Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr cloudového úložiště

Zdravíčko,
jakožto zálohu svého PC jsem si zvolil cloudové úložiště. Nejen, že metoda "přetahu" souborů mezi externím pevným diskem a počítačem mi při množství změn v souborech které denně udělám přijde děsivá, ale i kdyby se stala nějaká větší věc (požár, vykradení bytu apod.) mi to nepřijde tak praktické a dobré jako uložení někam na server, kde si to můžu odkudkoliv zobrazit či stáhnout zpět. To jen tak na okraj, kdyby mě někdo chtěl přesvědčovat o tom, že je cloud nesmysl. :D

Prvně jsem skočil po Google drive, jelikož mi nádherně synchronizuje fotky a videa z telefonu, jenže. Po nahrávání trvajícím celé 3 dny v kuse se žádná změna neprojevila na disku a klient na PC mi stále píše, že se synchronizuje nějakých skoro 300K souborů, ale žádné změny se na disku nedějí. To mě znepokojilo a řekl jsem si, že to ukončím a sáhnu po OneDrive, když to je záležitost přímo Windows. Synchronizace fungovala bravurně, změny se na online disku projevily prakticky ihned, ovšem OneDrive vyžaduje mít všechny soubory k synchronizaci ve své vlastní složce a nedá mi na výběr, které složky chci synchronizovat, má jen základních Windows 5 složek (dokumenty, obrázky apod.) a pak svou OneDrive. jenže přetažení všech složek do jedné jediné bohužel nemůžu mít, jelikož jiné aplikace vyžadují obsah tam, kde je. A proto se obracím k vám, jelikož další hledání po internetu mě nějak neuspokojuje a rád bych dal přednost zkušenostem. Tady pár info, jak bych si to představoval já:
- k dispozici pro synchronizaci mám celkem cca 1TB dat (který se postupně zvětšuje, takže tarif s variantou 2TB ideál, ale i 1TB beru klidně), složky jsou minimálně na 3 discích v počítači
- potřebuji, aby mě synchronizační klient dal na výběr, kterou složku chci zálohovat (nejlépe celý disk kdyby byl na výběr)
- funkční synchronizace PC -> net, jakákoliv změna kterou provedu se propíše automaticky ihned na cloudové úložiště (bodne nějaká historie souborů, obnovení nedávných změn)

Děkuji za doporučení. :beer:

Předmět Autor Datum
Jen mimochodem: ten "děsivý přetah" na externí disk lze plně automatizovat, takže 1 x klikneš ... Sa…
dsa 19.12.2023 17:17
dsa
Synchronizační klient bude vždy vyžadovat, aby složka s daty k záloze byla v "jeho" složce. To můžeš…
touchwood 19.12.2023 17:18
touchwood
OneDrive jsem se zbavil právě potom, co to po mě chtělo ten přesun a symlink nefungoval (týpek po te…
Jamnik 19.12.2023 20:19
Jamnik
Amazon S3: https://aws.amazon.com/s3/storage-classes/glacier/instant-retrieval/ V podstatě si u ama…
touchwood 20.12.2023 08:23
touchwood
A NAS znáš? Máš? :-)
host 19.12.2023 17:22
host
nas je fajn. ale když si milovníci kryptovirů nedají pokoj a zavirovaným pc přimountují svou nasku,…
lední brtník 19.12.2023 17:36
lední brtník
Když je zálohování na NAS správně nastavené, tak by data ransomware neměl ohrozit.
host 19.12.2023 17:44
host
naska se sama neumí bránit, dokud na ni uživatel nedoinstaluje nějaký antivir. což musí být ty atomo…
lední brtník 19.12.2023 21:30
lední brtník
A co snímkování u QNAP?
jege 19.12.2023 22:07
jege
každá ochrana je dobrá. když to naska nabízí a člověka baví klikat v jejím menu, proč to nevyužít.
lední brtník 19.12.2023 23:16
lední brtník
Snapshot je samozřejmě částečně taky řešení. Otázka je, jak daleko do minulosti ti ty snapshoty saha… poslední
touchwood 20.12.2023 08:27
touchwood
Neznám a nemám. Šlo by to trochu více podrobněji probrat? :D
Jamnik 19.12.2023 20:20
Jamnik
Maly pc, co malo zere, vacsinou tam bezia 2 disky a data z neho sa dokazu presuvat kadetade. Ja to m…
fleg 20.12.2023 00:01
fleg

Synchronizační klient bude vždy vyžadovat, aby složka s daty k záloze byla v "jeho" složce. To můžeš samozřejmě vyřešit symlinkem na původní místo. Jen tě upozorním, abys na takovou "zálohu" moc nespoléhal, protože tu jsou dvě rizika: OneDrive neumí zálohovat všechny typy souborů (typicky PST databáze) a u jiných hrozí jejich poškození jak lokálně, tak v cloudu. Druhý problém je technický - jde o synchronizaci kopie, nikoli zálohu, takže např. kryptovir tě těch dat zbaví lokálně i cloudově (byť u OneDrive existuje možnost se u určitých typů souborů vrátit k předchozí verzi)

Pokud chceš opravdu bezpečně zálohovat "vše" do cloudu, asi nejlevnější řešení je nákup zálohovacího programu (ideálně se schopností deduplikace) a k tomu místa v AWS (na zálohy by ti měl stačit S3 Glacier Instant, který stojí 1TB za 4USD měsíčně)

OneDrive jsem se zbavil právě potom, co to po mě chtělo ten přesun a symlink nefungoval (týpek po telefonu z mrkvosoftu ještě říkal, že to určitě není z Windows taková věc) :D možná kdybych to rozchodil, šel bych do toho, našel jsem, že to takhle šlo "obejít" ke spokojenosti všech. Lákavá je i nabídka uchovávání změn a vrácení k původní verzi souboru, virům se vyhýbám (ransomware už mi na jednom PC zašifroval celý počítač, část dat jsem obnovil, část už nikdy nedostanu, takže vím o čem se točí). Beru to spíš fakt kdyby ten počítač shořel, nebo se pokazily komponenty, abych měl z čeho čerpat.

Ten druhý odstavec mě zajímá. Mohl bys to trochu více rozvést. Jelikož v počítačových vodách jsem celkem průměrný uživatel a rád bych více info co a jak.

Amazon S3:

https://aws.amazon.com/s3/storage-classes/glacier/instant-retrieval/
V podstatě si u amazonu pronajmeš nějaký coldstorage (cena 0,004 USD za 1 GB) a co s ním budeš dělat, je tvá věc. Amazon má API (S3) které zase umí využívat jiné aplikace (viz níže)

Na zálohování můžeš použít spoustu zálohovacích SW, některé jsou i opensource (napsal jsem tu pár článků o deduplikaci a Borg - což je řešení zdarma a v kombinaci s Vorta můžeš mít i GUI https://vorta.borgbase.com/install/windows/ Pro bližší info si přečti nejdříve ty dva články https://pc.poradna.net/articles/2929913-moderni-metody-zalohovani a https://pc.poradna.net/articles/2930406-lehky-uvod-do-deduplikace-dat)
Z těch komerčních (a levnějších) mám vyzkoušené Nakivo backup

Pokud oželíš deduplikaci (např. proto, že se tvá data až tak dalece nemění), nebo chceš zálohovat celý OS, můžeš vybírat z palety dalších zálohovacích řešení podporujících Amazon S3.
https://www.easeus.com/computer-instruction/s3-backup-software.html

naska se sama neumí bránit, dokud na ni uživatel nedoinstaluje nějaký antivir. což musí být ty atomové procesůrky dost bruntální žrout výkonu.
takový antivir by musel být aktualizovaný a free, při té omezené nabídce se to možná vylučuje.
uživatel si nasku mapuje pro zápis - jak ten typicky tupý av pozná co je zašifrovaný soubor a co je vědomé chování uživatele?

----
tazatel: naska je síťový jedno-, dvoj-, vícedisk: https://pc.poradna.net/articles/3090939-qnap-ts-230-idealne-nasko-pre-domacnost-a-malu-kancelariu
kromě ukládání souborů může mít spoustu dalších funkcí, žádnou z nich nepoužívám.

Snapshot je samozřejmě částečně taky řešení. Otázka je, jak daleko do minulosti ti ty snapshoty sahají, kolik na ně máš místa (přepsání dat kryptovirem znamená 200% (jednou tolik) dat v snapshotu (tj. máš-li 1TB dat, musíš mít pro tyto účely volný MINIMÁLNĚ další 1 TB) a co víc: než zjistíš, že máš zašifrováno, tak mezitím můžeš přijít o poslední zdravý snapshot.

Maly pc, co malo zere, vacsinou tam bezia 2 disky a data z neho sa dokazu presuvat kadetade.
Ja to mam vacsinou nastavene tak, ze klient ma public, kde si dava co len chce. Napriklad zalohu svojich cez cobian.
V noci tuto zlozku synchronizuje NASko do rpivatneho adresara pod inym uctom na NASku, ku ktoremu nema klien pristup = nevie si ho zavirovat/znicit.
Data sa pre istotu z casu na cas odosielaju aj do cloudu na nete (zvycajne Gdrive) keby doslo k fatalnemu zlyhaniu povodnych dat + NASka(jeho diskov).

Zo znaciek odporucam Synology, ci QNAP, ja osobne davam do domacnosti QNAP TS-233 v kombinacii 2x4TB WD (red, ci purple).

Samozrejme moznosti nastavovanie je milion.

alebo

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru