Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Wifi 2.7 MB/s místo 11 MB/s ( maximum "150Mbps")

Je běžné, že se wifi tak brutálně zpomalí, když router a notebook dělí jedno patro výškově v klasickém zděném domě?
Notebook a router na 2.4GHz jsou připojeny 802.11n a běží na 20MHz 2x2 (ne že by neuměly 40MHz, ale při překážkách mám pocit, že to dokonce zhorší kvalitu) - tedy maximální linková rychlost 150 Mb/s (nebo 144, to je fuk). Odborně MCS index se tomu říká. Samozřejmě předpokládám, že linková rychlost nebyla těch nejvyšších 2x72Mb/s (jako dále jsou normalizovány 72,54,45,36...), která by jinak byla natolik chybová (BER) že by byla prakticky k ničemu. mě ale zajímá, jestli překážka natolik brání sigálu, že to dejme tomu z 2x72 klesne na těch odhadem 2x 2x 25 nebo 2x 36)

K vysvětlení čísel: Notebook odesílal rychlostí 2.7 MB/s na datové vrstvě (do routeru, ten následně kabelem jinam). Notebook umí při peer to peer komunikaci 11MB/s (88 Mb/s, na papírových 150 Mb/s dost sešup, ale holt taková asi je režie protokolů - mezi 50% a 33%).

Takže srování je mírně nefér, úzké hrdlo může být i router (teď odhlédnu od jeho umístění přes zeď) , ale to asi bych musel otestovat, protože předtím šlo o peer to peer přenos mezi notebooky

A pak čistě asi hloupá otázka, ale přechod na standard 802.11 ac by asi nic nevylepšil že ne. Wifi na 5GHz jsem už vzdal (802.11n), to je blitka nefunkční. Tedy pokud je to na 802.11n 5GHz mizérie, na 802.11ac (5Ghz jenom) by to byla stejný nic.

Předmět Autor Datum
Wifi 2.7 MB/s místo 11 MB/s ( maximum "150Mbps") - Ale 150Mbps je priblizne 11MB/s. - Jinak az na t…
XoXoChanel 22.03.2019 11:44
XoXoChanel
- To já nepopírám, že při "přenosovém režimu s deklarovanou linkovou rychlostí" 150Mbps to jede 11MB…
slovač 22.03.2019 12:03
slovač
- Pockej, jen mensi upresneni sdilis pres SMB (samba) nebo P2P (peer to peer) ? - Ty chces docilit c…
XoXoChanel 22.03.2019 12:08
XoXoChanel
Asi jsi se zamotal do těch 2 příkladů: s hosted network s 2 notebooky u sebe do jde krásných 11MB/s.…
slovač 22.03.2019 17:47
slovač
To beru jako etalon (při ideálních podmínkách, dostatek signálu) - skutečná přenosová rychlost dat.…
touchwood 22.03.2019 12:21
touchwood
Asi jsi to špatně pochopil máš tam chybu: tvou řečí je to maximální praktická rychlost (Myslím těch…
slovač 22.03.2019 17:32
slovač
Ak si budeš kupuvať stále novšie a novšie wifi a budeš ich mať tak ako ja mám 14 routrov, prídeš k t…
Kilo.Viktor 22.03.2019 12:44
Kilo.Viktor
Ano, výškové patro to zpomalí, protože router vysílá válec kolem antény, nahoru a dolů jsou jen zbyt…
Jan Fiala 22.03.2019 13:16
Jan Fiala
Notebook (pouze jeden má wifi), je ale v místnosti , nevím, jak přesně se signál šíří, ale myslím, ž…
slovač 22.03.2019 17:41
slovač
Neries router ale wifi v pocitaci. To, ako funguje wifi je neskutocne zavisle na perfekne odladenom…
Kilo.Viktor 22.03.2019 18:05
Kilo.Viktor
Jestli si myslíš, že hardware není důležitý, tak to jsi na omylu. U hardware záleží na tom, jak je o…
Jan Fiala 22.03.2019 18:15
Jan Fiala
Čiastočne máš pravdu, ovšem s wifi je to tak, že tie čipy sú podobné jak vajce vajcu ak berieme do ú… poslední
Kilo.Viktor 22.03.2019 18:39
Kilo.Viktor

Wifi 2.7 MB/s místo 11 MB/s ( maximum "150Mbps")

- Ale 150Mbps je priblizne 11MB/s.
- Jinak az na to ze jse ji v tom hrabal, jsi zadnou podstatnou informaci nepodal, treba velikost posilanych souboru, jaké byly pouzité protokoly, jak je nastaven P2P (peer to peer ), nic .. ("na datové vrstvě" nic takového tam neexistuje), pravdepodobne to mas vse spatne nastavené.

- To já nepopírám, že při "přenosovém režimu s deklarovanou linkovou rychlostí" 150Mbps to jede 11MB/s. To beru jako etalon (při ideálních podmínkách, dostatek signálu) - skutečná přenosová rychlost dat.
- V ničem jsem se nehrabal, pouze jsem si na druhém konci otevřel Share (win7 SMB) a kopíroval sobě (tedy kromě toho, že na routeru a noteboocích mám natvrdo 2.4GHz, daný kanál a 20MHz)
- Samozřejmě že rychlost přenosu dat měřím při dostatečně velkém souboru (aby přenos probíhal min 5 sekund například), šlo o 3GB za 18 min. Když vidím, že v časovém okně 10 sekund je rychlost stabilně 2.7MB/s, tak jsem si jist.
- Datová vrstva je vidlácký termín, správně by to je rychlost zápisu souboru například nebo goodput, když mám být přesný.
- Peer to peer taky upřesním, na 1 notebooku běžel hostednetwork access point a druhém byl k němu připojen a přenos probíhal z jednoho a druhý (správně by to bylo ad hoc, ale to už windows 8 hází klacky pod nohy a pod win10 to ani nejde snad, tam v rámci modernizace hajzlové uděli jiný model driveru, že dokonce ani nejde hostednetwork, ale nedám za to tvrzení ruku do ohně.). Tady to běželo z notebooku do wifi routeru (v roli AP) a z něj (logická funkce switch, i když jedno rozhraní je wifi, druhé Ethernet kabel) kabelem do NTB. Mohlo to být ještě horší, že by to šlo wifinou oběma směry, to jsem netestoval (protože druhý notebook tak mizerný wifi, že se sám odpojuje)

- Pockej, jen mensi upresneni sdilis pres SMB (samba) nebo P2P (peer to peer) ?
- Ty chces docilit ceho, co nejrychlejsiho sdileni nejakych souboru z jednoho "PC_A" do "PC_B, C, D ? V tom same dome (pres ten samy ruter) je tak ?
- Chtelo by trochu upresnit, odkud a pres co kam ty data jdou. Podle toho by jsme mohli zvolit nejvhodnejsi protokol a nastaveni a to i na strane Wireless zarizeni (tvé Wifi_karty).
* Kdyby jsi chtel kuprikladu zustat u P2P, ten urcity sobour treba film vloz to Bittorentu co mas nainstalovany doma (cimz vytvoris soubor film.torrent), oznac ho private a na dalsim PC ho das stahnout (pomoci toho film.torrent). Nepotrebujes na to vytvaret HotSpot.
V pripade ze SMB, tak jen vytvor slozku a nastav ji jako ke "sdileni" (local).

PS: "Hot_Spot access point " neni zrovna to nejrychlejsi (a dle mého to nejspolehlivejsi) , kde z tvého NTB delas takovy vysilac ktery je zavisli na HW configuraci a nastaveni tvé Wireless karty kde 2 clienti ti uz snizi bandwitch na polivinu a 5 uz budou stahovat treba i 10 hodin. Sdilet muzes i jinak.
* Muzes zkusit treba jen tu SMB (samba), nebo FTP, zkratka lokani sdileni. Kde ostatni zarizeni nepujdou stahnout urcity soubor pres "hostednetwork access point" ale pres ruter. Imho tvuj problém rychlosti pochazi z toho "hostednetwork".

Asi jsi se zamotal do těch 2 příkladů: s hosted network s 2 notebooky u sebe do jde krásných 11MB/s. No problem. (příklad pro srovnání, na něj se neptám)
A u druhého případu (dotaz) je notebook (Windows share server - upload) připojen k wifi AP (jako wifi klient infrasturcture). A k tomu routeru druhý konec kabelem -SMB klient.
Myslel jsem že jsem to popsal kompletně,přesně, výstižně.

On snad je v windows jiný protokol sdílení. Dokonce peer to peer?

A jak jinak lépe sdílet data přes wifi než přes hostednetwork (který mi jde skvěle a nestěžuji si) Adhoc je nepraktický, od Win8 uživatelsky skrytý.

Asi jsi to špatně pochopil máš tam chybu: tvou řečí je to maximální praktická rychlost (Myslím těch 11 MB/s = 88 Mbps, což je o dost méně než 150 Mbps, které by se daly nazvat jako přenosový režim). zbytek sedí: 1 hostitel, bez rušení+kvalitní signál

Ak si budeš kupuvať stále novšie a novšie wifi a budeš ich mať tak ako ja mám 14 routrov, prídeš k tomu, že tie najvyššie rýchlosti chodia len v neďalekom okruhu okolo routra bez prekážok, zvlášť na 5GHz. Ani nechci vedieť ako je to s wifi na 60 GHz. To by ťa mohol aj šľak trafiť. No a 11ax je zamerané skôr na spoľahlivosť za prekážkou ako na rýchlosť.

Notebook (pouze jeden má wifi), je ale v místnosti , nevím, jak přesně se signál šíří, ale myslím, že se zdeformuje zdmi prostoru místnosti tak, že nelze nijak předpovědět, jak to pujde a jak ho nasměrovat, aby to šlo nejlíp. Spíš si myslím, že to bude nějaký všesměrový guláš.
Antény routeru jsou ortogonálně zapojené, (jsou tři, trochu nerozumím proč, když streamy jsou 2, ale asi je to tam nějak hybridně, jde o simultání 2.4&5Ghz wifi, možná v tom hraje i nějak roli asymetrické MIMO, že počet streamů a počet antén nemusí souhlasit, záleží také na směru komunikace), takže minimálně jeden disk míří nahoru do patra.

Ale moje představa je taková, že v prostoru v místnosti (krychle s betonovým pláštěm, notebook uvnitř) a router venku (+ odrazy od jiných místností, když signál uteče dřevěnými dveřmi a půjde po schodech) si myslím, že na nějaký přímočaré šíření (s ohledem na měřítko lambda) se tady asi nepočítá. Pokud bych do toho zatáhl router (který ani není potřeba, zbytečný kus hardwaru navíc), dokonce by rychlost se ještě zpomalila, protože router by musel přijímat data přes wifi a zároveň vysílat (což teď vysílá po Gb LAN)

Neries router ale wifi v pocitaci. To, ako funguje wifi je neskutocne zavisle na perfekne odladenom ovladaci pre wifi kartu. wifi harwdare nieje az tak dolezity aj ked sa da stretnut s nazorom ze Atheros a Intel su jednicky. Mne funguje smejdovy Ralink & Mediatek oproti dalsiemu smejdu tplink741 maximalnou rychostou aka sa z toho da vyzdimat (90 Mbps) a to na vzdialenost 15m a cez tri steny. Pouzivam ale smerove panelove anteny a vlastnorucne upraveny a optimalizovany ovladac, hlavne co sa tyka vf oblasti riadenia a narabania so signalom.

Čiastočne máš pravdu, ovšem s wifi je to tak, že tie čipy sú podobné jak vajce vajcu ak berieme do úvahy rovnakú kategóriu. Líšia sa len v detailoch vzhľadom na patentovo chránené obvodové riešenia. Hardware musí fungovať podľa špecifikácie, tudíž ono to je skutočne tak podobné, že by sa jeden čudoval. To nieje len zosilovač, ale aj ďaľšie jednotky na spracovanie signálu, napríklad signálový procesor, prevodníky, synthesizer, attenuatory, filtre a iné. Software, teda ovládač už žiadny signál nespracováva, ani by to nestihol. To, čo robí je len to, že dokáže optimalizovať signálovú cestu. Vyladenie je náročná a dosť komplikovaná vec, pretože je rozdiel keď sa to nastaví v laboratóriu alebo v bežných podmienkach. Atheros to napríklad nastavuje v laboratóriu. V ovládači pre Atheros sa dajú nájsť špecifické poznámky ak niekto rozumie čo znamenajú.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru