Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký operační systém nainstalovat na PC s CPU Intel Atom a 1 GB RAM?

Hezký den,

snad mne nebudete kamenovat ohledně starého PC. V rodině slouží úctyhodných asi 15 let pro výuku jazyků. :i:
Tento matador koluje mezi námi tak, jak ho kdo potřebujeme. Není důvod ho vyhodit, protože je to vytrvalý a spolehlivý dělník Lenovo IdeaPad S10-2, CPU Intel Atom N280 @ 1,66 GHz 997 MHz, 1 GB RAM, klasický HDD SATA.

Z výroby nainstalováný OS Windows XP Home Edition verze 2002 SP3 je už nutné přeinstalovat (nepodařilo se mi najít na starých HDD bitovou zálohu disku, abych provedl obnovu OS).
Na licenčním štítku je uvedeno X12-51823.
Jaké instalační ISO zvolit, aby to nebyl zavirovaný podvrh a s jakým kontrolním součtem SHA1 nebo MD5?

Zvažuju k Widnows alternativně nainstalovat Linux (nové Lubuntu to asi neutáhne, nesplňuje HW požadavky), když už se s tím budu dělat.
Linux Puppy nechci, protože jeho štábní kultura je odrazující až vědecká. Možná je to mým nezvykem, neschopností a nevím o co přicházím.
Jaký Linux (nejlépe s LTS podporou) doporučujete na takto nevýkonný hardware nainstalovat, i když je tak starý a přesto spolehlivý?

Předem děkuji za rady. :beer:

loading...
Předmět Autor Datum
Není důvod ho vyhodit je. nebo aspoň do té líné mrchy osadit levné ssd za šestistovku. Na licenční…
lední brtník 29.05.2022 12:29
lední brtník
Opravdu nebudu vyhazovat funkční PC, které zcela stačí pro daný účel. Vůbec není nutné tomu vnutit S…
ST 29.05.2022 12:39
ST
Skús toto https://zorin.com/os/download/ verzia Zorin OS 16.1 Lite je zadarmo určená pre vykopávky.…
ms555 29.05.2022 12:47
ms555
ten tvůj krám pro výuku jazyků je aplikace pod windows? rozumím tomu dobře, že linux je alternativa…
lední brtník 29.05.2022 13:36
lední brtník
Na něčem podobném ( https://www.czc.cz/acer-aspire-one-d270-28ckk-cerna_3/103949/produkt zakoupen 2.…
gilhad 29.05.2022 12:44
gilhad
Díky za odrazový můstek. Dohledám si rady v historických vláknech zde. Jinak vítám jakékoli další in…
ST 29.05.2022 12:48
ST
instalačky zde https://www.gentoo.org/downloads/ - možná budeš chtít x86 (a já používám openrc, niko…
gilhad 29.05.2022 13:34
gilhad
Nahlédl jsem sem... https://pc.poradna.net/questions/1509778-linux-instalace-problem Mám šanci jako…
ST 29.05.2022 13:03
ST
Pokud umíš anglicky a trochu jsi něco s počítači nějak řešil/nastavoval a tušíš, z jakého asi HW se…
gilhad 29.05.2022 13:53
gilhad
Děkuji za obsáhlá pojednání a čas. Dost by mi pomohlo to ukázat. Lze doporučit nějaká konkrétní vide…
ST 29.05.2022 14:24
ST
Jako informace stačí ten handbook (a v případě problémů přilehlá wiki), protože jede přez příkazový… poslední
gilhad 29.05.2022 23:51
gilhad
Na tu vyuku jazyku je pouzivan nejaky specificky program ? Jinak bych tam zkusil (jde i vyzkouset ve…
HPET 29.05.2022 15:22
HPET
Např. https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/tiskova-zprava-europlus-reward-informace-o-produktu.A_9…
ST 29.05.2022 15:35
ST
1. Ano, ta šance je. IMHO i jiná distribuce, pouze 32 bitová (blbě už se shání, dělají se většinou j…
Rce 29.05.2022 22:40
Rce
O Lubuntu 18.04 LTS jsem taky uvažoval, ale obávám se, že to HW neutáhne kvůli mizernému CPU Intel A…
ST 29.05.2022 15:45
ST
Do Multi-Boot si muzes dat OS kolik chces. Jinak bych pravdepodobne zacal verzi BlissOS-14.3-x86_64…
HPET 29.05.2022 17:29
HPET

Není důvod ho vyhodit

je. nebo aspoň do té líné mrchy osadit levné ssd za šestistovku.

Na licenčním štítku je uvedeno X12-51823

to je jen výrobní série distribucí xp. potřebují novější sérii klíčů product key, vydaných s sp3 kvůli vyčerpání starých klíčů.

když to je k výuce jazyků, jde asi o aplikaci pro windows, proto ti jde o původní systém.
mám tu sice instalační dvd z asus eee901, s jejich utilitami k ovládání z klávesnice (wifi, externí displej, ...). ale nechce se mi to rychlostí 150-300kb nahrávat na uložto.

Opravdu nebudu vyhazovat funkční PC, které zcela stačí pro daný účel. Vůbec není nutné tomu vnutit SSD. HDD tomu dosud stačilo a stačit bude dále. Nemá smysl řešit, jaká komponenta je pomalá a proč. Nikoho to v ničem neomezovalo a omezovat nebude. Potřebuju se propracovat ke zdárnému výsledku se kterým ten dělník spolehlivě dožije. Umí anglicky, německy, francouzsky, rusky, finsky, italsky, tak ho přeci nezabiju! :i:

ten tvůj krám pro výuku jazyků je aplikace pod windows?
rozumím tomu dobře, že linux je alternativa třeba pro dnešní web prohlížeč (pak by to asi chtělo 2gb ram a rychlejší disk), ale ty xp potřebuješ pro jazyky, což tu mezi v reakcích linuxofilů jaksi zapadá?

nicméně dál se v tom angažovat neplánuju, ty máš svůj rozum a mě je to jedno.

Na něčem podobném ( https://www.czc.cz/acer-aspire-one-d270-28ckk-cerna_3/103949/produkt zakoupen 2. 12. 2012 ) provozuju spokojene Gentoo Linux s fluxboxem jako GUI. Instalace je ruční, ale handbook ji pokrývá i s vysvštlením, fluxbox je spartánské rozhraní, ale co člověk potřebuje ke spouštění pořád stejných programů (a nebo si tam můžeš dát libovolné jiné) a i když to není trhač asfaltu, tak dělník je to spolehlivý.

Díky za odrazový můstek. Dohledám si rady v historických vláknech zde. Jinak vítám jakékoli další info. Nějak si to přeberu. Jen není v mých silách a znalostech zvládnout Linux na vědecké úrovni. Chci se držet klikačství a žít pokojně, protože život je krátký.

instalačky zde https://www.gentoo.org/downloads/ - možná budeš chtít x86 (a já používám openrc, nikoli systemd, ale v tomhle jsem staromilec)
Dokumentace a instalační příručka zde https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:Main_Page (ano, je to spousta stranek a spousta informací a voleb, ale je to poučné obecně, abys věděl co a proč tam máš) stačí jít podle toho a v podstatě jen kopírovat vhodné příkazy

Od začátku instalace máš připojení k síti, možnost si na některém z terminálů tu dokumentaci otebřít a jít podle ní, nebo spustít SSH server a připojit se na instalovaný stroj odkudkoliv, kde například můžeš použít i grafické rozhraní pro dokumentaci a přez to SSH kopírovat příkazy na instalovaný stroj (to preferuju já).

Pak se teprve budeš rozhodovat, jak rozdělit disk, jak ho zformátovat a jak pokračovat dál (vše vysvětleno, uvedeny výhody a nevýhody a pro nerozhodné/nerozhodnuté uvedeny i rozumné defaulty). Není to žádná raketová věda, prostě jen máš možnost na výběr, například jestli potřebuješ systém, který bude škálovat do petabytů, nebo jestli chceš neco jednoduchého, protože máš stejně jen gigabyty/pár terrabytů a víc nepotřebuješ a systém ti stačí jednoduchý. A takovýchto věci je tam víc, u každé vysvětlení, co je pro co vhodnější a když to projdeš celé, tak víš, že jsi nevynechal nic důležitého a navíc ti ten výsledek dává smysl.

Je to distro založené na zdrojácích, kompiluje je to na míru cílovému počítači, přičemž uživatel/root ne musí říct, co chce, např.
emerge -avq fluxbox
a systém si sám zjistí závislosti a co bude potřeba postahovat, přehledně to ukáže (-v = verbose), zeptá se na souhlas (-a = ask - pokud se ti to nějak nelíbí, můžeš to odmítnout a nastavit si jinak) a pak to sám postahuje (a zkontroluje součty) a zkompiluje a nainstaluje a neotravuje tě zbytečnými detaily (-q = quiet)

Takže to začne chřoustat a až to dochřoustá, tak buď vypíše chyby, které je třeba řešit, nebo máš prostě hotovo.

Mě se na tom líbí, že začneš "z ničeho" a dáš si tam všechno co potřebuješ/chceš, ale nenalezou ti tam věci, které nechceš protože v lepším případě jen zabírají místo a v horším aktivně škodí (ať už by to byly automatické aktualizace v nevhodný čas, indexování disku, posílání věcí přez síť, nebo cokoli jiného, co považuješ za nežádoucí - pokud to naopak chceš, tak si to tam snadno přidáš - například já chci VIM a nechci EMACS, jiný to má naopak a každý si tam dáme jen to svoje)

Pokud umíš anglicky a trochu jsi něco s počítači nějak řešil/nastavoval a tušíš, z jakého asi HW se to sestává, tak bys to měl zvládnout. (Ostatně v tom odkazu jsme to imho taky zvladli na dálku a přitom došli názoru, že čisté gentoo je lepší než nějaká nástavba)

A i kdybys nakonec nedošel, tak z toho handbooku se naučíš i dost obecně platných věcí (sice ne do hloubky, ale budeš mít přehled co a jak), čili se to určitě vyplatí aspoň zkusit :)

(pravda je, že to může jít do desítek hodin, když máš slabý procesor, málo paměti a starý HDD, tak holt ty překlady někdy trvají, ale to můžeš prostě nechat o samože třeba přez noc a ráno přijít k hotovému :) ale to neznamená, že by mělo jít o trápení se :)

Děkuji za obsáhlá pojednání a čas. Dost by mi pomohlo to ukázat. Lze doporučit nějaká konkrétní vide na YouTube? Informací je spousta, ale zcela neznalý Gentoo se neorientuju. Nejsem schopný oddělit zrno od plev.

Překvapila mne časová náročnost překladu. Těžko říct, zda to zvládnu a jetli je to vhodné.

Stahuju LiveGUI USB Image2022-05-22 5 GiB. https://www.gentoo.org/downloads/
Zkusím to rozběhnout z flashdisku jako Live.

Jako informace stačí ten handbook (a v případě problémů přilehlá wiki), protože jede přez příkazový řádek, tak tam stačí kopírovat příkazy, které jsou jako takové označený (a případně zeditovat jména disků/oddílů, pokud se nepoužijou obvyklé), video by bylo asi výrazně méně názorné. I když nevím, Gentoo používám už přez deset let a ještě jsem video o jeho instalaci neviděl a ani necítím tu pořebu - handbook je názornější pro ty, kteří umí číst.

Máš tam vysvětlení co a proč, pak následuje zřetelně označený příkaz a ukázkový výstup z něj. Na videu ti to může maximálně někdo předčítat nahlas, ale bude to to slamé, nebo to vzít zkráceně podle svých voleb a přeskočit jaké možnosti jsou a proč dělá to co dělá - ale pak není zaručené, že se jeho volnby budou shodovat s tvýma a že se ti to podle toho rozeběhne ...

Např. https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/tiskova-zprava-europlus-reward-informace-o-produktu.A_981003_0003833_mob_aktuality
Je to staré skoro 25 let, ale dost dobré.

Je šance, že bych na tom slabém HW rozběhl Linux Zorin OS 15 Lite 15.3 32-bit?
Je šance, že v něm bude fungovat zmíněný EuroPlus+ REWARD?

Nemám potřebu se zbavit Windows XP, protože pro daný účel a na off-line práci to zcela dostačuje, ale když už se s tím budu dělat, tak rád doplním alternativní operační systémy do multibootu.

1. Ano, ta šance je. IMHO i jiná distribuce, pouze 32 bitová (blbě už se shání, dělají se většinou jen 64 bitové distribuce). 64 bitový zabere moc paměti.
2. Ano, musíš nainstalovat Wine a pod ním jede většina Widlích programů bez problémů. Win XP nebudeš potřebovat.

O Lubuntu 18.04 LTS jsem taky uvažoval, ale obávám se, že to HW neutáhne kvůli mizernému CPU Intel Atom N280 @ 1,66 GHz 997 MHz.

LIVE BlissOS prověřím. Díky za tip.
Jaká verze je pro ten starý HW vhodná? Šlo by dát do multibootu např. Zorin, Windows XP a BlissOS?
Bliss OS 11 (Stable) (Android 9.0)
Bliss OS 12 (Depreciated) (Android 10)
Bliss OS 14 (RC) (Android 11)
Bliss OS 15 (Alpha) (Android 12)

Do Multi-Boot si muzes dat OS kolik chces.
Jinak bych pravdepodobne zacal verzi BlissOS-14.3-x86_64 (#Kernel5.4 #Mesa20.1 #GApps #Gearlock)
Dulezité je to, ze obsahuje Gapps : https://opengapps.org

BlisOS neni podminkou, klidne ti muze fungovat lepe LineageOS. Verzi na zaklade Android x86 je tucet https://www.fosshub.com/Android-x86-old.html
Vyhoda je v tom, ze i Intel Atom je podstatne vykonejsi jak v te dobe vetsina ARM procesoru ktere se osazovali do tehdejsich premiovych tabletu.

PS: Nebal bych se toho Lubuntu 18.04 LTS, navic jde o OS se kterym mas jiz jiste zkusenosti, "které maš už v merku" jak se rika u nas.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...