Předmět Autor Datum
První odkaz v Google: windows defender disable Netuším, jestli to pořád takhle funguje.
karel 16.02.2018 22:15
karel
A odinstalovat ho nechceš? Stejně je zbytečný jako všechny antiviry. Já jej mám odinstalovanýho.
kacikac 16.02.2018 22:44
kacikac
Tento spôsob sa dal skriptom alebo v PowerShell jedine vo W7.
Ahasver Chamachir 16.02.2018 22:46
Ahasver Chamachir
Mám ho odstraněného ve Windows 10 tak nepiš nesmysl.
kacikac 17.02.2018 07:22
kacikac
Natvrdo sa nedá, Defender je prešpikovaný durch systémom. Ani Registre, ani politika Gpedit.msc, an…
Ahasver Chamachir 16.02.2018 22:45
Ahasver Chamachir
Mám ho odstraněného ve Windows 10 tak nepiš nesmysl. Dá se odstranit klidně i v nainstalovaném Windo…
kacikac 17.02.2018 07:26
kacikac
Nechápu důvod ho odstraňovat. To tam máš místo něj "báječný" AVG,nebo AVAST ?
kozakl 17.02.2018 07:43
kozakl
Když jsem psal v mém prvním příspěvku i "Stejně je zbytečný jako všechny antiviry." tak těžko si bud…
kacikac 17.02.2018 08:13
kacikac
Defender sa jednoducho a čisto nedá odstrániť z nainštalovaného OS, ako vo W7. Prístupové práva ťa n…
Ahasver Chamachir 17.02.2018 09:00
Ahasver Chamachir
1. Defender se jednoduše a čistě odstranit dá i z nainstalovaného systému. Defender tvoří klasické b…
kacikac 17.02.2018 17:45
kacikac
Nač toľko slov, povaľuje sa návodov celý net. Mňa by zaujímalo, či reálne existuje dokonalý skript p…
Ahasver Chamachir 17.02.2018 18:21
Ahasver Chamachir
Na co tolik slov? Abych ti ukázal, že v tom vyloženě plaveš a abych tě trošku informacemi navedl, po…
kacikac 17.02.2018 19:26
kacikac
Nevšímej si ho, pamatuji si jak poradil "čistící" baťák a uživateli se už nespustil PC.
snco1301 17.02.2018 20:05
snco1301
snco1301. Ty si toho nejak moc pamätáš, moc na plano mudruješ do vetra, ak máš na mysli tento skript…
Nuda 20.02.2018 15:43
Nuda
Nevím moc proč tu vedete skoro až osobní spor ale Defenderu se skutečně nelze zbavit. Každá větší ak…
Pepík412 17.02.2018 22:47
Pepík412
Já tu osobní spor nevedu. Jen tu šířím osvětu. Netuším co si představuje běžná lamička pod pojmem "k…
kacikac 17.02.2018 23:41
kacikac
Koukám, že s tebou se člověk hádat nemůže, jsi tvrdohlavý ;) Gratuluji ti, jsi 1. na světě kdo to do…
Pepík412 18.02.2018 09:37
Pepík412
Nechápu k čemu mně gratuluješ. Nechápu proč se oháníš nějakým prvním místem. Nechápu proč jsi psal:…
kacikac 18.02.2018 10:49
kacikac
Zdá se že dobře víš o čem píšeš. Mohl bys prosím sepsat stručné očíslované body jak postupovat? Jaký…
Partition 18.02.2018 12:29
Partition
Krakatoa zase len tápe v tom, čo a kde vysňoril na nete v stovkách návodov, ktoré si skombinoval, ak…
Nuda 20.02.2018 15:11
Nuda
Nudo, jsi normální hloupá lamička a vůbec nevíš o čem píšeš. Ty umíš tak akorát googlovat, spouštět…
kacikac 20.02.2018 18:46
kacikac
To vypadá, že si si poctivo natlačil do hlavy komplet sériu Lovca zločincov, pričom sa snažíš vtesna…
Ahasver Chamachir 20.02.2018 20:18
Ahasver Chamachir
Já myslím, že jsem ti už dostatečně problematiku Defenderu popsal a i jsem tě navedl na to, co ještě… poslední
kacikac 20.02.2018 21:18
kacikac
Pozor,za šíření osvěty byl nějaké Žanek upálené.
kozakl 20.02.2018 15:29
kozakl

Natvrdo sa nedá, Defender je prešpikovaný durch systémom.

Ani Registre, ani politika Gpedit.msc, ani Po spustení, ani v Plánovači úloh sa kontroly na pozadí nezbavíš. Defender sa po prvej záplate znovu aktualizuje.

Dá sa ho zbaviť natvrdo, zmazať pod distrom Linux z externého média konkrétne zložky a súbory s Defender a po reštarte PC prelustrovať Registre manuálne s mazaním kľúčov Defender. GUI si ale záznamy stále o Defender podrží.

Jedine si upraviť pred inštaláciou ISO W10 z ktorého vyrazíš Defender (napr. plateným nLite a spol.)

Defender sa jednoducho a čisto nedá odstrániť z nainštalovaného OS, ako vo W7. Prístupové práva ťa nepustia k súborom ani v Núdzovom režime. Tento spôsob odinštalovania Defender je náročný pre bežné lamy. Na to skript ani Powershell nestačí.

Defender sa dá v Services, Po spustení, prípadne v Registroch iba odstaviť, aby nebežal špicľujúci súbor načítaný na pozadí.

Ako som uviedol, aj po absolútnom vykopaní Defender z nainštalovaného OS, zostane prinajmenšom visieť nefunkčné torzo ikony v ponuke rozbaleného Start.

Vyrazenie Defender, Telemetriu z inštalačky je jednoduchšia vec, lenže po prvej veľkej záplate to máš v systéme znovu. Dokedy MS vydrží posledná verzia 1703?

1.
Defender se jednoduše a čistě odstranit dá i z nainstalovaného systému. Defender tvoří klasické balíčky s mum, takže stačí tyto balíčky prostě a jednoduše odinstalovat.
2.
Pokud k něčemu potřebuješ přístupová práva tak prostě si ty přístupová práva vytvoříš tak, že převezmeš vlastnicví. Pokud ani to nejde (není to případ bodu 1.), tak pracuješ jako trustedinstaller, svedeš to? Já ano. A pak jde všechno.
3.
Defender je samotný antivir Defender. Pokud myslíš Defenderem i SecHealthUI, tak SecHealthUI není Defender. Defender odinstaluje každá lama, čistě odstranit SecHealthUI jen profík jako já nebo někdo, kdo použije skripty nebo postup, podle kterého bude postupovat. SecHealthUI je to samostatná inbox appx. Tvoří ji balíček bez mum a instalace appx. Pokud se odstraňuje z instalačky tak se odstraňuje pouze balíček a klíč z registru vyvolávající instalaci appx. Jelikož je to balíček bez mum, tak se nedá odinstalovat, ale odstraňit jej je potřeba ručně a to tak, že je potřeba vědět co za soubory máš smazat a jaké klíče v registru máš smazat a co upravit. Musíš vědět jak Windows pracuje s balíčky a k čemu třeba slouží reghive components a co v něm upravovat a mazat. Pokud odstraňuješ SecHealthUI z nainstalovaných Windows tak navíc je potřeba počítat s tím, že je to nainstalovaná inbox appx. Je nejprve nutné SecHealthUI změnit na neinbox appx a to se provádí změnou v StateRepository (je to obyčejná sqlite databáze), abys mohl upravovat StateRepository tak je nejpohodlnější použít to, co jsem psal v bodě 2., tedy pracovat jako trustedinstaller. Všechno to znáš? Já ano. A vše jde dělat pomocí cmd a ps skriptů. A taková odinstalace je čistá.
4.
To, co podle tebe zůstane v nabídce Start není Defender, ale právě SecHealthUI. Jak odstranit SecHealthUI jsem nahrubo popsal v bodě 3. Pokud se odtraní SecHealthUI i jako balíček, tak jak jsem popsal, tak se po kumulativních aktualizacích nebo ověření validity systému nevrací do systému.
5.
Odstranění Defendera je zhruba stejné z nainstalovaného systému i z instalačky. Rozdíl je pouze u SecHealthUI, podrobně jsem to popsal v bodě 3. V případě kumulativní aktualizace se nevrací SecHealthUI pokud se SecHealthUI odstraní i jako balíček (popsáno v bodě 3.). A co se týče nového buildu, tak finální instalačky jsou dostupné +- 14 dní před oficiálním uvedením finálního buildu oficiálně, takže je dostateční čas na to upravit instalačku (opět například odstranit defender a SecHealthUI a pod.) a upgradovat pomocí ní nebo z ní instalovat již Windows 10 bez Defendera a SecHealthUI. Takže nikde nic znova nemáš.
6.
Poslední verze je 1709. A příští je 1803.
Takže tak. Ještě něco?

Nač toľko slov, povaľuje sa návodov celý net. Mňa by zaujímalo, či reálne existuje dokonalý skript pre odinštalovanie Defender na jeden šup:

https://gist.github.com/hung1001/1c5167781f7492498b6e379a78d8d3ec

Nevyštrachal som takúto vecičku nikde na nete, aby bola úplne dokonalá.

Z ISO Defender odoberiem, aj Telemetriu, Appraiser, ceip, ako malinu, detto mi nerobí zmena či prevzatie prístupových práv pre NT SERVICE\TrustedInstaller, či premissions v kľúčoch Registrov.

Na co tolik slov? Abych ti ukázal, že v tom vyloženě plaveš a abych tě trošku informacemi navedl, pokud se v tom budeš pitvat. Já jsem se v tom pitval docela hodně, takže se v tom vyznám a vím jak na to. Ale mé hotové skripty na todle to ti dávat nebudu.
Je sice hezké, že se na netu válejí nějaké skripty, ale není nad to tomu rozumět a vytvořit si své. Takže nic neštrachej a snaž se Windows pochopit a udělej si na to svůj skript jako já :-)
Tímto "tak pracuješ jako trustedinstaller" jsem nemyslel změnu a převzetí přístupových práv, ale dokázat něco spustit jako trustedinstaller, tedy například spustit cmd nebo total commander (tc) tak, aby cmd nebo tc byl spuštěný ne jako normální user nebo jako admin, ale aby byl spuštěn s právy trustedinstaller.
Je sice hezké, že něco z instalačky odebereš, otázka je jak kvalitně. Když ty ani netušíš co je k odebrání potřeba a co co dělá.
K tomu tvému odkazovanému lamáckému skriptu (jen od pohledu):
a)
k odstranění klíčů Owners ten skript nejspíš bude potřeba spustit například s právy trustedinstaller nebo předem převzít vlastnictví těch klíčů (to jde ale taky řešit scriptem, netuším, proč to tam není).
b)
skript odinstaluje defendera = balíčky defendera. Jak jsem tu už několikrát psal, je to naprosto jednoduchá věc.
c)
co se týče SecHealthUI tak maže jen klíč v registru vyvolávající instalaci appx SecHealthUI. Což v nainstalovaném systému je prakticky k ničemu. Takže si přečti v mém poředchozím příspěvku v bodě 3. co je potřeba udělat pro odinstalaci SecHealthUI, protože ten script nic z toho nedělá. :-) Takže ve zkratce je potřeba změnit SecHealthUI z inbox appx na neinbox (aby šel SecHealthUI odinstalovat SecHealthUI appx jako appx), pak je potřeba SecHealthUI odinstalovat jako appx a pak je potřeba SecHealthUI odstranit jako balíček a jelikož nemá mum tak je to potřeba udělat ručně (na to je potřeba znát jak fungují balíčky a například reghive components) a součástí toho posledního je i taková drobnost, jako smazat jeden klíč v registu (je to ten v InboxApplications), který ten tvůj uvedený skript jako jediné dělá :-D Ale je to jen taková drobnost a jako samostatně je to k ničemu. K něčemu je tak akorát v instalačce, ale pokud neprovedeš co jsem psal, tak ti to tak akorát při instalaci SecHealthUI nenainstaluje, ale nejspíš při prvním sfc nebo Restorehealth nebo kumulativní aktualizaci nebo v dalších případech ti Windows SecHealthUI vrátí, takže je potřeba pro opravdové odstranění udělat to co píšu. Navíc toto je script pro online, ne pro instalačku, jak jsem psal, nechápu proč to tam je.
Takže tak. Ještě něco?

Nevím moc proč tu vedete skoro až osobní spor ale Defenderu se skutečně nelze zbavit. Každá větší aktualizace ho vrátí zpět i když ho úplně smažeš z počítače, aktualizace ho tam nainstaluje znovu i přes skript který bude tvrdit, že tam je. Je to dotěrné ale tohle je fakt. Pokud si odstranil windows defender tak, že se nikdy za žádné situace ani aktualizace znovu neobjeví, pak jsi asi 1. na světě. Pakliže se tu pořád bavíme o klasické verzi Windows 10 s oficiálním klíčem. Cracknutý Win 10 se chová úplně jinak a nemůžeš to porovnávat.

Já tu osobní spor nevedu. Jen tu šířím osvětu.
Netuším co si představuje běžná lamička pod pojmem "každá větší aktualizace". Buď má Windows 10 kumulativní aktualizace a ty jsou jednou někdy i dvakrát do měsíce nebo je uvolněn nový build a upgraduje se na nový build a ten se uvolňuje dvakrát ročně (jeden březnový a jeden zářijový). Pokud výjde nový build, tak na ten se upgraduje tak, že se prostě upgraduje z úplně nové instalačky (platí to pro všechny způsoby včetně upgrade přes windows update). A je naprosto logické, že ta nová instalačka obsahuje i defender a pokud s novou instalačkou nic neuděláš tak se ti tam nainstaluje i defender.
Jestli sis nevšimnul, tak jsem tu výše v bodě 5. psal:
"A co se týče nového buildu, tak finální instalačky jsou dostupné +- 14 dní před oficiálním uvedením finálního buildu oficiálně, takže je dostateční čas na to upravit instalačku (opět například odstranit defender a SecHealthUI a pod.) a upgradovat pomocí ní nebo z ní instalovat již Windows 10 bez Defendera a SecHealthUI."
Co ti na tom není jasné? Prostě až je dostupná finální instalačka nového buildu, tak se zas upraví a upgraduje se z ní (tak to dělám já). Finální instalačky jsou dostupné tak 14 dní před oficiálním uvedením. Nebo pokud se provede upgrade přes windows update na nový build tak se defender odstraní z nainstalovaného windows, což ale nedoporučuju, pokud chceš řešit i SecHealthUI, protože vysekat SecHealthUI z nainstalovaných windows je o kapánek složitější.
Jo a co se týče kumulativních aktualizací, tak pokud provedeš odstranění tak jak jsem uváděl, tak se defender ani SecHealthUI do windows nevrací.

Nechápu k čemu mně gratuluješ. Nechápu proč se oháníš nějakým prvním místem. Nechápu proč jsi psal:
"Pokud si odstranil windows defender tak, že se nikdy za žádné situace ani aktualizace znovu neobjeví, pak jsi asi 1. na světě."
Nikde jsem nepsal, že se nikdy neobjeví po jednom zásahu. To, že se musí nová instalačka upravit jsem jednak psal a jednak je to logické. A pak se nikdy neobjeví.
To, že nechápeš co píšu opravdu není můj problém, ale tvůj.
Nelhal jsem. Ukaž mi kde jsem lhal (cituj mě a napiš proč je to lež)!!! Dyť jsem ti to vysvětlil v předchozím příspěvku.
Já zas nemám rád dementy.
Jo zase pokračuj s tím že lžu a že jsem vyhrál první místo. Jestli ti není něco jasné, co jsem psal, tak ti to znovu vysvětlím jak pro mimino. Klidně i pětkrát, já jsem trpělivej.

Krakatoa zase len tápe v tom, čo a kde vysňoril na nete v stovkách návodov, ktoré si skombinoval, ako sa zbaviť Defender. Defender vo W10 sa nedá jednoduchým odištalačným príkazom ani hotovým skriptom, ani cestou PowerShell odinštalovať, lebo je prešpikovaný celým OS tak, aby s ním nemanipulovalo, ako v prípade s bežnými AV.

V tomto linku je návod, ako na Defender, lenže tiež nie je dotiahnutý do absolútneho konca:

https://www.blogthuthuatwin10.com/2017/05/huong-dan-go-bo-windows-defender-trong-windows-10.html

Je tiež nutné po vlastnom skripte manuálne vykonať viacero úkonov. Preto je jednoduchšie a čistejšie zbaviť sa Defender a spol. bloatware, OneDrive, priamo z ISO pred čistou inštaláciou desiny.

Ak by mal Karkaroa svoj jedinečný skript, už ho dávno švacne na MDL-ko.

Nudo, jsi normální hloupá lamička a vůbec nevíš o čem píšeš. Ty umíš tak akorát googlovat, spouštět skripty a nepřímo žebrat o skripty.
Už jsem tu vysvětloval, že odstranit Defender (tím myslím jako AV) je naprosto triviální věc, tak netuším proč píšeš ty své bláboly:

Defender vo W10 sa nedá jednoduchým odištalačným príkazom ani hotovým skriptom, ani cestou PowerShell odinštalovať, lebo je prešpikovaný celým OS tak, aby s ním nemanipulovalo, ako v prípade s bežnými AV.

Někdo, kdo tomu aspoň trošililinku rozumí, nenapíše takové nesmysly jako ty.
Samotný Defender (tím myslím jako AV) jde odstranit triviálním odinstalováním pár klasických balíčků s mum. Princip postupu máš i v tom tvém odkaze v prostředku.
Největší "problém" není Defender (tím myslím jako AV), ale SecHealthUI (v tvém návodě na začátku - ale pouze nainstalovaný a bez odstraněných balíčků), název je "Centrum zabezpečení v programu Windows Defender".
Tedy takové to informační okno s nastavením, pokud odinstaluješ Defendera (tím myslím jako AV) skrz ty balíčky s mum, tak to okno SecHealthUI vypadá dost srandovně:
https://imgur.com/a/sybVR
a to i když i SecHealthUI je jasné, že ve Windows není přítomen antivir.
SecHealthUI je inbox appx s balíčky bez mum. A problém je to jednak ten, že ty balíčky jsou bez mum a jednak když se inbox appx nainstaluje, tak je trošku komplikované ji odstranit.
Ten tvůj odkaz je trošku schopnější než ten minulý. Ale pořád tu chybí odinstalace balíčků bez mum v případě SecHealthUI. Pokud to neprovedeš, bude se vracet například při kontrole systému na integritu a je možné i při kumulativní aktualizaci, protože ten návod dělá pouze to, co jsem tu už popisoval, tedy že udělá z inbox appx neinbox appx a odinstaluje ji. Jenže balíčky SecHealthUI jsou pořád v systému (např. info v reghive components a soubory tuším v WinSxS), takže SecHealthUI Windows kdykoliv, kdy se mu zachce, může SecHealthUI vrátit. Zdá se, že odinstalovávat balíčky bez mum pořád neumíš :-)
Jo a ještě poznámka k tomu tvému obrázku, odstranění řádku z Nastavení je otázka jednoho zápisu v registru, tím tu frajeříš? :-D Je to ten konec v tom postupu, to komentovat ani nebudu.
Co se týče toho Nastavení a Defendera, to je tak triviální, že to jsem myslím neměl potřebu nikde psát (to je ten prostředek a konec v tvém odkaze).
Co se týče SecHealthUI a odinstalace z nainstalovaného Windows (začátek v tvém odkaze), popisoval jsem to na MDL tu:
https://forums.mydigitallife.net/threads/how-do-i-uninstall-mixed-reality-portal-and-windows-defender-security-center.73704/#post-1332079
Na princip postupu jsem nepřišel já, protože jsem jej našel na netu, použil jsem princip ten, ale upravil jsem si ho, například jsem použil svůj prográmek RunAsTIplus na spouštění programů jako TI a udělal jsem si jej nakonec tak, že se provádí automaticky vše skriptem.
Psal jsem to tam asi měsíc a půl, než vzniknul tvůj odkazovaný článek.
Co se týče SecHealthUI a neinstalace appx v instalačce, tak to tam pak v tom vlákně psal abbodi1406 tu:
https://forums.mydigitallife.net/threads/how-do-i-uninstall-mixed-reality-portal-and-windows-defender-security-center.73704/#post-1335997
A tímto jde nahradit ten předešlí postup, takže je lepší už řešit neinstalaci appx SecHealthUI v instalačce než odinstalaci appx SecHealthUI z nainstalovaného systému.
V obouch případech ale musíš provést odinstalaci balíčků bez mum, to jde provést ručně (jako ve smyslu ne klasickým odinstalováním balíčku, ale musíš vytvořit skript, který vykoná to, co je potřeba). To ale, zdá se, neumíš :-) Já tu už nakopnutí provedl, zmínil jsem reghive componets. Mně toto nakopnutí stačilo:
https://forums.mydigitallife.net/threads/how-to-find-package-name-for-winsxs-folder.72852/
https://forums.mydigitallife.net/threads/how-to-find-package-name-for-winsxs-folder.72852/#post-1310862
Od té doby, co jsem zjistil, že důležitou úlohu v té odinstalaci hraje reghive components, tak jsem tu odinstalaci balíčků řešit dovedl.
Mimochodem princip té odinstalace jsem myslím dvakrát popisoval i na MDL (ale na něčem jednodušším než SecHealthUI).
Jo a pokud někdy zveřejním skripty na odstranění balíčků SecHealthUI tak to v prvé řadě dám na svůj web :-)
Jo a úplně všechno to lze dělat skripty a automaticky.

To vypadá, že si si poctivo natlačil do hlavy komplet sériu Lovca zločincov, pričom sa snažíš vtesnať doma za mašinou do role "sprkenetého" Harolda Fincha (Michael Emerson).

Ak by si mal vlastnú dávku, dávno by visela na tvojom webe. Resp., bolo by to viac dávok, lebo by si nedokázal takúto vec skompletizovať ako jeden skript pre ladičku PowerShell.

No, sám uznaj, nie je jednoduchšie vyraziť z ISO všetok bloatware, brzdy, špicle, nahodiť okresaný, na 100% takto vyladený systém na pevný disk, zároveň nacpať do neho obslužný SW určený k práci a spraviť si obratom Image (bitovú) zálohu systémového oddielu pod WinPE vhodne po ruke? Obnova zo zálohy je v prípade totálnej paranoje, napadnutím škodnou, POPUP-íkmi v browseri, či nečakaným SW problémom, možná každých 24 hodín po odchode od PC, v priebehu pár minút retroaktívne do 100% čistej, vyladenej podoby.

To, o čo sa furt pokúšaš s odinštalovaním apps, DF, Telemetriu a spol. z OS na systémovom oddiele nie je profesionálne, je to núdzové riešenie, ako zamachrovať na verejnosti alebo pred priateľmi v krčme, čo dokážeš s nainštalovaným OS W10. Si toho dôkazom. Napriek tomu, že odstránením Defender nikoho z bežných užívateľov neohúriš, lebo chcú mať v OS pomyselnú ochranu. Ak nebude Defender, nacpú si just do desiny iné marketingové AV.

Práve z tohoto dôvodu sa MS snaží o to, aby Defender nemal vlastný uninstaller.

Jediná ochrana je, jemne strúhaný zázvor mierne zaliaty pre chuť pravým včelím medom, uložený v skle v chladničke. Stačí užiť jednu kávovú lyžičku denne. Mne tak hovorí môj bezpečný, vyladený Windows bez AV už desiatky, ba stovky rokov. Pardon, od doby, keď sa na trhu prvý raz objavil dnes už nepodporovaný, geniálny, Ghost od Norton Symantec.

Já myslím, že jsem ti už dostatečně problematiku Defenderu popsal a i jsem tě navedl na to, co ještě nevíš. Nebudu se už poněkolikáté opakovat.
Co se týče webu, na webu nemám vše co vím, co jsem zjistil a co jsem vykoumal. Něco jsem tam nedal (například skript na balíčky SecHealthUI), něco jsem tam měl a odstranil jsem to (např. RunAsTIplus) a něco se tam chystám přidat (např. instalaci Office CTR bez ODT co se řešila na MDL - dělal jsem i hromadu testů na nejvhodnější příkazy).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru