Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dynamický mikrofon bzučí při připojení na PC

Chtěl jsem připojit k PC mikrofon k nahrávání zpráv. (mluvené slovo)
Mám dynamický mikforon Soundking EH 002 ukončený redukcí na jack 3,5mm. (prostě lepší než obyč basic pc mikrofony)
V počítači je zvukovka od Realteku. Ovládaná utilitou WACES MaxxAudio Pro.
Nevýhoda této zvukovky je, že má dva univerzální porty (kde se vybírá co jste zrovna připojili do konektoru), místo klasických třech vzadu.

Když nahrávám, mikrofon sbírá takové elekrostatické bzučení. Přišel jsem na to že když držím mikrofon méně prosty tak bzučení je slabší. Nepochází z hučení větráků pc.

Zde přikládám 10 sekundovou ukázku.
https://pc.poradna.net/files/98538-10sec-mp3

Prosím o radu jestli jde nějak statické bzučení odstranit, nebo jestli je potřeba zvukovka s klasickými 3mi konektory?
Děkuji

Předmět Autor Datum
Zkus počíst něco tadyhle s nadpisem WAVES MaxxAudio Pro; Ano nebo ne? Úsudek si udělej sám https:…
syndrom 05.05.2024 21:29
syndrom
To se tam nakmitává síťový brum. Brum nám dělá i velké starosti při přenosové technice televize v te…
Rce 05.05.2024 23:09
Rce
Dynamický mikrofon poskytuje celkem malý signál, takže ho zvukovka musí dost zesílit a s tím zesílí…
mll 10.05.2024 12:35
mll
100hz je od proudovych spicek do filtracnich elytu pres dvoucestny usmernovac. mozna tomu pomuze zar…
brum brum 10.05.2024 13:13
brum brum
většina techniků má brum spojený s 50hz*. neživím se audiem, ale jako obvykle si myslím, že většina…
lední brtník 10.05.2024 23:02
lední brtník
Máš pravdu, i u profi zařízení je brum 100Hz a velmi těžký boj s ním. Někdy nám mikrofony fungují, j…
Rce 15.05.2024 01:08
Rce
To je profláklý fakt,že brum ale i blikání je na dvojnásobku síťové frekvence. poslední
tupolev 16.05.2024 21:17
tupolev
Najrýchlejšie riešenie je odložiť tento mikrofón do šuflíka a kúpiť USB mikrofón. Ak máš obavu, že n…
ok 11.05.2024 08:36
ok

To se tam nakmitává síťový brum. Brum nám dělá i velké starosti při přenosové technice televize v terénu. Ve studiu je to dokonale odstíněné, mnohdy i složitými elektronickými obvody. Zkus blokovací kondenzátory tak 100-500 pf paralelně k zemi a signálu. Je uzemněné dobře stínění kabelu? Nebo kondenzátor mezi stínění a zem. Přizemnit přes kondenzátory na kolík zásuvky - přímé připojení by mohlo zničit zvukovou kartu nebo celý MB. Je to alchymie, musíš zkoušet.

BTW dynamický mikrofon není nejlepší volba, v profi zařízeních se používají kondenzátorové.

Dynamický mikrofon poskytuje celkem malý signál, takže ho zvukovka musí dost zesílit a s tím zesílí i naindukovaný brum.
Asi tam budou i nějaké kapacitní vazby jestli to reaguje na dotek.

Hraju si s vaším zvukem, zatím jsem ho načetl, a amplituda je nejvejš nějakejch 0,05 (normalizováno do rozsahu ±1) to je dost málo. Teda ne zase až tak málo když se to vezme v logaritmické stupnici. Ale když koukám pořádně, to je užitečný signál, šum co vidím v tichých pasážích a ten má hodnoty na úrovni kvantovacích úrovní v každým kanálu jinak.

Harmonická analýza ukazuje, že základ je 100 Hz, což je divné, mělo by být 50 pokud by to byl naindukovaný brum od sítě. Takže co může dělat 100 Hz. Nějaké trafo poblíž? Ty padesátky tam jsou taky, ale když vezmu stovku jako základ, tak padesátka má 5%, stopadesátka 17%, dvěstěpadesátka 24% atd. Ale vidíte tu úroveň stovky 4,2e-5 i když vezmu, že máte užitečný signál na úrovni e-2 pořád je to o tři řády (60dB) níž a to je slušný odstup signálu od šumu. Když dám celkovou analýzu (ne jen vybraný úsek ticha) tak tam dominují úplně jiné kmitočty s amplitudama stovek procent nad tím 100 Hz pozadím (což zase ale neni tak moc, když to tak vezmu, ale je to průměr z posledních 10 sekund nahrávky, okamžité hodnoty budou vyšší).

Podle mě je amplituda signálu dost malá, měla by být až 70% (-3dB) nebo 50% (-6dB) podle toho, kolik si necháváte na přebuzení (odvážní volí nad 100%, a to i u vážné hudby, stačí si najít heslo loudness war, ale tohle asi neni vaším cílem, to byste šum nahradil clippingem) a ne jen 5%. Chtělo by to mikrofonní předzesilovač. Právě protože dynamický mikrofon produkuje slabý signál a jeho zpracování zvukovkou je na hraně jejích možností.

většina techniků má brum spojený s 50hz*. neživím se audiem, ale jako obvykle si myslím, že většina nemá pravdu.

viz autor vysvětlujícího obrázku, který je na první pohled špatně:
rušivé vyšší harmonické tu vznikají během úzkých částí sinusovky, kdy červené dodávané napětí ze st zdroje chvíli stoupá nahoru a tehdy krmí velkým proudem filtrační elyty. jde o velmi úzké části sinusovky, s o to mnohem vyšší amplitudou.
to by měl zachycovat tmavomodrý průběh se stejnou šířkou půl-amplitud. žel na obrázku níž má průběh pohodlně široké špičky, které neodpovídají červenému stoupání: se střední hodnotou co odpovídá odebírané energii z kondenzátorů, s mnohonásobně vyššími špičkami hradícími úzký úhel otevření usměrňovačů. (místo optimistických lineálních vzorců je zjevné, že vybíjení do zátěže je exponenciální a filtrace nikdy nemůže být 100% - kromě případu nulového odebíraného proudu)
jediné co autor určil správně je kmitočet: díky dvojčinnému usměrňovači mají špičky frekvenci 100hz.
má taky bod za vzkříšení filtrační cívky.

*) poctivý 50hz brum tak najdeme spíš u vyrovnávacích proudů, způsobených zeměmi na jiném potenciálu. anebo na indukci velkého magnetického toku do signálových cest.

Máš pravdu, i u profi zařízení je brum 100Hz a velmi těžký boj s ním. Někdy nám mikrofony fungují, jindy bručí jako kráva. Bohužel, pro přenosy třeba z divadle se používají hodně dlouhé káble (z divadla do vozu režie). Krutý je boj s brumem. Metoda pokusů a omylů. Zkouší se různě odpojovat ukostření, odpojit ochraný fous, různě přizemňovat. Děs a hrůza. Zvukaři z toho mají osypky týden před přenosem. Naštěstí nejsem zvukař. Ale i v obrazu může být brum (projevuje se různým moaré).

Najrýchlejšie riešenie je odložiť tento mikrofón do šuflíka a kúpiť USB mikrofón. Ak máš obavu, že nebude dostatočne kvalitný a musí byť

prostě lepší než obyč basic pc mikrofony

tak si buď istý, že každý USB mikrofón v podobnej cene (cca 30€) bude

lepší než obyč basic pc mikrofony

. Zároveň ti to odstráni problém s prispôsobením úrovne signálu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru