Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SPDIF

Planuju koupi Creative Labs Sound Blaster Audigy 2 NX USB a nejakeho AV reciveru pro zapojeni domaciho kina v 5.1 zvuku. Mate nekdo zkusenosti s touto kartou, popr. konkretne se zapojenim pres digitalni SPDIF vystup? Je tato varianta propojeni zvukovyk a AV receiveru opravdu nejlepsi? Je moznost vyuzivat kartu plnohodnotne v 5.1 a ne jen v 7.1, k cemuz je karta predurcena? Diky moc

Předmět Autor Datum
Mám zatím doma obyč 4 kanálovej SB Live! a po připojení SPDIF se to zachovalo podivně a přehodilo mi…
Prasak 02.04.2006 22:15
Prasak
Znal by někdo odpovědi na tyto otázky: 1. Může být SPDIF rozhraní nějak limitováno? Například tato…
siberian 05.04.2006 02:08
siberian
1) Ano, může, a to sice možnostmi procesoru daného zvukového zařízení (tedy nejen zvukové karty, ale…
ApoCalypse 05.04.2006 12:06
ApoCalypse
2. Asi jsem se dočet na netu nějaké hlouposti, když ti tahle otázka zní nesmyslně. Ale i tak mi jedn…
siberian 05.04.2006 15:18
siberian
2) Skutečně mi to přijde poněkud nesmyslné, pokud se do tématu vnořím obyčejnou, až "selskou" logiko…
ApoCalypse 05.04.2006 15:37
ApoCalypse
Skvěle. Díky za objasnění.
siberian 05.04.2006 16:26
siberian
SPDIF je len výstup. Na vstupe musíš mať nastavený počet repro do ktorých chceš digital sound reprod…
Liddry 05.04.2006 09:35
Liddry
Nevím, jak jsi to myslel, ale SPDIF může být na zvukovce jako vstup i výstup.
L-Core 05.04.2006 11:13
L-Core
Ten SPDIF výstup som myslel, keď zapojíš zvukovku s recieverom (porpípade Subwooferom), a nechápem n…
Liddry 05.04.2006 12:05
Liddry
Netrep nezmysly, clovek pocuje tak do 16kHz (t.j. podla urcitych nablblych teorii by malo stacit vzo…
MM.. 05.04.2006 12:56
MM..
Ale no tak, kvalita CD ti nestačí? To mas asi doma CDs s spatne masterovanym zvukem...
MaSo 05.04.2006 13:09
MaSo
urcite :-D
MM.. 05.04.2006 13:15
MM..
Ale ty si pletes frekvencni rozsah se vzorkovanim!!! poslední
mif 05.04.2006 17:47
mif
mno neviem, oprav ma ak vieš lepšie, ale fakt neviem odkedy kvalita zvukového signálu závisí od frek…
Liddry 05.04.2006 13:11
Liddry
Jasne ze kvalita zvuku je za visla od frekvence vzorkovani, cim vetsi cim lepsi. Podle Shanonova teo…
MaSo 05.04.2006 13:14
MaSo
Tak si pust nahravanie zvuku a nastav si 22kHz 16bit stereo a nieco si nahraj :-)
MM.. 05.04.2006 13:16
MM..
Tentokrát ti odpovín na otázku konkrétněji: Kolega má doma tuto zvukovku (externí na USB) a tvrdí, ž…
Prasak 05.04.2006 14:15
Prasak

Mám zatím doma obyč 4 kanálovej SB Live! a po připojení SPDIF se to zachovalo podivně a přehodilo mi to přední kanály se zadníma, pomohly mi ovladače KXproject, kde to jde přehodit. Ale co jsem slyšel, tak to bývala chyba nedokonalých ovladačů oc Creative (ale že i těch KXproject to bylo taky přehozený a musel jsem to otočit manuálně, je divný, možná chyba v samotným EMU10k). Vzhledem k tomu, že mám zatím reciver jen na stereo, tak jsem to nechal propojený analogem - nepoznal jsem rozdíl v kvalitě mezi analogem a digitálem.
No a do dvou týdnů budu kupovat od kámoša taky Audigy2, jen nebude USB, ale interní, pokud nespěcháš s koupí, dám vědět, jak to funguje, protože to mám v plánu přes SPDIF propojit a jen doufám, že už to Creative dotáhli do konca a funkčnosti (no určitě, od dob SB Live! uplynulo hodně času).
Co se týče 5.1 vs 7.1 tak se nebojím toho, že by to nemohlo jet plnohodnotně 5.1, jinak by se ta karta tak dobře neprodávala, protože kolik lidí má doma 7.1 sestavu a ještě k tomu u PC - to spíš u domácího kina.

Znal by někdo odpovědi na tyto otázky:

1. Může být SPDIF rozhraní nějak limitováno? Například tato zvukovka http://www.realtek.com.tw/products/products1-2.aspx ?modelid=2003101 má v popisu Supports 48KHz S/PDIF output, takže to vypadá, že třeba 96 KHz by nezvládla. Není to zvláštní, když např. signál z DVD se jenom přeposílá? Pak je otázka, jestli by ta karta takový signál přesamplovala nebo by prostě nic nehrálo.

2. Lze přenést přes SPDIF zvuk ve formátu DD EX nebo DTS 6.1? Asi jo, když se dodatečný kanál kóduje do stávajích dvou zadních kanálů, že?

3. Jakým způsobem funguje stereo přes SPDIF např. při přehrávání mp3 nebo něčeho jiného než je PCM? Převádí se to do PCM nějak hardwareově nebo jinak? Pokud to nedělá HW, je třeba to nějak nastavit např. v přehrávači (foobar2000 atd.)?

1) Ano, může, a to sice možnostmi procesoru daného zvukového zařízení (tedy nejen zvukové karty, ale klidně i stolního DVD přehrávače, zesilovače, recieveru - ano, omezení může být i na vstupu). Pokud daný "procesor" umí na digitální straně pracovat se signálem 24bit 192/96 KHz, pak přes něj může pochopitelně běžet i passthrough stejných parametrů.

2) Otázka je zcela bezpředmětná až nesmyslná, pokud jde o passthrough zvuku z DVD, avička s AC3 stopou či nečeho jiného, prostě po tom "kanálu" zvuk pouze proteče bez úprav a zpracování, opět nezáleží na tom, jestli je zdrojem zvuková karta nebo jiný zvukový "generátor". Finální zpracování a rozdělení kanálů provede pochopitelně až koncové zařízení, tedy opět buď zesilovač, reciever nebo aktivní repro s dekodérem.

3) Do PCM to pochopitelně převádí procesor zvukové karty, aby byl schopen s tím signálem vůbec pracovat, načež ho buď čistý nebo upravený (třeba u Creative zvukovek přes EAX Enviroments) pošle na požadovaný výstup, s přehrávačem to nemá nic co do činění, je to interní záležitost zvukovky.

2. Asi jsem se dočet na netu nějaké hlouposti, když ti tahle otázka zní nesmyslně. Ale i tak mi jedna věc není v tomhle jasná. Když pošlu DD EX přes SPDIF na receiver, který umí 7.1, tak si to rozkóduje a jede. Co ale takový receiver, co DD EX neumí?

3. To znamená, že zvukovka si všechno sama převádí na PCM a pak to hodí do D/A převodníku pro analogové připojení a do SPDIF pro digitální připojení. Pokud to je DD nebo DTS, rovnou to přepošle, bez nějakého převodu na PCM?

Možná ti moje otázky připadají nesmyslné, protože se v tom vyznáš. Prostě se ptám na to, čemu nerozumím, takže budu rád, když dostanu odpověď i na tyto otázky, stejně jako se tomu tak stalo, takže dík.

2) Skutečně mi to přijde poněkud nesmyslné, pokud se do tématu vnořím obyčejnou, až "selskou" logikou. Takže takhle: DD EX/DTS ES jsou jen rozšířením původních DD/DTS specifikací, tudíž jsou směrem "dolů" kompatibilní. Starší reciever tudíž nemá problém s tím odkódovat si jen svých 5.1 kanálů.

3) Zjednodušeně řečeno ano, zvukovka si dekóduje jedničky a nuly uvnitř zvukového souboru do svého interního formátu (v tomto případě tedy PCM) který zpracuje a pošle na D/A převodníky nebo SPDIF. Pokud je zdrojem DD nebo DTS, záleží na výstupním nastavení - tedy jestli je karta nastavená skutečně na přeposílání (passthrough), kdy je opravdu jen přestupní stanicí, nebo sama figuruje jako dekodér, tedy při analogovém připojení výstupů. A aby to byla ještě větší sranda, tak je možné mít obojí zároveň, tedy jak digitální, tak multikanálové analogové připojení, kde potom tahle volba hraje klíčovou úlohu. Proč tomu tak u některých karet je, spadá pod dve zkratky - DVD-A a SACD, kteréžto nedovolují digitální přenos zvuku a karta tudíž musí být připojená k výstupnímu zařízení analogovými výstupy..

Netrep nezmysly, clovek pocuje tak do 16kHz (t.j. podla urcitych nablblych teorii by malo stacit vzorkovanie 32kHz), ale pri takom vzorkovani by vznikali dost znacne (a pocutelne) fazove posuvy a zmeny amplitudy na vyssich frekv. pasmach, preto sa vzrusujeme nad 96kHz.
Ak myslis ze CD kvalita (44.1kHz vzrokovanie) je OK, tak to asi potrebujes usneho.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru