nacvakávacím ťuplíkem. Tam se nevyvine dostatečný tlak na pastu a vrstva navíc nepřeteče, což je sice dobré, ale zase je vrstva pasty široká a hůř to chladí.

Například je dobré se podívat na to, kolik pasty se nanáší na boxované chladiče strojově. Co jsem zatím viděl, tak tam bylo vždy víc pasty než kolik tam dám sám. Mimo jiné i proto boxované chladiče hůř chladí, mají tam zbytečně moc pasty. (Týká se, jak Intelu, tak AMD.)

Je to určite najlepšie tak ako píšeš. Ja som to pred rokmi skúšal na test s dvoma kusmi skla. Naznačil som veľkosť CPU na jedno sklo a skúšal som rôzne metódy a množstvo pasty. Najspoľahlivejší výsledok je s ručným natretím na najtenšiu možnú vrstvu za pomoci toho sáčku na prste. Je to rýchle, presné a spoľahlivé. Viem pochopiť ľudí čo skladajú počítače denne že sa im to viac oplatí dať do stredu pastu a hotovo. Majú na to presný odhad a je to rýchlejšie. Pre bežných ľudí ale určite to ručné rozotretie.

To pretečenie myslím nie je taký problém ak je nevodivá pasta ale načo si komplikovať život ak sa dá naniesť štýlom že nemá šancu pretiecť za okraj plochy CPU. Potom sa to zbytočne ťažšie čistí keď treba po rokoch vymeniť pastu. Ak pasta nepretečie tak stačí potom jednoducho zotrieť pastu smerom od okraju do stredu a hotová robota za pár sekúnd.

Dosť dobrý TIP je myslím že treba dať pozor ktorá plocha je menšia. Ak je plocha chladiča menšia tak nanášam pastu rovno na túto menšiu plochu a nie na CPU. Je to dokonca odporúčaný postup výrobcu u niektorých chladičov.

Výborne to napísal lukas že čím menej tým lepšie. Výrobcovia tie plochy robia čo najrovnejšie čiže uteká tam extrémne malá nerovnosť a treba dorovnať čisto túto nerovnosť čiže tej pasty tam fakticky treba extrémne málo. Dosť veľa videí dokonca od výrobcov prezentuje oveľa viac pasty ako je skutočne nutné použiť. Výsledok vidieť aj na teplotnom rozdiele ktorý je https://www.youtube.com/watch?v=w_UcIQu7MTo ale tak keď chce výrobca predať viac teplovodvej pasty tak prečo trocha nepodporiť predaj :-)

Záleží aj od toho na aký CPU to chceš. Dať za pastu 30€ a cena procesora 150€ to je overkill. Neviem aký CPU máš. Tie drahé pasty ponúknu samozrejme lepšie výsledky ale v pomere cena/teplota je to na zváženie a skôr to dávajú pre hi-end žravé CPU. Tam už zvykne byť tekutý kov a to už je pre skúsenejších, nie pre BFU.

MX4 je taká klasika a MX6 zatiaľ nemám skúsenosť nakoľko mám doma stále MX4. Vraj má trocha lepšie výsledky a odlišnú viskozitu.

TDP 95W na základním taktu, Intel má specifikaci pro chlazení na 130W, aby fungovalo turbo a protože výrobci desek často posouvají turbo za limity stanovené Intelem, může brát až 150W. Přitom nezapomeň, že je to K procesor, teda je tam možný přetakt a teda další nárůst TDP.

Pravda je taková, že prémiové pasty se poznají až na vyšších odběrech a teda vyšších teplotách při kterých procesory fungují.

Teda, jestli hrozí taktování, tak ať tam dá klidně lepší pastu a řekl bych, že je jedno, jestli Thermal Grizzly Hydronaut nebo Arctic MX-4. Pokud ten procesor nijak extra nevytěžuje a netaktuje, stačí úplně obyčejná pasta.

pokud má v názvu grizzly, je pochopitelně nejlepší ze všech.
arctic mx mají sice tradičně dobré parametry, ale nemají v názvu grizzly. tím jsou de facto odsouzeny k zapomnění.

a hlavně má rovnoměrná vrstva měřit setiny mm, žádná pasta na chleba.
v té tloušťce pak nejsou až tak důležité desetiny procent jejich parametrů, rozdíl teplot ~2' ti pak může být ukradený.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru