Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem škodí defragmentace?

Dobrý den. Mám známého koumáka který se v počítačích hrabe snad od narození a pracoval jako ajťak a nedávno jsem se od něj dozvěděl že defragmentace třeba pomoci O&O defrag spíše škodi... je tomu skutečně tak? škodí i defragmentace přes windows nástroj (podle mě tozhle zrovna ne)?

loading...
Předmět Autor Datum
Všetkého moc škodí, akurát pri dobrom sexe to neplatí. Defragmentácia neškodí, iba zbytočne zaťažuj…
Ahasver Chamachir 10.03.2018 16:56
Ahasver Chamachir
diky moc za informace :)
Patys255 10.03.2018 17:27
Patys255
Tak pokud máš SSD, tak na tom, že může škodit, něco bude...
Ulrico 10.03.2018 17:09
Ulrico
nene SSD nemam zatim... mam stary notebook a ssd do toho cpat nechci... každopadně u SSD defragmenta…
Patys255 10.03.2018 17:28
Patys255
Tam SSD dej,uvidíš,jak omládne,jako opravdu.
kozakl 11.03.2018 09:36
kozakl
U SSD pravidelná defragmentace nemá smysl. U klasického disku bych ji čas od času udělal. Defragment…
Jan Fiala 10.03.2018 18:47
Jan Fiala
Tady si počtěte proč defragmentovat SSD.
Kyncl 10.03.2018 18:55
Kyncl
Tady si zase může přečíst, proč nedefragmentovat. Teoretik může učinit závěr, že přesunutím dat blíž…
karel 10.03.2018 19:02
karel
to je ale pěkná blbost.
touchwood 11.03.2018 09:10
touchwood
Vtipny je, ze v diskuzi pod clankem je oficialni vyjadreni Samsungu, ze SSD se nema nikdy defragment…
RedMaX 11.03.2018 09:32
RedMaX
četl jsem to pouze zběžně, ale ty kecy o fragmentaci NTFS jsou úplně mimózní.
touchwood 11.03.2018 11:08
touchwood
tyjo diky za informace.. super
Patys255 10.03.2018 19:10
Patys255
Ako sa to vezme. Pri SSD diskoch by skôr uškodil. Pri platňových pomôže, ale iní písali - všetkého v…
yYy 10.03.2018 19:11
yYy
děkuji. ja jsem si taky par softwaru, napš spy emergency, o&odefrag zakoupil ;) chci podpořit vývojá…
Patys255 10.03.2018 19:44
Patys255
Taky mam OODefrag. Otazku jak jiz tu je popsano, je nutne rozdelit na dve separatni casti: 1. Defra…
RedMaX 11.03.2018 08:56
RedMaX
v systéme zabudovaná defragmentácia je aj tak microsoftom licensovaná na minimum osekaná defragmentá…
audax 11.03.2018 13:04
audax
Naposledy jsem defragmentoval někdy v dobách Win98. Dlouhé roky se tím prostě vůbec nezabývám… a nic…
L-Core 11.03.2018 20:33
L-Core
Ok - taky tak. Defragnetoval jsem tak před 10-ti lety. Nyní mám tedy systémový disk SSD. Nepozoruji… poslední
jamaca 14.03.2018 21:40
jamaca

Všetkého moc škodí, akurát pri dobrom sexe to neplatí.

Defragmentácia neškodí, iba zbytočne zaťažuje hdd, ložiská, hlavičky, magnetickú plochu.

Tieto programy od tretích výrobcov je umenie vhodne nastaviť, lebo zasahujú do prehadzovania komplet sektorov s programovými MFT tabuľkami na rýchly okraj plotní hdd, pristupujú k zložkám a súborom podľa dátumu, časov a frekvencie otvárania, ktoré tiež presúvajú na rýchlejší okraj plotní hdd apod. vylomeniny.

Integrovaný defragmentátor pre Windows bohate stačí.

Ja napríklad defragmentujem iba raz systémový oddiel po vyladení OS na systémovom oddiele a potom defragmentnáciu vypnem.

Logické oddiely pevného disku s dátami nedefragmentujem vôbec, beztak sa dáta nacpú časom kde je voľné pole, sektory.

U SSD pravidelná defragmentace nemá smysl. U klasického disku bych ji čas od času udělal.
Defragmentace má obecně smysl v případě, kdy se ti disk podaří hodně zaplnit. V tom případě začne docházet k obrovské fragmentaci hlavně větších souborů. Pak můžeš mít soubor rozsekaný na tisícech až desetitisícech částech na disku. Po nápravě a uvolnění místa bych defragmentaci doporučil.

U SSD disku to až tak výrazně rychlost čtení neovlivní. Tam má defragmentace smysl třeba v případě, kdy máš na SSD virtuální stroje a potřebuješ zmenšit soubor virtuálního disku. Pak je třeba soubory setřepat na začátek disku, aby šel soubor disku fyzicky zmenšit.

Ako sa to vezme.
Pri SSD diskoch by skôr uškodil. Pri platňových pomôže, ale iní písali - všetkého veľa škodí. Takže defragmentácia platňového HDD by sa mala vykonávať len v nevyhnutných prípadoch, keď celková defragmentácia presahuje od 25% a viac - inak nie je potrebná.
Prečo?
U platňového HDD sa všetko zapisuje do clusterov a do sektorov. A tak sa môže stať, že súbor má jednu časť v jednom clusteri na niektorom sektore a druhá časť je na inom clusteri a sektore (a to aj na opačnej strane platne). Pri načítavaní tak musí hlavička kmitať ako besná, aby rýchlo načítala všetky časti súboru. Defragmentáciou sa dosiahne to, že časti súboru, rozložené kade tade po clusteroch a sektoroch, sa začnú (aplikácia/nástroj sa o to snaží) jeden za druhým, aby boli čo najbližšie pri sebe, najlepšie jedna časť za druhou, aby hlavička čítala kontinuálne a nelietala ako včelička.
Je to podobné, ako keby si mal z viacdielnej knihy jednu časť v skrini na jednej polici, druhú časť v inej skrini na inej polici, tretiu časť zase niekde na stole v zásuvke - defragmentácia v tomto prípade by bola, že všetky diely knihy by si dal do jednej skrine na jednu poličku, aby boli pekne spolu.

Poznámka - vstavaný nástroj v OS to síce dokáže, ale nie je tak efektívny. Nástroje tretích strán majú už preporacovanejšie algoritmy na ukladanie, majú i ochranu pred presúvaním dôležitých súborov na HDD (napr. MFT) - tie sú permanentne označované ako executable (teda nástroj na ne nemôže pristupovať). A používam O&O Defrag full verzia (zaplatil som si :-) ) a tak viem, že tie "nedotknuteľné" súbory obchádza (nepristupuje na ne, nepresúva).

Taky mam OODefrag. Otazku jak jiz tu je popsano, je nutne rozdelit na dve separatni casti:

1. Defragmentace SSD - nedelat, OODefrag umi SSD vyloucit a kontrolovat nad nima spousteni prikazu Trim, ktery jako jedinny ma smysl.

2. Defragmentace HDD - delat a jsou dve moznosti, bud treba jednou za rok, kdy to potom jede dlouho a disk naplno treba i hodiny maka a zatezuje se plnym vykonem nebo pravidelne, kdy to disk namaha pravidelne ale kratce. Osobne verim, ze prave druhy zpusob prispeje k delsi zivotnosti disku, ale overene to nemam, je klidne mozne, ze rozdil v zivotnosti pri obou zpusobech bude 0,00nic.
Treti moznost je HDD nedefragmentovat, ale ani to neni pro zivotnost nejlepsi, protoze pri velke fragmentaci budou hlavicky pri cteni vic v pohybu a disk bude take vic namahany.

v systéme zabudovaná defragmentácia je aj tak microsoftom licensovaná na minimum osekaná defragmentácia od tvorcov O&O,ona reálne škodí,ale len v prípade,že je prevedená na disku,z ktorého je potrebné urobiť záchranu dát,vtedy vie naozaj zasadiť smrtelnú ranu potrebnému obnovovaciemu procesu,niečo obdobné spôsobí aj na ssd diskoch,kde je smrtelné pre ssd disky pravidelné niekolkonásobné prepisovanie tých istých pamäťových "buniek",tie majú len obmedzenú životnosť a obmedzený počet kompletných zápisov,tam nejaká pravidelná kompletná klasická defragmentácia skráti životnosť ssd disku na minimum..............samotná cielená defragmentácia a pravidelná defragmentácia je potrebná na diskoch napr. v pracovných staniciach,kde sa spracovavávajú pravidelne velké až gigantické bloky dát-video,profi obrázky etc,tam to presúvanie,zmeny/prepisy vytvoria na disku velmi rýchlo obrovský neporiadok,pri bežnom používaní počítača naopak ntfs,hfs,ext a podobné systémy fragmentujú na rozdiel od fat/fat32 zasa velmi pomaly,takže môže kludne nastať aj prípad,že nejaká cielená defragmentácia nieje potrebná ani za celý rok používania/už to tu bolo spomenuté/ a úplne stačí to,čo je predprogramované v systéme a robí sa bez nejakej interakcie užívatela na pozadí,ono naozaj záleží od spôsobu využívania počítača......

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...