Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přidání SSD s Windows do PC a následný přenos HDD do jiného PC

Chtěl bych na PC vyměnit HDD za SSD, ale jelikož na HDD jsou Visty, tak na SSD rovnou nainstalovat W10 a používat je současně stylem, že z W10 budou přístupné dokumenty na HDD a pokud budu potřebovat nějaký program z HDD, tak normálně přes boot menu s restartem spustím Visty.

Při výměně PC v budoucnu pak nejdříve vyměním drivery za obecné, přehodím disky do nového PC a po aktualizaci driverů by to mělo zase fungovat ve stejném režimu, viz. https://pc.poradna.net/questions/2835349-vymena-zakladni-desky-bez-reinstalace-win-10

Uvažuji správně?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
disk do budoucího pc teď neřeš, ani přenos instalace na nový hw. buď měj soudnost, jaký bloatware si…
lední brtník 11.11.2020 18:32
lední brtník
Ta první polovina odpovídá mému původnímu plánu - nový SSD, nainstalovat W10 při odpojeném HDD, zpro…
jege 11.11.2020 18:45
jege
Tak si to zjednoduš, neřeš co budeš delat s diskem potom. Nainstaluj win10 novy disk, mas 30dni do a…
MM_tank 11.11.2020 18:53
MM_tank
Moment, a není to úplně jedno a to samé? Já si mohu v BIOSu zvolit třeba jako výchozí bootovací médi…
jege 11.11.2020 20:17
jege
Myslím vybrat disk ze kterého se bude bootovat v biosu. Nemyslím windows bootmenu, ten výběr operač…
MM_tank 11.11.2020 20:57
MM_tank
Myslím vybrat disk ze kterého se bude bootovat v biosu. Nemyslím windows bootmenu, ten výběr operačn…
jege 11.11.2020 21:13
jege
Jenže u mě je to jedno, jestli dám jako výchozí CD-ROM a PC při startu bootuje z CD-ROM, nebo tam má… poslední
MM_tank 11.11.2020 23:46
MM_tank

disk do budoucího pc teď neřeš, ani přenos instalace na nový hw. buď měj soudnost, jaký bloatware si nainstaluješ do pc, nebo si nech stažené instalačky na externím disku.

pokud teď neplánuješ nový kancelářský pc a ten vistakrám má slušné parametry (4jádro, 8gb ram, usb3, sata ahci), instalace w10 na nový ssd stačí.
do kanclu nový pc stejně nemá smysl, bral bych jen repas.

odpoj vista-disk a nainstaluj w10 na ssd. licence w10 za stovku z aukra platí se starou deskou - když na tom pc trváš, o přenosu instalace na nový hw raději neuvažuj.

po rozjetí w10 připoj znovu vistadisk.
boot disků můžeš přepínat v biosu, teoreticky. prakticky uvidíš sám, záleží na stáří a nemohoucnosti biosu, jestli oba systémy korektně naběhnou. možná ne napoprvé, ale mělo by to jít.

- - - -
pokud tě přece jen vzrušuje idea tyto w10 přenést na nové železo, nedělej to s plánovaným ssd. do nového pc si pořiď nový větší barevnější ssd/nvme a image tohoto disku na něj naklonuj, ať se v případě neúspěchu máš kam vracet.

edit:

Myslíš, že W10 jsou náročnější než Visty?

samozřejmě. podívej se na počet spouštěných služeb pod vistou a w10.
m$ navrhoval w10 i pro nedostatečný starý hw a posral to jako vždy. časem do w10 zavedl komprimaci paměti, která nic užitečného nepřináší, jen zvyšuje nároky na paměť a výkon cpu, což bývá u dvoujádrových cpu s malou ram občas bestiální problém.

Ta první polovina odpovídá mému původnímu plánu - nový SSD, nainstalovat W10 při odpojeném HDD, zprovoznit a nastavit W10, připojit HDD s Vistou, standardně bootovat W10, v případě potřeby Vista.

V druhé polovině jsem nepochopil, jaký rozdíl je mezi originálem SSD/HDD a jeho klonem na jiném disku, nebo to bylo myšleno, že podobné pokusy přenosu původního SSD/ HDD s OS na jiný PC raději provádět s klonem, jelikož v případě neúspěchu pak SSD/HDD nebude fungovat ani na novém, a ani na původním PC? :-|

Tak si to zjednoduš, neřeš co budeš delat s diskem potom. Nainstaluj win10 novy disk, mas 30dni do aktivace.
Uvidis jak to pojede, treba ty programy z visty nakopirujes di 10 nebo nebudes potrebovat.
Az si pohrajes tak win10 zaktivujes.

Klony na jinem hardwaru budou chtit aktivaci. Asi to myslel tak.

S bootmenu je otrava, navic jsou pak disky na sobe zavisle, pokazi se ten hlavni zavadec, nejede nic musis opravovat oba. Prepinam disky v biosu.

Moment, a není to úplně jedno a to samé? Já si mohu v BIOSu zvolit třeba jako výchozí bootovací médium HDD, ale přes boot menu si pak vybrat třeba DVD nebo USB. To samé by bylo s novým diskem - primární bude SSD, ale v případě potřeby restartují PC, vyvolám boot menu a vyberu si HDD.

Mimochodem, mohu si dát SSD na C: a HDD přesunout na D: a E: (Factory_Image), anebo to tak nebude fungovat a musím dát SSD na E:? :-|

Myslím vybrat disk ze kterého se bude bootovat v biosu.

Nemyslím windows bootmenu, ten výběr operačních systému /typicky do 30sec se spustí předvolený/.

Mimochodem, mohu si dát SSD na C: a HDD přesunout na D: a E: (Factory_Image), anebo to tak nebude fungovat a musím dát SSD na E:?

Když nastartuješ SSD bude Win10 C a disk s Vistama podle toho co si nastavíš. Přiřadí se volné písmeno typicky E pokud D je dvdrom.

Když nastartuješ Vistu bude vista C a win 10 podle toho co si nastavíš. Písmeno disku je vždy uloženo v registrech daného operačního systému na daném disku. Proto musí být při instalaci Win 10 na SSD vše s daty odpojené.

Jestli budeš dělat zbytečně harakiri ještě s factory image a přesouváním písmene dopadne to blbě.

Myslím vybrat disk ze kterého se bude bootovat v biosu. Nemyslím windows bootmenu, ten výběr operačních systému /typicky do 30sec se spustí předvolený/.

Jenže u mě je to jedno, jestli dám jako výchozí CD-ROM a PC při startu bootuje z CD-ROM, nebo tam mám HDD, ale při zapnutí mačkám ESC a boot menu vyberu CD-ROM. V čem je rozdíl? Předpokládám, že to samé bude, když budu mít SSD a HDD. Prostě bude výchozí SSD a v případě potřeby to ESC a výběrem z menu změním na HDD.

Když nastartuješ SSD bude Win10 C a disk s Vistama podle toho co si nastavíš. Přiřadí se volné písmeno typicky E pokud D je dvdrom.

Když nastartuješ Vistu bude vista C a win 10 podle toho co si nastavíš. Písmeno disku je vždy uloženo v registrech daného operačního systému na daném disku.

Tak to je super a přesně tak to potřebuji. Když bude nabootovaný W10, tak bude HDD s Vistami jenom jako datový a tudíž jeho označení mě nezajímá. Když nabootují Visty jako C, tak bude datový SSD a jeho označení je v ten moment irelevantní. :-)

Jenže u mě je to jedno, jestli dám jako výchozí CD-ROM a PC při startu bootuje z CD-ROM, nebo tam mám HDD, ale při zapnutí mačkám ESC a boot menu vyberu CD-ROM. V čem je rozdíl? Předpokládám, že to samé bude, když budu mít SSD a HDD. Prostě bude výchozí SSD a v případě potřeby to ESC a výběrem z menu změním na HDD.

Vybereš disk ze kterého se má botovat. Jestli to zvládneš přes Esc nebo budeš muset do biosu přes "delete" jako já je přece jedno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru