Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vývoj moderných PC hier

Dobrý deň,

chcel by som sa spýtať, že ako sa vyvíjajú také moderné počítačové hry? Mám na mysli napr. taký The Witcher 3, Skyrim a hry takéhoto typu, reps. RPG s otvorený svetom. Ide mi hlavne o to cez aký program sa to robí. To tý vývojári používajú nejakú Pro (platenú) verziu Game Makeru, alebo Unity 5, alebo iný takýto podobný softvér?

Dalej by som chcel vedieť akým programovacím jazykom sa tie hry programujú. Napr. v akom prog. jazyku je naprogramovaný napr. taký Skyrim a pod.?

Keby som chcel ja sám vyvinúť nejakú jednoduchú 3D počítačovú hru, ako a kde by som mal začať? Teda, čo by som sa mal učiť? Aký programovací jazyk? Alebo s akými programmi by som sa musel naučil pracovať?

Dopredu sa ospravedlnujem za možno hlúpo položené otázky, no neviem kde a s kým by som o tom takto mohol diskutovať.

Předmět Autor Datum
Osobně ti muzu doporucit, zacit používat, jako zacatečníkk "naradi" zdarma, v tomto stadiu nema cenu…
Párek v rohlíku 05.07.2017 09:58
Párek v rohlíku
Ze game maker, dobre si pobavil. Je to uplne iny level ako si predstavujes. V prvom rade na tom robi…
shiro 05.07.2017 10:00
shiro
V prvom rade na tom robia desiatky (stovky) ludi, su specializovane timy na programovanie enginu, gr…
maybeGameMaker 05.07.2017 10:43
maybeGameMaker
Doba a technika pokrocili preto na to dnes treba este viac ludi, ne naopak. Jednoduchy 3D engine si…
MM.. 05.07.2017 10:46
MM..
Game maker :). Pokud chces dnes delat hru sam, tak bych ti doporucil zacit s hrama na android, tam s…
Dwane Dibbley 05.07.2017 10:15
Dwane Dibbley
dobrá odpověď :) souhlasím :)
kladivo0 05.07.2017 10:47
kladivo0
Game maker :) No ano, viem že ten Game Maker je asi na smiech, no ale čo už. Ja som ho ešte ani por…
maybeGameMaker 05.07.2017 10:52
maybeGameMaker
A ešte, písal som, že mám záujem o historické hry. Tak neviem ako by som tú hru ovládal cez mobil..…
Dwane Dibbley 05.07.2017 11:12
Dwane Dibbley
Nemáš ánung, jak na to a chceš se rovnou vrhnout na 3D hry. Takový hry dělají opravdoví profíci, ty… poslední
Prasak 05.07.2017 21:39
Prasak
Tohle jsem nikdy nedelal, ale kamos programoval hru v C neco, asi Visual C++ nebo tak nejak, uz je t…
RedMaX 05.07.2017 11:19
RedMaX

Osobně ti muzu doporucit, zacit používat, jako zacatečníkk "naradi" zdarma, v tomto stadiu nema cenu za něco utracet.
- Hry jedou na nejakém hernim ENGINE (herní motror), mezi dostupné zdarma (nebo zakladní pack na kterém se mužeš učit) maš :
(na začátku bych nepodcenil i uvahu cilové platformy - mobil, pc, windows, xbox, linux/Unix )

UNITY3D : unity3d.com (c#, JS)
UNREAL : blog (c++)
* Unreal4 : https://www.unrealengine.com/what-is-unreal-engine -4
Cocos2D : www.cocos2d-x.org (Python)

- I když nejvíce používany je jazyk C++ (knihovny DirectX), v Unity jsem nejvíce používal C# nebo JS (který je takovy bratranec C#), C# tzv CSharp mi jako jazyk připadne možná i vhodnejší, Csharp ma uplatneni i ve vice projektech ne jen hernich jako treba WEB (ASP.net) etc, volba zaleží na tobě.
(špatný není i PYTHON ktery osobně považuji za takovy nejednoduší na začátek, python používá třeba i NASA, nebo Google hlavně kvuli jeho rychlosti ve velkých databazi)

- Po nainstalovani spustíš Engime třeba unity3D, začneš vytvařet hru :
1) Základ ZEM, textury, přepínání pohledů 2D, 3D, naučit se program používat a orientovat se v nem, což je nezbytný uplný zaklad :!:.
(Hodně lidí to podcenuje a tak se zbytečně brzdí, kdyz neumi určitý program ovládat).
2) Udělej třeba vlastní čtverec (volba 3D -> predmety -> Ctverec) atd, nauč se je pojmenovavat, měnit jim velikost, barvu atd.
3) Pak prijde LOGIGA hry, az zde budes potrebovat nejaky programovaci jazyk (na bazy tvého ENGIME)

Hlavni chyba začátečníků je YOUTUBE (kde se učí i špatné techniky, které se pak s tebou potahnou celou dobu vyvoje) kde hned zezačátku delají projekty tim způsobem, ze jen opíšou kod a čekají ze to pujde, problém je v tom, ze nevi co pisou a co ten kod znamena, takle te to rychle omrzi a urcite u toho dloho nevydrzis.
A jak teda postupovat ? Zacit delat predmety (3D objekty, muzes pouzit i BLENDER) a navštěvovat fora a navody, kde třeba to Unity3D ma velmi rozashlou komunitu, podívej se třeba zde : www.unity3d.ministranka.czm nebo oficilní forum.unity3d.com

Cím začit, na čem se učit ? Dopručit ti na začátek mužu PYTHON + CoCos2D :i: : games
(díky rychlému poznatku praci s python a cocos, rychle umožní pochopit, jak to funguje, jak se předměty/"objekty" pohybují, samotna logika hry az pak se zaměřit na určitý ENGINE a programovaci jazyk)

Ze game maker, dobre si pobavil. Je to uplne iny level ako si predstavujes. V prvom rade na tom robia desiatky (stovky) ludi, su specializovane timy na programovanie enginu, grafiku, textury, zvuky, pribeh, rozhovory, scenar, krajinu, atd.

Zakladom je herny engine, ktory zabezpecuje grafiku, zvuky, pohyb, ich vzajomne previazanie a zakladne funkcionality. Bud si to naprogramuju sami (nieje to lahke a je to drahe) alebo si licencuju napr unreal engine, cryengine, apod. a v tom to robia, albo si ho upravia pre svoje potreby.

zakladne casti enginu byvaju robene v c++, delphi (object pascal) - pristup ku grafickemu a zvuk. hardwaru, ovladanie pohybu, atd. Ostatok, ako su rozne nastavenia, pohyb postav a skripty, v nejakom skript. jazyku (lua, python, atd.) Modely postav a ine 3D modely ci krajiny byvaju robene v komercnych programoch ako 3d studio max, blender, maya.

Sam vytvoris tak maximalne nieco typu jednoducha 2D strielacka s raketkou naspodku, pripadne jednoduche veci co dokaze aj gamemaker, aj v 3D. No zabudni ze v dohladnom case a zodpovedajucej kvalite ci hratelnosti sam vytvoris nieco ako Witcher. Nieje sanca aby jeden-dvaja ludia zastupili pracu desiatok specialistov na dane obory. A stihli to v dohladnom case.

Ked uz chces robit hry, vyber si smer, ktorym sa budes specializovat (programovanie, grafika, skripty...) a zamestnaj sa v nejakom hernom studiu. Bez anglictiny vsak na to zabudni.

V prvom rade na tom robia desiatky (stovky) ludi, su specializovane timy na programovanie enginu, grafiku, textury, zvuky, pribeh, rozhovory, scenar, krajinu, atd.

To mi je absolútne jasné. Mna ani vo sne nenapadlo žeby som takú hru na úrovni The Witcher 3 vyvinul sám niekedy v budúcnosti. Ja som len napísal že by som chcel vyvinúť nejakú "jednoduchú 3D" hru. Napr. na grafickej úrovni Gothic(1), alebo aj trochu pod ňou. I ked áno, viem, že aj taký Gothic 1 je dosť náročný, a určite na jeho vývoji robilo desiatky ľudí a robili to mesiace, možno aj roky. Len tým pádom že doba i technika a programy poročili za tie roky od vydania danej hry, tak by taký vývoj hry na úrovni ako je Gothic podľa mňa zvládol aj jeden človek, ktorý samozrejme nato má potrebne znalosti. I ked samozrejme hra by mala kopec kvalitatívnych nedostatkov.

Ked uz chces robit hry, vyber si smer, ktorym sa budes specializovat (programovanie, grafika, skripty...) a zamestnaj sa v nejakom hernom studiu. Bez anglictiny vsak na to zabudni.

Jasné, dík za rady, no tu nastáva problém. Lebo ja ani presne neviem ktorým (jedným) smerom sa mám uberať.
Po pravde, programovanie ma až tak nebaví (zatiaľ, lebo som iba začiatočník, a moc mi to nejde - kompilátor furt hádže chyby). A ešte, u nás na výške nás učia C, neskôr C++. A tu sa každý sťažuje že prečo C-čko. Vraj sa už nepoužíva. A že lepšia by bola Java, tak neviem vlastne ani jakým jazykom presne začať, i ked rady som už dostal vyššie.

Čo si myslím, žeby ma bavilo celkom určite by bola grafika, resp. tým myslím angl."level designer". Tvorba máp, ich návrh, úprava, detaily, vegetácia, textúry a pod. Proste vytvárať tie stredoveké mapy s hradmi, stredovekú krajinu, mestá a dediny. Dakedy v minulosti som chcel byť architekt... A aj momentálne viem slušne (dovolím si tvrdiť pokročilo) pracovať s Valve Hammer Editorom. I ked to spadá do kategórie FPS, resp. Counter-strike. Ale ide mi to, a viem určite že ma to baví.

Doba a technika pokrocili preto na to dnes treba este viac ludi, ne naopak.

Jednoduchy 3D engine si mozes naprogramovat, to sa robi aj na vyske ako semestralka, neni to az tak zlozite, neviem preco uz neprogramujes ale filozofujes. Aha kompilator hadze chyby, hm, tak to budes musiet trochu viac studovat a hlavne citat tie chyby a snazit sa chapat ich. Potom si nastuduj asi 1000 stranok o nejakom directx alebo opengl a o tom ako sa robi windows aplikacia a multithread atd

.... a C a C++ sa samozrejme stale pouziva, a nikto vam nezakazuje nastudovat si kniznice C# alebo vyvojove prostredia pre android a apple mobilne App, a podobne. To vas nikto nebude ucit, bud si to nastudujes sam, alebo si to nenastudujes. Tretia moznost neni. (P.S. vacsina veci je anglicky, tak najprv studovat to)
... inac dovolim si odhadovat ze drviva vacsina PC hier je stale aj dnes v C++ (ptz to je najefektivnejsie a najneobmedzenejsie), ale neoveroval som to.

Game maker :)

No ano, viem že ten Game Maker je asi na smiech, no ale čo už. Ja som ho ešte ani poriadne neskúsil, tak neviem čo (ne)dokáže.

zacit s hrama na android

Tak to nie, hry na mobily ja moc nemusím. Nebaví ma to. A ešte, písal som, že mám záujem o historické hry. Tak neviem ako by som tú hru ovládal cez mobil....natáčaním?
I ked každopádne vdaka za radu. Nejaké tie základy by som sa (asi) naučil.

Tohle jsem nikdy nedelal, ale kamos programoval hru v C neco, asi Visual C++ nebo tak nejak, uz je to davno. Vim, ze furt resil, jak spravne volat DirectX knihovny, z toho byl nejvic zpocenej, ale rikal, ze bez toho by to rozhodne sam nedal.

Jinak 3D objekty a textury se stahoval odnekud z internetu, to samozrejme sam nekreslil, to se asi ani v jednom cloveku neda, programovat to a jeste delat v nejakem animacnim programu a grafickem editoru objekty a textury.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru